Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de communicatie tussen hersengebieden in kaart te brengen op verschillende manieren, om zo beter te begrijpen wat de invloed van een hersentumor is op de hersenen en het denkvermogen.

Denkvermogen

De aanwezigheid van een hersentumor leidt hoogstwaarschijnlijk tot veranderingen in de manier waarop hersencellen met elkaar communiceren. Wij verwachten deze veranderingen met verschillende moderne onderzoeksmethoden in de hersenen te kunnen zien, niet alleen direct in de omgeving van de tumor maar ook in gebieden die op enige afstand ervan liggen.

Verder hebben veel patiënten met een hersentumor cognitieve symptomen (zoals problemen met geheugen, aandacht en concentratie). Vooral het vermogen om snel en juist te reageren op veranderingen in de omgeving kan moeilijk zijn. Niet iedereen heeft deze symptomen; bovendien hoeven deze niet merkbaar te zijn voor uzelf. Het is nog niet duidelijk wat deze symptomen veroorzaakt, maar wijzelf denken dat het te maken heeft met de verandering in communicatie in de hersenen.

Eigenschappen van tumor- en omliggend weefsel

Tenslotte is onbekend hoe de tumorcellen deze veranderingen kunnen veroorzaken. Indien u als deel van uw behandeling een hersenoperatie ondergaat om de tumor te verwijderen, wordt het uitgenomen hersenweefsel standaard opgeslagen in de Biobank Pathologie. Het wordt eerst gebruikt door de patholoog om een diagnose te stellen. Het overgebleven weefsel zullen wij voor een deel opvragen om de kenmerken van de cellen in en rond de tumor te onderzoeken. We zullen ook onderzoeken wat de samenhang van deze kenmerken is met de communicatie in de hersenen en cognitieve symptomen. Geeft u geen toestemming? Dan kunt u nog steeds meedoen aan dit onderzoek.

Voorwaarden van meedoen

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Het hebben van een diffuus glioom (laaggradig of hooggradig).
  • Nog geen hersenoperatie ondergaan
  • Onder behandeling in het Amsterdam UMC, locatie VUmc
  • 18 jaar of ouder zijn.

De arts beoordeelt aan de hand van de medische gegevens of patiënten daadwerkelijk voor dit onderzoek in aanmerking komen.

Metingen

We plannen de onderstaande metingen in op dagen waarop u al in het Amsterdam UMC, locatie VUmc moet zijn. Indien u niet aan alle metingen wilt of kan deelnemen, is deelname nog steeds mogelijk.

  • Neuropsychologisch onderzoek: taken waarmee onder meer het geheugen, aandacht en concentratie onderzocht worden. Dit duurt 1 tot 1.5 uur. Soms vindt dit onderzoek al plaats als deel van uw behandeling. In dit geval hoeft dit niet herhaald te worden voor deze studie.

  • Vragenlijsten: deze kunnen thuis worden ingevuld.

  • Extra MRI-opnames bij een MRI-scan als u die voor uw behandeling krijgt. U zult ongeveer 10minuten langer in de MRI-scanner liggen.

  • MEG-meting: er wordt een soort droogkap over het hoofd geplaatst om de activiteit van de hersenen te meten. De meting duurt 45 minuten, waarvan u 15 minuten in het apparaat ligt, de rest is voorbereiding waarbij u een paar plakkers op het hoofd krijgt geplakt en de vorm van uw hoofd wordt vastgelegd.

Belangrijk om te weten is dat deelname aan het onderzoek geen invloed heeft op uw behandeling en hier los van staat.

Van de onderzoeken krijgt de deelnemer geen uitslag. Voor de onderzoeken worden speciale onderzoekscans en tests gebruikt, die niet per deelnemer afzonderlijk beoordeeld worden.

Meer informatie

Het onderzoek vindt plaats in het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Bij interesse of vragen kunt u een mail sturen naar: m.vanlingen@amsterdamumc.nl of bellen naar 06-15345568.

Onderzoekers

Marike van Lingen