Uw behandelend arts heeft voor u of voor uw kind een VEP-onderzoek aangevraagd. U wordt daarvoor binnenkort op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) van Amsterdam UMC, locatie VUmc verwacht.VEP staat voor Visual Evoked Potential, wat ongeveer betekent: door visuele zintuigprikkels opgewekte reactie in de hersenen. Het VEP-onderzoek dient om te beoordelen hoe de visuele zenuw zo’n zintuigprikkel doorgeeft. In deze folder kunt u lezen waar en hoe het onderzoek zal plaatsvinden en welke voorbereidingen u moet treffen. Lees deze folder daarom goed door.
Locatie
U wordt op de afgesproken tijd verwacht in Amsterdam UMC, locatie VUmc (De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam). U kunt zich melden op de afdeling KNF in de polikliniek, receptie C (verdieping -1, PK -1 Z 131).
Alle onderzoeken op de afdeling Klinische Neurofysiologie worden op vaste tijden afgesproken en uitgevoerd. Wij verzoeken u daarom dringend om op tijd aanwezig te zijn. Indien u de afspraak moet afzeggen, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk te doen.
Voorbereiding
Draagt u een bril of contactlenzen, dan kunt u deze gewoon dragen op de dag van het onderzoek.
Tijdens het onderzoek worden er vijf elektroden op uw hoofd geplakt. Om een goed resultaat te krijgen is het belangrijk dat het haar en de hoofdhuid droog en zo schoon mogelijk zijn. Wij adviseren u dan ook om uw haar een dag van tevoren te wassen en op de dag van het onderzoek geen haarlak, crème, gel of iets dergelijks te gebruiken.
Voor het VEP onderzoek hoeft u niet te stoppen met het innemen van medicijnen. U hoeft ook niet nuchter te zijn en mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek. De totale duur van het onderzoek is ongeveer 60 minuten.
VEP-onderzoek
De voorbereiding
Eerst zal uw visus worden bepaald. De laborant zal u vragen één van de ogen af te dekken en hierna om wat letters op te lezen van een kaart op de muur. Vervolgens zullen er vijf elektroden op uw hoofd worden aangebracht. Op de hoofdhuid worden de plaatsen waar de elektroden moeten komen, uitgemeten en met een huidpotlood aangestreept. Voor een optimaal contact wordt de huid op de uitgemeten plaatsen met een wattenstaafje en scrub licht geschuurd; dit kan wat gevoelig zijn. Hierna worden de elektroden met een geleidende kleefpasta tussen de haren bevestigd, deze pasta lijkt qua structuur op vaseline. Na deze voorbereidingen begint de registratie.
Registratie
Tijdens de registratie zit u op een stoel en kijkt u naar een beeldscherm met daarop een soort schaakbord met in het midden een rode stip. Er worden meerdere metingen gedaan, per meting wordt telkens één van uw ogen afgedekt met een gaasje. Hierna wordt u gevraagd om gedurende ongeveer een minuut geconcentreerd naar de rode stip op het beeldscherm te kijken, terwijl het schaakbord-motief verspringt. In sommige gevallen krijgt u een speciale bril op die lichtflitsen laat zien. Tijdens het toedienen van de prikkels is het van belang dat u zich ontspant en zo stil mogelijk zit.
Na de registratie
Na afloop van de registratie worden de elektroden verwijderd met alcohol. Uw hoofdhuid wordt zo goed mogelijk schoongemaakt maar het haar zal er nog wel wat vettig uit zien. Als u uw haar wast met warm water en shampoo, zal het weer helemaal schoon worden.
Na het onderzoek
Tijdens uw eerstvolgende bezoek aan uw behandelend arts, bespreekt deze de uitslag van het VEP-onderzoek met u. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt uw behandelend arts u de uitslag zodra deze bekend is.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
Afdeling Klinische Neurofysiologie, locatie VUmc in de polikliniek, receptie C,
ruimtenummer PK -1 Z 131.
Telefoon: 020 444 07 32 (maandag t/m vrijdag 8:15–17:00 uur)
E-mail: knf@amsterdamumc.nl