U heeft een afspraak voor een blokkade van het ganglion pterygopalatinum. Deze behandeling vindt plaats op het Dagcentrum van locatie AMC van het Amsterdam UMC. Uw behandelend arts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling. Het is goed u te realiseren dat uw situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat is een blokkade van het ganglion pterygopalatinum?

Een ganglion is een zenuwknoop waar veel zenuwbanen tezamen komen die belangrijk zijn voor de pijn in een bepaald gebied. Het ganglion pterygopalatinum bevindt zich achter de neus en zorgt voor het gevoel in bepaalde delen van het gezicht. Als u lijdt aan bepaalde vormen van hoofd- en aangezichtspijn, kunt u in aanmerking komen voor een behandeling van deze zenuwknoop.

Tijdens de blokkade wordt het ganglion pterygopalatinum met een elektrisch stroompje behandeld. Doel van de behandeling is om de pijngeleiding vanuit het ganglion te verminderen. Het elektrische stroompje bestaat uit Pulsed Radiofrequente Stroom (PRF).

Belangrijk om te melden

Neem voor de behandeling contact op met de afdeling Pijngeneeskunde als één van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u deze nog niet heeft besproken met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling:

  • Gebruik van bloedverdunnende geneesmiddelen. De pijnspecialist zal met u bespreken of en hoelang van te voren u moet stoppen met de geneesmiddelen.
  • Een (mogelijke) zwangerschap. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind.
  • Suikerziekte.
  • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, geneesmiddel en/of pleister.

Koorts

Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, kan de behandeling op dat moment niet doorgaan. Neem in dat geval tussen 7:00 uur en 16:30 uur contact op met het Dagcentrum. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 020-566 4078.

Gang van zaken

Melden

U kunt zich melden bij de receptie van het Dagcentrum (afdeling D-0). Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Onze gastvrouw of gastheer ontvangt u.

In verband met het gebruik van röntgenstralen, kan een begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

Houd rekening met een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer twee uur.

De behandeling

Deze behandeling kan uitgevoerd worden door een anesthesioloog-pijnspecialist, door een anesthesioloog in opleiding tot pijnspecialist of door een arts in opleiding tot anesthesioloog.

Voor de behandeling gaat u op uw rug op een smalle tafel liggen. De huid wordt verdoofd op de plaats waar de naald ingebracht wordt. Om na te gaan of de naald op de juiste plaats staat, worden er teststroompjes door de punt van de naald gezonden. U moet aangeven wanneer u iets voelt en waar u het voelt. U voelt dat als een kleine kriebel of als een stroompje, over het algemeen wordt dat niet als pijnlijk ervaren. Als de naald op de juiste plaats staat, wordt het ganglion behandeld.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Na de behandeling gaat u naar de verkoeverkamer van het dagcentrum.

Complicaties/bijwerkingen

De volgende complicaties of bijwerkingen kunnen na een wortelblokkade optreden:

  • Een (tijdelijk) doof gevoel in het gehemelte.
  • Een blauwe plek op de wang.
  • Ongeveer 3% van de patiënten krijgt een bloedneus als in de neus een bloedvaatje wordt geraakt. Soms is het nodig dat de KNO arts deze bloedneus behandelt.

Ontslag

Naar huis

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis brengt. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.

Weer thuis

Na een blokkade van het ganglion pterygopalatinum kunnen de bestaande pijnklachten eerst verergeren. Dit is van tijdelijke aard. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld Paracetamol volgens bijsluiter). Het effect van de behandeling kan meestal pas na zes weken tot drie maanden worden beoordeeld. Hiervoor wordt een controle afspraak met u gemaakt. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder merkt dat uw pijnklachten minder worden.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde telefoonnummer 020-5662303.

Voor het afzeggen of verzetten van uw afspraak neemt u contact op met het Dagcentrum, telefoonnummer 020-5664078.


Bronvermelding: deze tekst is tot stand gekomen met behulp van de teksten van het Diakonessenhuis.