Waarom krijgt u deze informatie?
Binnenkort wordt bij u een cardiovasculair reflexonderzoek in Amsterdam UMC, locatie AMC, verricht. In deze folder leest u over het cardiovasculair reflexonderzoek. Wat dit voor onderzoek is en waarom het wordt gedaan. Ook leest u hoe het in zijn werk gaat en welke voorbereidingen u kunt treffen. Om u goed voor te bereiden op het onderzoek raden wij u aan om deze folder door te nemen. Deze folder maakt deel uit van de informatie die u krijgt over uw behandeling en zorg. Heeft u vragen en of opmerkingen dan kunt u deze stellen aan de betrokken zorgverleners (bijvoorbeeld uw arts, verpleegkundige of hartfunctielaborant). Deze informatiefolder is uw persoonlijke eigendom, u kunt hierin zelf aantekeningen maken.
Wat is een cardiovasculair reflexonderzoek?
Het cardiovasculair reflexonderzoek is een onderzoek waarin gekeken wordt naar de bloeddruk en de hartslag. Het onderzoek test hoe uw lichaam de bloeddruk stabiel houdt (door “cardiovasculaire reflexen”) bij activiteiten die de bloeddruk kunnen laten dalen.
Bijvoorbeeld op het moment dat iemand rechtop gaat staan, zakt het bloed door de invloed van de zwaartekracht naar de voeten. Bij de meeste mensen reageert het lichaam hierop, door de bloedvaten in de buik en de benen samen te knijpen en het hart sneller te laten kloppen. Soms gebeurt dit onvoldoende met als gevolg dat er te weinig bloed naar de hersenen wordt gepompt. Hierdoor worden mensen licht in het hoofd en/of vallen zij flauw. Het cardiovasculair reflexonderzoek kijkt of de bloeddrukregeling goed werkt.
Hoe is de voorbereiding?
Om het onderzoek goed te laten verlopen vragen wij u een paar voorbereidingen te treffen:
- Wij vragen u op koude dagen handschoenen aan te trekken. De apparatuur waarmee wij de bloeddruk aan de vinger meten werkt niet goed als u koude handen heeft.
- Wilt u loszittende kleding aantrekken?
- U kunt het beste voor het cardiovasculair reflexonderzoek het toilet bezoeken.
Hoe gaat het cardiovasculair reflexonderzoek?
Voor het cardiovasculair reflexonderzoek gebruiken we een aantal instrumenten:
- een bloeddrukmeter om uw rechterarm;
- een bloeddrukmetertje om uw linker middelvinger, dit metertje meet de bloeddruk bij iedere hartslag;
- vijf plakkers op de borst voor het ECG (Electrocardiogram of hartfilmpje).
Tijdens het cardiovasculair reflexonderzoek testen we eerst de bloeddruk tijdens 5 minuten liggen op bed. Daarna moet u gedurende 1 minuut op commando in en uit ademen. Daarna staat u op en moet u vijf minuten blijven staan. Daarna gaat u zitten en moet u een persmanoeuvre uitvoeren.
Afhankelijk van de resultaten van de eerste tests worden daarna nog twee aanvullende tests gedaan: gedurende 1 minuut houdt u uw hand in een bak met ijswater en daarna krijgt u een rekenopdracht.
Bij ieder van deze tests worden de veranderingen in bloeddruk en hartslag nauwkeurig gemeten. Aan de hand hiervan kan de arts achteraf bepalen of uw bloeddruk regeling normaal functioneert.
Hoe lang duurt het cardiovasculair reflexonderzoek?
Het kanteltafelonderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Wat zijn de risico’s?
Sommige patiënten mogen de persmanoeuvre niet uitvoeren omdat ze zwakke vaten hebben. Verder zijn er geen risico’s aan het cardiovasculair reflexonderzoek verbonden.
Waar moet u zich melden?
U kunt zich melden op de polikliniek Hartcentrum, C2. Dat is in bouwdeel C op de tweede verdieping, boven de hoofdingang (routenummer 81).
Wanneer krijgt u de uitslag?
U krijgt de uitslag van het cardiovasculair reflexonderzoek via uw arts.
Kunt u niet op de afgesproken tijd komen?
Als u niet kunt komen op de afgesproken tijd, is het belangrijk dat u dit meldt aan de polikliniek Hartcentrum. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:45-16:30 uur. Het telefoonnummer is 020-5663794. U kunt ook een mail sturen naar polihartcentrum@amc.nl of via Mijn Dossier.
Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, stelt u die dan gerust aan de behandelend arts of aan de hartfunctielaborant.
Contactgegevens Polikliniek Hartcentrum
Telefoon: 020-5663794 (op werkdagen tussen 8:45-16:30 uur)
Mailadres: polihartcentrum@amc.nl
Postadres
Amsterdam UMC, locatie AMC
Polikliniek Hartcentrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam