Voor u is een botdichtheidsmeting (DEXA) afgesproken. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde. Een botdichtheidsmeting bepaalt de botdichtheid van uw botten. Dit onderzoek is vooral van belang voor het opsporen van botarmoede (osteopenie) of botontkalking (osteoporose) en het bepalen van het effect van een behandeling.Meldt u zich op de locatie die in uw afsprakenbrief staat.

Voorbereiding

U hoeft voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen.

Bent u zwanger, meldt u dit dan aan uw behandelend arts. Het onderzoek zal dan veelal uitgesteld worden tot na de bevalling.

Het is niet gewenst direct na een CT-scan met intraveneus contrast en/of oraal contrast of een röntgenonderzoek van de spijsverteringsorganen een DEXA-onderzoek te doen. Bij het röntgenonderzoek krijgt u bariumpap in uw maag en darmen. Intraveneus contrast en bariumpap verstoren het DEXA-onderzoek. Tussen beide onderzoeken moet dan ook een week verlopen.

Onderzoek

  • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel.
  • Met een speciaal röntgenapparaat, ook wel DEXA-densitometer genoemd, wordt de botdichtheid van enkele ruggenwervels, de heupen en/of de onderarm gemeten. Een DEXA-scan kan ook voor de lichaamssamenstelling uitgevoerd worden. We maken dan een 'whole body scan'. De DEXA-densitometer is een röntgenbuis gekoppeld aan een computer.
  • Tijdens het onderzoek kunt u uw T-shirt, onderbroek en sokken aanhouden. Metalen sieraden en navelpiercings moeten worden afgedaan. Het onderzoek is niet belastend of schadelijk voor uw gezondheid.
  • Het onderzoek duurt afhankelijk van de aangevraagde onderzoeken tussen 20 en 30 minuten.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Nog even dit...

Voor u is een bepaalde tijd gereserveerd. Het is dus van belang dat u op de afgesproken tijd komt. Als u een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, belt u dan even af. In die tijd kunnen wij iemand anders onderzoeken.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met: afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde telefoon 020 444 4200.