Uw behandelend arts heeft u een bisfosfonaat infuus voorgeschreven om uw botafbraak te beïnvloeden. Om dit medicijn goed te gebruiken, is het belangrijk dat u weet wat u gebruikt. Lees daarom behalve deze folder ook de bijsluiter van de apotheek.

Het effect van bisfosfonaat infusen

Bisfosfonaten zijn medicijnen die aan botweefsel hechten en zo de botafbraak remmen, de botdichtheid vergroten en de kans op botbreuken verminderen. Bisfosfonaten worden daarom vaak gebruikt bij botontkalking (osteoporose). Bisfosfonaten worden ook gebruikt bij andere botziekten met veel botactiviteit zoals de ziekte van Paget. Bisfosfonaten zijn beschikbaar als tabletten en als infuus. Inname van tabletten kan bijwerkingen van de maag of darmen geven. Heeft u hier last van of bent u bekend met ernstige slokdarm- en/of maagklachten, dan kan behandeling met een infuus, zoals zoledroninezuur, een goed alternatief zijn. Doordat bisfosfonaten goed aan botweefsel hechten, zijn ze gedurende een lange periode werkzaam en is één behandeling per jaar genoeg. Bij sommige speciale botziektes wordt het infuus vaker gegeven.

Behandeling met een bisfosfonaat infuus

Bisfosfonaat infusen kunnen op de dagbehandeling van Amsterdam UMC, locatie VUmc en locatie AMC, gegeven worden. Het verblijf duurt meestal 1 tot 2 uur. Bisfosfonaat infusen kunnen ook thuis gegeven worden door een gespecialiseerde verpleegkundige. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt voor en na het infuus om uitdroging te voorkomen. Voor een juiste werking is het belangrijk dat u voldoende calcium en vitamine D in uw lichaam heeft. Gebruik extra supplementen indien uw arts dit voorgeschreven heeft.

Wat moet er gebeuren voordat u een bisfosfonaat infuus kunt krijgen?

Alvorens u kunt starten met een bisfosfonaat infuus is het belangrijk dat de functie van uw nieren en uw calciumwaarde met een bloedmeting gecontroleerd is. Neem contact op met uw arts indien u in de week voorafgaand aan het infuus:

  • hoge koorts heeft (gehad);
  • diarree heeft gehad of veel overgegeven;
  • andere medicatie bent gaan gebruiken.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

U kunt bisfosfonaat infusen in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Indien u andere medicijnen gebruikt, is het goed dit te melden bij uw behandelend arts. Tevens is het goed om uw tandarts, huisarts en andere specialisten het gebruik van het bisfosfonaat infuus te melden.

Mogelijke bijwerkingen

  • Zoals bij elk ander medicijn dat (per infuus) gegeven wordt, zijn er reacties tijdens of na het infuus mogelijk. In de eerste 3 dagen na toediening kan een griepachtig syndroom optreden met botpijn, koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, stijfheid, gewrichtspijnen en gewrichtszwelling. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Vaak helpt paracetamol. U mag 3 keer per dag 1000 mg paracetamol nemen. De klachten komen na het eerste infuus vaak voor (bij meer dan dertig procent van de patiënten), maar minder bij volgende infusen.
  • Andere mogelijke bijwerkingen: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, diarree, buikpijn, droge mond, hoesten, spierzwakte, moeheid, huiduitslag, slapeloosheid, ooginfectie, zwelling van de handen, voeten en enkels. Neem contact op met uw behandelend arts of de verpleegkundige als u een van bovenstaande klachten in ernstige mate heeft na toediening.
  • Een zeer zeldzame bijwerking bij gebruik van bisfosfonaat infusen is pijn in de bovenbenen door kleine scheurtjes in het bovenbeenbot. Neem contact op met uw behandelend arts als u pijnklachten in de bovenbenen heeft.
  • Een andere zeer zeldzame bijwerking is aanhoudende pijn of wondjes in de kaak door beschadiging van het kaakbot. Deze laatste klachten kunnen ontstaan of verergeren na een tandheelkundige ingreep. Voor en tijdens behandeling wordt aangeraden te zorgen voor een goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontrole. Neem contact op met uw tandarts bij gebitsproblemen tijdens het gebruik van bisfosfonaat infusen.

Controles

Enkele maanden na toediening van het infuus heeft u meestal een gesprek met uw behandelend arts of verpleegkundige over hoe het gegaan is. Indien u meerdere infusen gaat krijgen, wordt elk jaar uw nierfunctie gemeten met een bloedafname. Het effect van de infusen wordt meestal na enkele jaren door uw behandelend arts of huisarts geëvalueerd. Er dient dan eveneens besloten te worden of de infusen door dienen te gaan of niet. Indien u tussentijds een nieuwe botbreuk krijgt, dient u contact op te nemen met uw behandelend arts of verpleegkundige om te kijken of de behandeling misschien gewijzigd moet worden.

Het effect op zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over het gebruik van zoledroninezuur tijdens de zwangerschap of borstvoeding, wordt geadviseerd zoledroninezuur niet te gebruiken als u zwanger bent, bij zwangerschapswens of tijdens borstvoeding.

Vragen

Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de fractuur- en

osteoporoseverpleegkundigen of uw behandelend arts.

Contactgegevens interne geneeskunde, Amsterdam UMC

Indien u reeds Mijn Dossier geactiveerd heeft, kunt u daarin veilig een digitaal bericht sturen.

Ga naar 'Berichten' en kies voor de optie 'Bericht aan polikliniek of afdeling'.

Telefoon 020 566 26 49