Problemen aan het oor kunnen heel breed zijn. De sectie Ear & Hearing werkt dan ook met teams waarin verschillende specialisten samenwerken. Van keel-, neus- en oorartsen tot psychologen, maatschappelijk werkers en oorchirurgen. Bij kinderen wordt vaak de extra kennis van kinderartsen gevraagd. Zo wordt voor uw klacht altijd de beste zorg samengesteld.

Een eerste afspraak voor een diagnose en behandeling van alle oorklachten vindt plaats op onze polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde (KNO). U kunt hier terecht na een verwijzing van uw huisarts.

Slecht horende kinderen

Kinderen kunnen geboren worden met een slecht gehoor. Dit wordt meestal opgemerkt tijdens de gehoortest die bij pasgeboren kinderen wordt gedaan. Dat heet neonatale gehoorscreening. Soms wordt bij een kind pas op latere leeftijd ontdekt dat hij of zij slecht hoort. Deze kinderen worden dan door de huisarts, KNO-arts of een audiologisch centrum doorverwezen naar onze poli. Ook wel centrum voor diagnostiek en slechthorendheid (CDS) genoemd. Hier wordt de oorzaak voor het gehoorprobleem bij uw kind onderzocht.

Een cochleair implantaat bij slechthorendheid en doofheid

Iemand met ernstig gehoorverlies kan veel nadeel ondervinden bij het communiceren met anderen. Voor patiënten met zulke ernstige perceptieve slechthorendheid of doofheid kan een cochleair implantaat (CI) de oplossing zijn. Een CI is een klein elektronisch apparaatje dat met een operatie wordt ingebracht. Het CI stuurt signalen direct naar de gehoorzenuw. Een heel krachtig gehoortoestel dus. Ons cochleair team voert de operaties met de implantaten niet alleen uit. Het team begeleidt mensen ook daarna nog en doet wetenschappelijk onderzoek.

Meer over het cochleair implantaat-team

Een ooroperatie in Amsterdam UMC, locatie VUmc

De oorchirurgen van onze sectie Ear & Hearing zijn gespecialiseerd in bijzondere oorproblemen en gehoorklachten. De operaties die zij doen zijn niet alleen cochleaire implantaties. Er zijn ook andere operaties die het gehoor verbeteren. Denk aan een gehoorbeenketen-reconstructie of een stijgbeugeloperatie (stapedotomie). Ook doen zij regelmatig een schoonmakende operatie (sanatie) in het oor. Bijvoorbeeld van het rotsbeen of middenoor. Vaak behandelen wij patiënten uit het hele land. Het gaat dan om oorproblemen en gehoorklachten waarbij onze jarenlange ervaring en bijzondere kennis nodig is.

Behandeling van oortumoren zoals de brughoektumor

Het oor en de schedel zijn nauw met elkaar verbonden. Voor patiënten met bijzondere en meer zeldzame aandoeningen aan het oor, het rotsbeen en de schedelbasis is er de schedelbasiswerkgroep. Vaak gaat het om goedaardige tumoren zoals een brughoektumor. Maar ook kwaadaardige tumoren worden behandeld. De specialisten die in dit team samenwerken komen van afdelingen als radiologie en bestraling, hoofd-halschirurgie, neurologie en keel-, neus- en oorheelkunde.   

Onderzoek binnen oorheelkunde van de sectie Ear & Hearing

De KNO-artsen van de sectie Ear & Hearing bieden niet alleen zorg voor hun patiënten. Ze zijn daarnaast ook al jaren heel actief in wetenschappelijk onderzoek. Dit gebeurt in het audiologisch centrum. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar cochleaire implantatie, aangeboren slechthorendheid, gehoorverbeterende chirurgie en cholesteatoom chirurgie. Meer over de onderzoeksafdeling van het audiologisch centrum vindt u op de Engelstalige website van het centrum.

Naar de website van het audiologisch centrum