Meisjesbesnijdenis, ook wel vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedefinieerd als “alle procedures waarbij de uitwendige vrouwelijke genitaliën gedeeltelijk of volledig worden verwijderd, of waarbij de vrouwelijke genitale organen op een andere manier worden beschadigd om niet-medische redenen." (WHO 2008).

Volgens recente cijfers van de WHO zijn er wereldwijd ongeveer 100 tot 140 miljoen meisjes en vrouwen die leven met de gevolgen van VGV. In Nederland is de schatting dat er bijna 41.000 vrouwen besneden zijn, met allemaal een verschillende achtergrond.

Hoe verloopt een consult/zorgpad?

Stappenplan:

  1. Huisarts: Bespreek uw wens voor een hersteloperatie eerst met uw huisarts. De huisarts geeft u een verwijsbrief. Vindt u dit lastig, dan kunt u ook direct contact opnemen met onze poli en wij zullen met u meedenken. (Contact gegevens van de poli zijn rechtsbovenaan deze pagina te vinden)

  2. Intake: Vóór de operatie heeft u meestal een aantal gesprekken. De gynaecoloog vraagt wat uw wensen en verwachtingen zijn. De gynaecoloog stelt ook vragen over uw psychische gesteldheid, uw algemene lichamelijke conditie en seksueel functioneren. Tijdens de intake krijgt u uitleg over de mogelijkheden van de operatie.
    Tijdens de intake kan het goed zij om een sleutelpersoon/tolk aanwezig te hebben. Dit is zodat uw steun hebt aan deze persoon en er eventueel goed voor u vertaald kan worden (als dat nodig is). Wilt u dit liever niet of heeft u geen behoefte aan vertaling dan is dit zeker niet verplicht.

  3. Lichamelijk onderzoek: U krijgt een lichamelijk onderzoek. U krijgt een goede uitleg van de bevindingen, het liefst met een spiegel erbij. Heeft u nog vragen? Dan beantwoorden wij die graag.

  4. Raadpleging andere specialisten: Heeft u psychische, lichamelijke of seksuele problemen? Dan maken wij voor u aparte afspraken bij een seksuoloog en/of een psycholoog. Tijdens de intake besluiten we samen met u, of we dit traject gelijktijdig aan een eventuele operatieve ingrepen laten lopen. Of dat het verstandiger is om eerst een volledige behandel traject te doorlopen bij een seksuoloog en/of een psycholoog bijvoorbeeld bij ernstige PTSS klachten.

  5. Beoordeling: U hoort of u in aanmerking komt voor de operatie. Soms is de operatie (op dit moment) niet de juiste oplossing voor uw problemen.

  6. Geïnformeerde toestemming: U krijgt vóór de operatie informatie over de mogelijkheden, de beperkingen en de risico’s op complicaties. Daarna geeft u toestemming voor de operatie.

  7. Datum plannen en afspraak bij de Anesthesist: De operatie kan worden ingepland. U krijgt ook een afspraak bij de anesthesist om de narcose of ruggenprik verder te bespreken.

  8. Operatie: U wordt geopereerd meestal is de operatie in dagbehandeling. In principe gaat kunt u dezelfde dag naar huis. Als u ook kleine schaamlippen wilt laten herstellen, blijft u soms een nacht in het ziekenhuis. Plan dit goed en laat iemand u ophalen. De eerste nacht na de operatie moet er iemand bij u in huis zijn.

  9. Herstel traject: U krijgt na de operatie een folder met leefregels na de operatie, lees deze goed door. Uw wond moet herstellen, daarbij moet u zo veel mogelijk rust nemen. U krijgt recept met pijnstillers om te helpen met de pijn. Verwachten hersteltijd is vaak tussen 6-12weken. Hoelang het precies duurt verschilt vaak per persoon.

Controles: U wordt vaak na 10 dagen telefonisch gebeld en u komt op fysieke controle na 3 weken- 3maanden- 6maanden en na 1 jaar.