Ataxie is de medische term voor coördinatiestoornissen die worden veroorzaakt door ziektes van de kleine hersenen (het cerebellum). Mensen met ataxie hebben onder andere problemen met lopen (balans), met het spreken (articulatie) en met de fijne motoriek. Daarnaast is er soms sprake van problemen met slikken en dubbelzien.

Oorzaken

Bij ataxie is er vaak sprake van een ziekte waarbij de kleine hersenen zijn betrokken (het cerebellum). De kleine hersenen bevinden zich achter in het hoofd, op de overgang van de grote hersenen naar de hersenstam. Ataxie is geen diagnose, maar een symptoom van een onder-liggende ziekte.

De lijst met ziektes die ataxie veroorzaken is enorm lang, waaronder:

  • Genetische aandoeningen: ataxie kan een erfelijke aandoening zijn, zoals spinocerebellaire ataxie (SCA) of Fragiele X geassocieerd tremor ataxie syndroom (FXTAS).
  • Hersenletsel: ataxie kan worden veroorzaakt door hersenletsel, zoals een beroerte, een hersentumor of een hersenschudding.
  • Medicijnen of toxische stoffen: ataxie kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals antipsychotica, antidepressiva en anti-epileptica. Ook kan een ataxie ontstaan na langdurig alcoholgebruik.

Behandeling

De behandeling van ataxie is afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen kan de oorzaak worden behandeld, waardoor de ataxie ook verdwijnt. In andere gevallen kan de behandeling gericht zijn op het verminderen van de bewegingen of het verbeteren van de kwaliteit van leven.

De volgende behandelopties kunnen worden gebruikt bij de behandeling van ataxie:

  • Fysiotherapie
    Fysiotherapie kan helpen om de spieren te versterken en de balans te verbeteren.
  • Logopedie
    Logopedie kan helpen bij problemen met articulatie of met het slikken.
  • Medicijnen
    In zeldzame gevallen kunnen bepaalde medicijnen worden gebruikt om de ataxie te behandelen.

Meer informatie

Ataxie Vereniging Nederland