Uw baby of peuter is onder behandeling in VUmc. In ons academisch ziekenhuis zien we veel jonge, kwetsbare kinderen. Door wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaringen weten we dat vroege ervaringen veel invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Een specifieke visie en expertise op de diagnostiek en behandeling van jonge kinderen is daarom noodzakelijk. Dit noemen we de Infant Mental Health (IMH) visie.
Baby’s, peuters en hun ouders zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze kunnen niet apart van elkaar benaderd, onderzocht en behandeld worden. Daarom biedt het baby-peuterteam van de afdeling medische psychologie een specifieke behandeling aan nul- tot vijfjarigen en hun ouders. Hierbij streven wij naar een gezamenlijke aanpak, waarbij zowel (kinder)artsen als andere disciplines (zoals een diëtist, logopedist of fysiotherapeut) betrokken zijn.
Voor wie?
Het baby- en peuterteam biedt hulp aan baby’s en peuters en hun ouders. We kunnen hulp bieden als baby’s en peuters:
- niet willen eten en/of onvoldoende groeien;
- te maken hebben met gevolgen van vroeggeboorte;
- veel (traumatische) ziekenhuiservaringen en lichamelijke ingrepen hebben ondergaan;
- onrustig en driftig gedrag vertonen;
- veel huilen;
- moeilijk te kalmeren of te troosten zijn;
- slecht slapen.
Daarnaast helpt het baby-peuterteam u als u zich hierdoor overbelast voelt en/of last heeft van
angst, stress en onzekerheid door traumatische ervaringen in het ziekenhuis.
Wat kan het baby-peuterteam voor u betekenen?
We kunnen:
- u helpen om de stress en moeilijkheden die u ervaart bij het verzorgen en opvoeden van uw baby of peuter beter te begrijpen en te hanteren;
- u ondersteunen bij het omgaan met de specifieke eigenschappen en moeilijkheden van uw baby of peuter;
- als u wil, samen met u nadenken over aanvullende ondersteuning;
- u en/of uw baby of peuter helpen met het verwerken van medisch traumatische ervaringen;
- u helpen om grip te krijgen op eet-, huil- en/of slaapproblemen van uw baby of peuter.
Hoe ziet de behandeling door het baby-peuterteam eruit?
Nadat de behandelend arts u heeft verwezen, is er een intakegesprek met een psycholoog van het baby-peuterteam. In dit gesprek brengen we de problematiek, de medische voorgeschiedenis en uw zorgen in kaart. Samen met u bepalen we hoe het vervolgtraject bij het baby-peuterteam eruit ziet. Dit kan tijdens een opname in de kinderkliniek, maar ook op de polikliniek. Onze behandeling kan bestaan uit:
- gesprekken;
- (video-)observaties van uw baby of peuter en u;
- bijhouden van slaap-, huil- of eetdagboeken;
- overleg met andere behandelaars.
Voor de gesprekken en observaties nodigen we u meestal samen met uw baby of peuter uit. Indien nodig kunnen we ook een ontwikkelingsonderzoek doen. Soms kiezen we er, in overleg met u, voor om (ook) naar een andere hulpverlenende instantie te verwijzen. Het baby-peuterteam werkt daarom samen met andere gespecialiseerde (IMH-)teams en specialisten in de regio.
Wie zijn wij?
Het baby-peuterteam is onderdeel van de afdeling medische psychologie, sectie pediatrische psychologie. De psychologen van het baby-peuterteam zijn:
- Alice Molderink (klinisch psycholoog-psychotherapeut;
- Alice van Dijk-Lokkart (klinisch psycholoog-psychotherapeut);
- Tinka Bröring (GZ-psycholoog).
Nog even dit...
De psychologen en psychologisch medewerkers van de afdeling medische psychologie hebben een beroepsgeheim. De informatie die u aan de psycholoog of psychologisch medewerker toevertrouwt, de inhoud van de gesprekken en de resultaten van de eventuele onderzoeken worden strikt vertrouwelijk behandeld. Gespreks- en onderzoeksverslagen worden als vertrouwelijk in het elektronisch patiëntendossier opgeslagen en zijn daarmee alleen inzichtelijk voor de behandelend psycholoog. Over de bevindingen en de conclusies wordt mondeling en schriftelijk gerapporteerd aan de verwijzend arts en, voor zover van toepassing, aan andere behandelaars binnen het betrokken behandelteam. Uiteraard gebeurt dit in overleg met u. In principe worden brieven in kopie aan de huisarts verzonden. Via Mijndossier heeft u zelf ook inzage in de brieven. Mededelingen aan andere behandelaars buiten VUmc worden slechts gedaan met uw schriftelijke goedkeuring. Via Mijndossier kunt u berichten sturen aan de afdeling medische psychologie of aan uw psycholoog. Deze berichten worden automatisch opgeslagen in uw dossier en zijn als niet-vertrouwelijk zichtbaar voor het volledige behandelteam.
Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs
Gegevens die tot uw kind herleidbaar zijn, kunnen worden gebruikt voor onderwijs en onderzoek, maar alleen indien dit vooraf aan u is gevraagd en u daar schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Wanneer de gegevens niet te herleiden zijn tot uw kind, dan kunnen deze zonder toestemming worden gebruikt. Indien u hiertegen bezwaar heeft, dan dient u dit aan de psycholoog kenbaar te maken.
Klachten
Mocht u ontevreden zijn over de behandeling probeert u dit dan met de betrokken psycholoog op te lossen. Komt u er niet uit, kijkt u dan voor de procedure op https://www.vumc.nl/zorg/rechten-en-plichten/klachten-claims.htm .
Contact
Afdeling medische psychologie, sectie pedriatrische psychologie
Baby-peuterteam
Polikliniek, receptie L
De Boelelaan 1118
1081 HV Amsterdam
Voor meer informatie of als u een afspraak wil afzeggen of verplaatsen, kunt u terecht bij het secretariaat pediatrische psychologie:
T (020) 444 0861, op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur