Oogheelkundige gevolgen van een facialisparese
1. Laagstand of naar buiten kantelen van het onderooglid
Wanneer de gelaatzenuw uitvalt functioneren alle spieren aan een kant van het gezicht minder goed. Hierdoor gaat de aangedane helft van het gezicht hangen. Dit is vaak te zien aan de mondhoek, maar ook aan het onderooglid dat te laag gaat hangen en soms naar buiten kantelt.
2. Tranen en uitdroging van het oog
Door de verlamming vermindert de knijpkracht van de spier die het oog moet sluiten waardoor het oog vaak niet goed meer sluit. Normaal raakt het bovenooglid bij iedere knipperbeweging het onderooglid, de rand van het bovenooglid wordt daardoor bevochtigd door de tranen die op de onderooglidrand staan. Vervolgens worden de tranen over het hoornvlies uitgesmeerd wanneer het ooglid omhoog gaat.
Doordat het bovenooglid tijdens knipperen het onderooglid niet meer raakt droogt het oog uit. Dit geeft irritatie en een zandgevoel. In ernstige gevallen kan het hoornvlies beschadigd raken. Wanneer het hoornvlies uitdroogt geeft dit via een reflex een signaal naar de traanklier om meer tranen te maken (die dan vervolgens niet goed over het hoornvlies worden geveegd). Bij een facialisparese kunnen dus door het niet goed sluiten van het oog tegelijkertijd zowel traanklachten als uitdrogingsklachten bestaan.
De traanklachten worden bovendien veroorzaakt doordat de traanpomp niet werkt. Normaal worden de tranen die gemaakt worden in de traanklier uit het oog weggepompt de traanwegen in. (De uitmonding van het afvoerkanaal is op het onderooglid te zien als een klein openingetje aan de neuskant.) De traanpomp wordt aangedreven door bewegingen van het onderooglid tijdens knipperen. Wanneer de sluitspier van het oog niet goed functioneert werkt ook de traanpomp niet goed meer.
Het tranen ontstaat bij een facialisparese dus door het volgende mechanisme: niet sluiten oog > uitdroging hoornvlies > reflex naar traanklier > meer traanproductie door de traanklier > defecte spier onderlid > tranen worden niet weggepompt > tranen lopen over ooglidrand.
Lees meer in de folder Verlamming van de gelaatszenuw (Facialisparese)
Meer over Verlamming van de gelaatszenuw (Facialisparese)
-
Polikliniek
Polikliniek Allergologie -
Centrum
Afdeling -
Afdeling
Afdeling