Een second opinion of tweede mening is een medisch advies van een andere arts dan uw behandelend arts. In principe volgen alle specialisten werkzaam in Nederland dezelfde richtlijnen voor onderzoek en behandeling. Toch kan het zijn dat u de mening wilt horen van een specialist van het Amsterdam UMC. In deze brief leggen we uit wat u mag verwachten bij een second opinion, zodat u goed voorbereid bent op uw bezoek.
Wanneer?
Nadat bij u de diagnose is gesteld, doet uw arts u een voorstel voor een behandeling. Het is belangrijk dat u goed wordt voorgelicht en dat alle behandelmogelijkheden met u besproken worden, zowel de voor- als de nadelen ervan, om vervolgens samen met u een beslissing te nemen over de beste behandeling voor u, waarbij uw wensen over de behandeling een belangrijke rol spelen. Als de informatie die u krijgt niet duidelijk is of tekortschiet, aarzel dan niet om hulp te vragen; in eerste instantie bij uw behandelend arts. Deze zal proberen u zo goed mogelijk te helpen en uw vragen beantwoorden. U kunt uw vragen en eventuele twijfels ook met uw huisarts bespreken. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw gevoelens te bespreken met familie en vrienden. Zij kennen u en kunnen dus de voor- en nadelen van een bepaalde behandeling voor u samen met u afwegen. Het kan zijn dat u ondanks het contact met uw eigen arts nog vragen heeft, die u ook aan een andere arts zou willen voorleggen; bijvoorbeeld of er andere mogelijkheden of behandelmethoden zijn. U kunt dan vragen om een second opinion, een tweede mening. Het kan ook zijn dat uw behandelend arts zelf graag aanvullend advies en wil en een second opinion adviseert.
Bij wie?
Indien u besluit om een second opinion te vragen, dan kunt u dit het beste eerst bespreken met uw behandelend arts. Die kan met u overleggen bij wie u het beste voor een second opinion terecht kunt. Bovendien kan deze ervoor zorgen dat de juiste informatie naar het Amsterdam UMC gestuurd wordt zodat wij u zo goed mogelijk kunnen helpen. Als u graag een tweede mening wil voor het maken van een keuze, hoeft u zich niet bezwaard te voelen richting uw behandelend arts. Als het om welke reden dan ook niet mogelijk is dit met uw behandelend arts te bespreken, kunt u ook bij uw huisarts kunt u terecht voor advies hierover.
Procedure second opinion
U hebt voor een second opinion een verwijsbrief nodig van uw huisarts of behandelend arts. Het is ook verstandig om met uw verzekeringsmaatschappij te overleggen voordat u een second opinion aanvraagt, omdat sommige verzekeraars hiervoor specifieke regels hanteren.
Om de second opinion goed uit te kunnen voeren hebben wij vooraf uw medische gegevens nodig. Vaak zijn naast de medische informatie, ook de uitslagen van het beeldvormend onderzoek (foto’s en/of scans) en de uitslagen van weefselbiopten die bij u afgenomen zijn nodig. Soms zijn niet alleen de uitslagen maar ook de foto’s of weefsels zelf nodig, om deze ook bij ons door radiologen en pathologen te laten beoordelen. Uw behandelend arts kan er voor zorgen dat deze informatie in ons bezit is voor u voor de afspraak komt. Maar het kan voorkomen dat dit nog niet geheel compleet is tijdens uw bezoek. Wij zullen dan proberen de benodigde gegevens te verzamelen. U moet dan na uw eerste bezoek nog een keer bij ons terugkomen om de uitslagen en het behandelplan te bespreken.
De uitslag van de second opinion
Als de uitslag van de second opinion bekend is informeren wij uw behandelend arts en huisarts hierover, tenzij u hier bezwaar tegen heeft. Meestal is het advies van Amsterdam UMC gelijk aan die van uw andere arts(en). U gaat dan voor de verdere behandeling weer terug naar uw eigen behandelaar. Soms wordt in Amsterdam UMC een behandeling voorgesteld die afwijkt van de eerste mening, of die niet in het verwijzende ziekenhuis kan worden gegeven. Dan zult u in overleg met de specialist van het ziekenhuis waar u onder controle bent een keuze maken over de verdere behandeling.
Uitgangspunt second opinion
Als u naar de polikliniek van het Amsterdam UMC komt dan gaan wij er vanuit dat u alleen voor een second opinion komt. De behandeling wordt niet door Amsterdam UMC overgenomen. Als u wel graag behandeld wilt worden in Amsterdam UMC, dan kunt u dit bespreken tijdens uw bezoek aan ons. De mogelijkheden voor polikliniek bezoeken, behandelingen in de polikliniek en de kliniek van Amsterdam UMC zijn beperkt. Wij willen voorkomen dat wachttijden voor behandelingen en opnames onverantwoord lang worden. Daarom kunnen wij niet alle patiënten in ons ziekenhuis controleren en/of behandelen. Gelukkig is dat meestal ook niet nodig, omdat we een hele goede samenwerking hebben met de hematologen in de regio en daar de behandeling ook heel goed gegeven kan worden.
Tot slot
Een second opinion vragen doet u niet zomaar. In de meeste gevallen doet u dit als u voor een ingrijpende behandeling staat en u onzeker bent over de diagnose en/of de behandeling. Het vragen om een second opinion is geen blijk van wantrouwen tegenover uw eigen behandelaar, het is een patiëntenrecht. Zeker als het gaat om een intensieve behandeling, zoals bij kanker, is het belangrijk dat u achter de behandeling staat en tot een eigen keuze komt.