Uw behandelend arts heeft voor u of voor uw kind een EEG-onderzoek aangevraagd. U wordt daarvoor binnenkort op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) van Amsterdam UMC, locatie VUmc verwacht.De afkorting EEG staat voor elektro-encefalogram. Bij dit onderzoek wordt de elektrische activiteit in de hersenen opgevangen en op een computer geregistreerd. Het is een methode om de hersenfunctie te onderzoeken en eventuele afwijkingen op te sporen. In deze folder kunt u lezen waar en hoe het onderzoek zal plaatsvinden en welke voorbereidingen u moet treffen. Lees deze folder daarom goed door.

Locatie

U wordt op de afgesproken tijd verwacht in Amsterdam UMC, locatie VUmc (De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam). U kunt zich melden op de afdeling KNF in de polikliniek, receptie C (verdieping -1, PK -1 Z 131).

Alle onderzoeken op de afdeling klinische neurofysiologie worden op vaste tijden afgesproken en uitgevoerd. Wij verzoeken u daarom dringend om op tijd aanwezig te zijn. Indien u de afspraak moet afzeggen, verzoeken wij u dit zo spoedig mogelijk te doen.

Voorbereiding

De elektrische activiteit in de hersenen kan worden opgevangen met behulp van elektroden die op de hoofdhuid worden bevestigd. Om een goed resultaat te krijgen is het belangrijk dat het haar en de hoofdhuid droog en zo schoon mogelijk zijn. Wij adviseren u dan ook om uw haar een dag van tevoren te wassen en op de dag van het onderzoek geen haarlak, crème, gel of iets dergelijks te gebruiken.

Voor het EEG hoeft u niet te stoppen met het innemen van medicijnen, tenzij uw behandelend arts dit met u heeft afgesproken. U hoeft ook niet nuchter te zijn en mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek. De totale duur van het onderzoek is ongeveer 60 minuten.

Het EEG

De voorbereiding

Om het EEG te kunnen registreren, worden er zo’n 29 elektroden op de hoofdhuid aangebracht. Dit wordt gedaan door twee laboranten. Zij zullen eerst het hoofd uitmeten en met een huidpotlood de locaties waar de elektroden moeten komen aanstrepen. Voor een optimaal contact wordt de huid op de uitgemeten plaatsen met een wattenstaafje en scrub licht geschuurd; dit kan wat gevoelig zijn. Hierna worden de elektroden met een geleidende kleefpasta tussen de haren bevestigd, deze pasta lijkt qua structuur op vaseline. Om de hartslag te registreren worden er twee elektroden op de handen of schouders geplakt. Tot slot wordt er een sensor op uw bovenkleding ter hoogte van uw buik of borst geplakt, deze zal de ademhaling registreren. Afhankelijk van de lengte en structuur van het haar, wordt er soms een elastische band of een netje over het hoofd gedaan om de elektroden goed op hun plaats te houden. Na deze voorbereidingen, die ongeveer twintig minuten duren, begint de registratie.

Wanneer de elektroden gedurende een langere tijd moeten blijven zitten (bijvoorbeeld gedurende een middag) of als uw kind erg bewegelijk is, kan het zijn dat de elektroden worden bevestigd met een speciale huidlijm. Deze lijm wordt gedroogd door er met perslucht overheen te blazen. De lijm heeft een wat sterke geur en de perslucht voelt koud aan en maakt lawaai.

Registratie

De registratie (+video-opname) duurt ongeveer dertig minuten. Het is belangrijk dat u tijdens de registratie goed stilligt en probeert de spieren in het gezicht goed te ontspannen. Om zo goed mogelijk te kunnen ontspannen komt u te liggen en wordt de verlichting gedempt. Het grootste deel van het onderzoek moet u uw ogen gesloten houden. De laborant zal u vragen om de ogen af en toe te openen en weer te sluiten. Daarnaast worden er, afhankelijk van de reden van het onderzoek, enkele testen gedaan; U kunt bijvoorbeeld gevraagd worden om gedurende enige tijd (ongeveer drie minuten) diep te zuchten, naar een knipperende lamp te kijken of een geheugen-taakje te verrichten. De laborant geeft aan of u tijdens de registratie mag slapen of juist goed wakker moet blijven; dit hangt af van de reden voor het onderzoek.

Na de registratie

Na afloop van de registratie worden de elektroden verwijderd met alcohol of, wanneer er met lijm is geplakt, met een speciale olie. Uw hoofdhuid wordt zo goed mogelijk schoongemaakt maar het haar zal er nog wel wat vettig uit zien. Als u uw haar wast met warm water en shampoo, zal het weer helemaal schoon worden.

Extra voorbereiding bij kleine kinderen

Kinderen kunnen dit onderzoek als spannend ervaren. Wij hebben daar begrip voor en doen ons best uw kind gerust te stellen. Het kan helpen als u van te voren goed probeert uit te leggen wat er gaat gebeuren. Het is verstandig een flesje drinken en een vertrouwde knuffel mee te nemen. Tijdens de voorbereiding mag het kind filmpjes op een telefoon of tablet kijken, tijdens de registratie mag u met uw kind praten of voorlezen. Het is ook prima als uw kind in slaap valt.

Na het onderzoek

Tijdens uw eerstvolgende bezoek aan uw behandelend arts, bespreekt deze de uitslag van het EEG-onderzoek met u. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt uw behandelend arts u de uitslag zodra deze bekend is.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met:

Afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), locatie VUmc in de polikliniek,

receptie C, ruimtenummer PK -1 Z 131.

Telefoon: 020 444 07 32 (maandag t/m vriijdag 8:15–17:00 uur)

E-mail: knf@amsterdamumc.nl