beengeleider met de schroef
beengeleider met de schroef

Wat is een beengeleidingshoortoestel?

Een beengeleidingshoortoestel is een trilhoortoestel. Geluid wordt opgevangen door een microfoon en via een trilblokje omgezet in trillingen die aan de schedel worden doorgegeven. De trillingen in de schedel worden doorgegeven aan het gehoororgaan, het slakkenhuis, omdat die zich in de schedel bevindt. Het geluid loopt dus niet via de gehoorgang en het middenoor, maar via een omweg door de schedel. Het kost veel energie om de schedel te laten trillen. Dit lukt het best door het trilblokje met een schroefje aan de schedel vast te maken.  Zo’n schroefje wordt geplaatst door een KNO-arts. Het is een kleine ingreep die ook onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd. Het schroefje steekt een paar millimeter uit, wat voldoende is om het toestel op te kunnen klikken. Dit kunt u het makkelijkst zien op de plaatjes.

de beengeleider geeft de trillingen van het geluid direct door aan het binnenoor (slakkenhuis) en zit met een schroef vast aan de schedel
de beengeleider geeft de trillingen van het geluid direct door aan het binnenoor (slakkenhuis) en zit met een schroef vast aan de schedel

Kan ik een beengeleidingshoortoestel ook eerst uitproberen?

Dat kan zeker, als u in aanmerking komt voor een beengeleidingshoortoestel kunnen we dat op het audiologisch centrum eerst uitproberen met een een hoofdband of een diadeem. Pas als u het een goede oplossing vindt zal de KNO arts de schroef plaatsen. Om een afspraak te maken om een toestel te proberen kan de KNO arts u naar ons verwijzen.

Wanneer kom in aanmerking voor een beengeleidingshoortoestel?

Een gewoon hoortoestel is bij de meeste mensen de beste keuze. Maar af en toe komt het voor dat een hoortoestel niet goed gedragen kan worden door bijvoorbeeld oorontstekingen. De oorontstekingen worden vaak erger door het afsluiten van de gehoorgang door een oorstukje. Bij een beengeleidingshoortoestel is dat niet nodig, wat dan kan zorgen voor minder oorontstekingen. Ook bij gehoorverliezen die komen doordat de middenoorbeentjes of het trommelvlies niet meer goed werken, kan een beengeleidingshoortoestel soms prettiger klinken. Ook kan het zijn dat u geen gehoorgang heeft of deze is dichtgegroeid. Uw KNO arts verwijst door u indien het voor u een goede oplossing kan zijn.

schroef zoals het eruitziet na genezing voor een beengeleider (zonder het apparaat).

Wat zijn de kosten van  een beengeleidingshoortoestel?

Het toestel wordt in principe vergoed door de zorgverzekeraar, maar u moet wel de kosten van uw (jaarlijkse) eigen risico betalen en een verzekering afsluiten voor het toestel. Vergeet ook niet dat een BCD veel batterijtjes nodig heeft (meetal ca. één  per week).

Kop2: Ik heb al een beengeleidingshoortoestel, wanneer mag ik een nieuwe?

Als u al een beengeleidingshoortoestel heeft mag u om de 5 jaar een nieuwe aanvragen. Indien uw toestel 5 jaar oud is en u wilt graag een nieuwe, neem dan contact op met: audiologie@amc.nl of via mijn dossier, dan zullen we een afspraak voor u inplannen.

Mijn toestel is stuk, wat moet ik doen?

U kunt voor garantie de fabrikant bellen:

  • Ponto van Oticon: 020-3450807
  • BAHA van Cochlear: 070-7703668

Is uw toestel ouder dan 5 jaar en zit er geen garantie meer op, neem dan contact met ons op.