Wat is CCHF?
CCHF virus is een bunyavirus dat wordt overgedragen door de Middellandse Zee-teek (Hyalomma). Deze teek wordt in de media ook wel monster-, super- of horrorteek genoemd. Dit vanwege de grootte en het gedrag van de teek en de ernst van de ziekte die de beet van deze teek kan veroorzaken. Het CCHF virus kan ook worden verkregen door contact met lichaamsvloeistoffen of weefsels van een ziek mens of dier.
Hoe vaak komt deze ziekte voor?
De ziekte komt voor in gebieden waar de teek leeft, voornamelijk in Afrika, Azië, Oost-Europa en het Midden-Oosten. Echter, voedende jonge stadia van de Hyalomma teken kunnen in de lente met trekvogels meereizen en zo in Europa terechtkomen. Normaal overleven deze teken niet, maar soms – onder de juiste klimatologische omstandigheden - kunnen ze overleven en vervellen tot volwassen teken. Sinds 2006 worden er in gerichte studies jaarlijks enkele volwassen teken in Nederland gevonden, en sinds 2012 ongeveer 50 in heel Noordwest-Europa, waarvan er tot op heden geen het CCHF virus bij zich droeg. In 2019 zijn in Nederland ook twee volwassen Hyalomma teken beschreven. Er zijn nog geen patiënten geweest die CCHF hebben opgelopen in Nederland. Wel zijn er enkele patiënten geweest in Spanje en sinds 2008 een sterke toename van ziektegevallen in Turkije.
Geografische distributie CCHF virus (bron WHO 2017)
Wat zijn de verschijnselen?
De ziekte start met koorts en griepachtige verschijnselen, zoals algeheel niet lekker zijn, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, buikpijn, braken, diarree, keelpijn, hoesten en/of vergrootte lymfeklieren. Bij bloedonderzoek kan een verhoogd aantal witte bloedcellen en een verlaagd aantal bloedplaatjes gevonden worden. Bloedingen(die zich uiten in geel zien, een vergrote lever en - milt, blauwe plekken, bloedneuzen, bloed braken en zwarte ontlasting) kunnen leiden tot orgaanfalen en zeer lage bloeddrukken (shock). In een later stadium van de ziekte ontstaan kenmerkende klachten veroorzaakt door weefselzwelling.. Het betreft een ernstige ziekte met een sterftepercentage van 5-40 %.
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld ?
De ziekte wordt vastgesteld door het aantonen van het virus (eiwitten of de genetische bouwstenen (DNA) van het virus of specifieke antilichamen) in het bloed. Dit kan niet in standaardlaboratoria, omdat de kans op besmetting van personeel zeer hoog is.
Hoe wordt CCHF behandeld?
Er bestaat geen behandeling voor CCHF. Er zijn aanwijzingen dat het antivirale medicijn ribavirine over enige effectiviteit beschikt. Voor het overige kan er alleen ondersteunende behandeling worden gegeven. De ziekte vereist isolatie, contactonderzoek en meldingsplicht bij de GGD.
Meer informatie hierover kunt u lezen via deze link: