Wat is een kanteltafelonderzoek?
Het kanteltafelonderzoek is een onderzoek waarin gekeken wordt naar de bloeddruk en de hartslag. U ligt tijdens dit onderzoek op een ‘kanteltafel’. Dit is een bed dat horizontaal (liggend) en verticaal (staand) geplaatst kan worden.
Met behulp van het kanteltafelonderzoek onderzoeken we of uw bloedvaten en hartritme zich voldoende aanpassen wanneer u gaat staan. Op het moment dat iemand rechtop gaat staan, zakt het bloed door invloed van de zwaartekracht naar de voeten. Bij de meeste mensen reageert het lichaam hierop, door de bloedvaten in de buik en de benen samen te knijpen en het hart sneller te laten kloppen. Soms gebeurt dit onvoldoende met als gevolg dat er te weinig bloed naar de hersenen wordt gepompt. Hierdoor worden mensen licht in het hoofd en/of vallen zij flauw.
Waarom krijgt u deze informatie?
Binnenkort heeft u een afspraak op het syncope spreekuur. Afhankelijk van uw klacht, wordt er bij u een kanteltafelonderzoek in het Amsterdam UMC locatie AMC afgenomen. In deze folder leest u over het kanteltafelonderzoek: wat dit voor onderzoek is en waarom het wordt gedaan. Ook leest u hoe het in zijn werk gaat en welke voorbereidingen u kunt treffen.
Om u goed voor te bereiden op het onderzoek raden wij u aan om deze folder door te nemen. Deze folder maakt deel uit van de informatie die u krijgt over uw behandeling en zorg. Heeft u vragen en of opmerkingen dan kunt u deze stellen aan de betrokken zorgverleners (bijvoorbeeld uw arts, verpleegkundige of hartfunctielaborant). Deze informatiefolder is uw persoonlijke eigendom, u kunt hierin zelf aantekeningen maken.
Hoe is de voorbereiding?
Om het onderzoek goed te laten verlopen vragen wij u een paar voorbereidingen te treffen:
- Wij vragen u op koude dagen handschoenen aan te trekken. De apparatuur waarmee wij de bloeddruk aan de vinger meten werkt niet goed als u koude handen heeft.
- Wilt u loszittende kleding aantrekken, zodat u makkelijk op uw hurken kan zitten (als dat mogelijk is)?
- Sommige patiënten voelen zich tijdens of na het onderzoek niet lekker. Wij raden u aan ervoor te zorgen dat u een bekende meeneemt, om u na afloop van het onderzoek naar huis te rijden.
- U kunt het beste voor het kanteltafelonderzoek het toilet bezoeken. Het onderzoek kan redelijk lang duren.
Hoe gaat het kanteltafelonderzoek?
Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Hartcentrum, in gebouw C, op de tweede verdieping.
Voor het kanteltafelonderzoek gebruiken we een aantal instrumenten:
- Een bloeddrukmeter om uw rechterarm;
- Een bloeddrukmetertje om uw linker middelvinger; dit metertje meet de bloeddruk bij iedere hartslag;
- Drie plakkers op de borst voor het ECG (Electrocardiogram of hartfilmpje).
Tijdens het kanteltafelonderzoek testen we eerst of de bloeddruk zich snel genoeg aanpast. Dit doen we door u te vragen of u vanuit ligpositie op de kanteltafel zelf actief wil opstaan. Soms vragen wij u om vanuit hurkzit op te staan.
In sommige gevallen geeft dit voldoende informatie en is de test klaar.
In sommige gevallen is het nodig dat u weer gaat liggen op de kanteltafel. Na 5 minuten liggen wordt de kanteltafel na 5 minuten in staande positie gebracht. Om te voorkomen dat u vanuit de liggende of staande positie van de tafel valt, krijgt u twee veiligheidsriemen over de benen en de borst.
Als het nodig is, onderzoekt de arts de gevoeligheid van de bloeddruk-opnemers in de hals. Dit zijn zenuwen in de vaatwand van de halsslagaders. Ze zitten aan de linker- en rechterkant in de hals. Om de gevoeligheid te onderzoeken masseert de arts vijf tot tien seconden uw nek links en rechts. Dit doet hij na 5 minuten liggen en na 5 mintuten staan.
Bij een hele test blijft u vervolgens 20 minuten staan op het kantelbed, terwijl beoordeeld wordt hoe het met uw bloeddruk gaat. Als u na 20 minuten geen klachten heeft, krijgt u eventueel onder de tong een medicijn (Nitroglycerine) toegediend waardoor de bloedvaten zich iets verwijden. We testen hiermee of de bloedvaten ook tijdens zwaardere omstandigheden voldoende kunnen samenknijpen. Na toediening van het medicijn blijft u nog een kwartier in staande houding.
Soms is aanvullend persen en diep in- en uitademen nodig om te onderzoeken wat de bloeddruk en de hartslag doen.
Soms is het belangrijk om de test terug te kunnen kijken om te zien wat er precies gebeurt bij klachten, daarom worden er tijdens het onderzoek opnames gemaakt.
Belangrijk: trek loszittende kleding aan en op koude dagen handschoenen.
Hoe lang duurt het kanteltafelonderzoek?
Het hele kanteltafelonderzoek duurt ongeveer anderhalf uur. Soms is niet een hele test nodig en duurt het onderzoek korter.
Wat zijn de risico’s?
Aan het kanteltafelonderzoek zijn risico’s verbonden. Als u licht in het hoofd wordt, andere klachten krijgt en/of uw bloeddruk daalt, brengen de onderzoekers u met de kanteltafel weer in een liggende houding. Na afloop van het onderzoek kunt u wel enige tijd last hebben van hoofdpijn.
Er is een klein risico als de ‘bloeddrukopnemers’ (zenuwen) in de hals tijdens het kanteltafelonderzoek onderzocht worden. Bij één op de 1000 (oudere) patiënten treden lichte uitvalsverschijnselen op, die zijn bijna altijd tijdelijk.
Soms is het nodig om Nitroglycerine onder de tong toe de dienen. De bijwerkingen van Nitroglycerine kunnen een kloppende, bonzende hoofdpijn soms met misselijkheid zijn. Door daling van de bloeddruk kunnen klachten van duizeligheid, met neiging tot flauwvallen en hartkloppingen ontstaan. Ook dan brengen de onderzoekers de kanteltafel in liggende houding.
Zeer zelden (minder dan één op de 100 mensen) is iemand overgevoelig voor Nitroglycerine. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of zwellingen in het gezicht, de mond, lippen, keel en tong. De onderzoekers zullen u adequaat behandelen en in uw dossier noteren dat u een allergische reactie heeft gehad op Nitro-glycerine. Voor de zekerheid willen we aan u vragen om aan uw apotheker door te geven dat u overgevoelig bent voor dit middel.