Uw behandelend arts heeft voor u een onderzoek met sedatie afgesproken op de behandelkamer Longziekten. Sedatie houdt in dat u wat slaperig wordt en daardoor wat minder van het onderzoek merkt. In de volksmond spreekt men van een ‘roesje’. In deze folder kunt u lezen wat u van sedatie kunt verwachten en waar u rekening mee dient te houden.
De werkwijze
- Voor de start van het onderzoek krijgt u een infuusnaald ingebracht in een bloedvat in uw arm of hand.
- Voordat het middel wordt toegediend wordt door middel van een clipje op uw vinger gecontroleerd of uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed goed zijn. Ook wordt uw bloeddruk gemeten. Door de infuusnaald wordt het slaapmiddel (midazolam) toegediend. Gedurende het onderzoek blijft u verbonden aan de meter voor uw hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed.
- Na afloop van het onderzoek wordt u op de brancard naar de uitslaapkamer gereden. Uw persoonlijke eigendommen krijgt u mee op de brancard. U verblijft op de uitslaapkamer tot u weer goed wakker bent. Als zich geen bijzonderheden hebben voorgedaan, krijgt u na een uur iets te drinken, wordt de infuusnaald verwijderd en mag u weer naar huis.
Het doel
Het doel van sedatie is dat u wat slaperig wordt zodat u van het onderzoek minder merkt. Deze slaperigheid treedt bij sommige mensen direct na de injectie op, bij anderen pas na enige tijd. Op voorhand is niet te voorspellen wat uw reactie op het medicijn zal zijn. Het voordeel van sedatie is dat u, anders dan bij narcose, niet hoeft te worden beademd en de artsen en verpleegkundigen met u kunnen praten. Ook blijven uw reflexen intact waardoor het risico op complicaties, bijvoorbeeld door verslikken, kleiner is dan bij narcose. Vaak vergeet u na het onderzoek wat er is gebeurd (retrograde amnesie).
Bijzondere omstandigheden
In sommige gevallen, bij slechte hart- en/of longfunctie, kan de longarts die het onderzoek
uitvoert, besluiten af te zien van toediening van het slaapmiddel, vanwege het risico op
complicaties.
Tot besluit
Zorgt u ervoor dat u onder begeleiding naar het ziekenhuis komt. Na vertrek uit het
ziekenhuis mag u gedurende 12 uur niet werken of aan het verkeer deelnemen.
Bij vragen kunt u bellen naar Behandelkamer Longziekten 020-4442884