In het ziekenhuis leert u van de stomaverpleegkundige of kinderverpleegkundige hoe u de stoma verzorgt. Er zijn veel soorten opvangmateriaal. Uw stomaverpleegkundige zoekt samen met u het materiaal uit en bestelt het voor thuis.
1-delig materiaal
Bij 1-delig materiaal kunt u het zakje meerdere malen per dag legen. Deze zakjes zijn aan de onderzijde open. U kunt het zakje legen als het voor 1/3 vol zit of als het zakje bol staat door lucht. Dit opvangsysteem moet u dagelijks verschonen en wordt veelal bij een ileostoma gebruikt.
2-delig materiaal
Bij 2-delig materiaal kunt u meerdere malen per dag het zakje verwijderen en een schoon zakje aanbrengen op de huidplaat. Een huidplaat beschermt de huid tegen irritatie veroorzaakt door bijvoorbeeld lekkage van ontlasting. Deze huidplaat kan meerdere dagen blijven zitten, maximaal 3 dagen en wordt veelal bij een colostoma gebruikt.
Soms is het noodzakelijk om hulpmiddelen te gebruiken zoals pastaringen, poeder of een steunband. Dit gaat altijd in overleg met de stomaverpleegkundige.
De eerste periode na het aanleggen van de stoma zal de kinderverpleegkundige u laten zien hoe de stoma verzorgd dient te worden en waar u op moet letten. Daarna zal u steeds meer van de zorg gaan overnemen. Als het zover is kunt u met uw kind naar huis gaan.
Als uw kind oud genoeg is, leert hij/zij samen met u hoe de stoma verzorgd moet worden, zodat uw kind het ook zelf kan.
- Verzorg de stoma, als het kan, in het begin met 2 personen, een helpende hand kan nodig zijn.
Verschoon de 1-delige stomaplak 1 keer per 24 uur, een 2-delig systeem kan vaak 2-3 dagen blijven zitten. - Probeer uw kind zo rustig mogelijk te houden. Bij een zuigeling kan een speentje of speelgoed helpen.
- Verzorg de stoma niet vlak na het eten omdat er dan makkelijk ontlasting uitloopt.
- Het slijmvlies van de stoma kan makkelijk bloeden, leg er even een koud, nat gaasje op.
- De huid kan na het verwijderen van de plak rood zijn, maar dat trekt snel weg. Als de huid vurig rood is, of er zijn pukkeltjes te zien kunt u wat speciale, voor de stoma geschikte, crème op de huid doen (barrièrecrème).
- Uw kind kan met of zonder materiaal in bad, gebruik geen olie in het badwater. Na het bad dient de huidplaat vervangen te worden.
- Bij een zuigeling is het aan te raden om het zakje zo aan te brengen dat het met de opening naar de zijkant hangt, dat leegt makkelijker. Als uw kind rondloopt is het verstandig de opening naar beneden te laten hangen.
- Bij verandering van kleur van de stoma of andere bijzonderheden neemt u contact op de kinderstomaverpleegkundige.