Meedoen aan IVF-onderzoek
In het IVF-centrum doen we op verschillende gebieden onderzoek. Dit onderzoek richt zich op de patiëntbehandelingen en de laboratoriumfase van de voortplantingstechnieken en is dan ook op te delen in klinisch onderzoek en laboratoriumonderzoek.
Informatie over deelname aan studie naar de lange termijn gezondheid van IVF-kinderen
Het Amsterdam UMC, locatie VUmc doet mee aan een landelijke studie naar de lange termijn gezondheid van kinderen geboren na vruchtbaarheidsbehandelingen (in vitro fertilisatie [IVF] en intracytoplasmatische sperma injectie [ICSI]) van moeders die zijn behandeld in de periode 1983-2010. Om dit te kunnen onderzoeken zullen gegevens van IVF- en ICSI-kinderen samengevoegd worden met gegevens over academische ontwikkeling, diabetes, astma en overlijden, welke verzameld worden door koppeling met het Centraal Bureau voor de Statistiek. De resultaten van deze studie zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over de mogelijke lange termijn gevolgen op de gezondheid van kinderen geboren na vruchtbaarheidsbehandelingen.
De studie voldoet aan de huidige privacywet (Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)).
Meer informatie kunt u vinden op: www.omega-onderzoek.nl.
Indien u niet wenst dat uw gegevens en/of die van uw kind(eren) worden meegenomen in dit onderzoek dan kunt u zich afmelden bij Hanna Kostelijk (embryoloog) via eh.kostelijk@amsterdamumc.nl.
1 - Laboratoriumonderzoek: ToF studie
De ToF-studie staat voor: Three Or Five, day of embryo transfer. De studie vergelijkt op welke dag van terugplaatsing van een embryo, dag 3 (klievingsstadium) of dag 5 (blastocyststadium), er sprake is van het hoogste percentage levend geboren kinderen na één IVF/ICSI behandelcyclus.
Meer informatie over de ToF studie vindt u op: https://www.zorgevaluatienederland.nl/evaluations/tof.
2 - ANTARTICA 2 studie
Het doel van het onderzoek is om aan te tonen dat het thuis monitoren van de eisprong (LH test urine) in vergelijking met het monitoren in het ziekenhuis (vaginale echo’s) en de eisprong kunstmatig opwekken met een hcg injectie, tot net zo veel zwangerschappen leidt. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we een betere keuze maken hoe de natuurlijke cryo-cyclus het beste kan worden aangeboden in alle ziekenhuizen.
Meer informatie over de ANTARTICA 2 studie vindt u op: https://zorgevaluatienederland.nl/evaluations/antarctica-2
3 - COPIE studie
Deze studie vergelijkt twee verschillende behandelingen voor vrouwen met endometriose. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of gebruik van de anticonceptiepil voorafgaand aan een IVF of ICSI behandeling tot evenveel zwangerschappen leidt als een behandeling met Lucrin®. Vrouwen die deelnemen zullen loten tussen Lucrin® en de anticonceptiepil. Deelnemers wordt gevraagd om vragenlijsten in te vullen om klachten van endometriose op te volgen.
U kunt uw arts vragen voor meer informatie over de studie.
4 - MYPP trial
In mei 2019 is de MYPP studie gestart, het eerste Nederlandse onderzoek naar het effect van het voedingssupplement myo-inositol ter bevordering van de gezondheid van vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap. Myo-inositol wordt in het lichaam aangemaakt, en zit in bijvoorbeeld noten en citrusvruchten. In buitenlands onderzoek blijkt het gebruik van myo-inositol de kans op zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en vroeggeboorte te verlagen.
In de MYPP studie wordt onderzocht of myo-inositol suppletie tijdens zwangerschap ook bij vrouwen met PCOS kan helpen om bovengenoemde zwangerschapsuitkomsten te verbeteren. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar zwangere vrouwen met PCOS die tussen de 8 en 16 weken zwanger zijn van een éénling.
Meer informatie over de MYPP trial vindt u op:
https://www.stichtingpcos.nl/onderzoek/doe-mee-aan-onderzoek-ii/.
5 - SOMA studie
Bij endometriose bevindt op baarmoederslijmvlies gelijkend weefsel zich in de buikholte. Deze aandoening kan chronische pijn en een verminderde vruchtbaarheid geven. Als er een endometriosecyste (endometrioom) in een eierstok wordt vastgesteld kan de behandeling bestaan uit medicijnen (hormonale therapie en/of pijnstillers) of een operatie. Met dit onderzoek worden beide behandelingen met elkaar vergeleken zodat we in de toekomst patiënten beter kunnen helpen bij het maken van een behandelkeuze. Vrouwen in de vruchtbare levensfase ≥ 18 jaar met een endometrioom ≥ 3cm en pijnklachten worden geloot (randomisatie) voor een operatie of behandeling met medicijnen. Als uitkomstmaat wordt gekeken naar succesvolle pijnreductie, kwaliteit van leven en kosteneffectiviteit.
Meer informatie over de SOMA studie vindt u op: https://www.zorgevaluatienederland.nl/evaluations/soma.