Doelstelling is onder andere om ouderen langer in de eigen woonvoorziening van zorg en medische behandeling te voorzien, (belastende) ziekenhuisbezoeken te voorkomen en (ongewenste) verpleeghuisopname uit te stellen. We werken aan best practices in samenwerking met diverse VVT instellingen en huisartspraktijken in Amsterdam.
De praktijk ouderengeneeskunde biedt een geïntegreerd zorg- en behandelaanbod voor thuiswonende patiënten op verwijzing van de huisarts, bestaande uit:
- Consult en advies: patiënt wordt in kaart gebracht tijdens huisbezoek(en). Er wordt een behandelplan opgesteld en besproken met de huisarts en patiënt/mantelzorger.
- Medebehandeling: de mogelijkheid om samen met een SO te behandelen en invulling te geven aan het voorgestelde beleid in het behandelplan, gericht op de levensdoelen van de oudere en diens kwaliteit van leven. Uit ervaring blijkt het prettig om het voorgestelde beleid door de SO in gang te zetten.
- Observatiebed: een geplande, tijdelijke opname is mogelijk op een observatiebed van een (academische) verpleeghuisafdeling. Er vindt observatie, diagnostiek en behandeling plaats. Opname is mogelijk na overleg tussen huisarts en SO.
De mantelzorger wordt zo veel als mogelijk betrokken in de gesprekken. Tijdens de samenwerking vindt nauwe afstemming plaats tussen de SO en de huisarts. De huisarts blijft altijd de hoofdbehandelaar.
Indicatie voor verwijzing kan zowel een algemene brede anticiperende hulpvraag zijn als een specifieke hulpvraag. Het liefst voordat er acute problemen ontstaan zodat deze mogelijk voorkomen kunnen worden.
Verwijzen kan op twee manieren:
- Via het online verwijsformulier, dat te vinden is op de website. De secretaresse van de praktijk ouderengeneeskunde maakt met de patiënt of diens contactpersoon de afspraak. Deze vindt vaak binnen een aantal dagen plaats. De huisarts ontvangt hiervan een bevestiging.
- Als de huisartspraktijk daar gebruik van maakt, is het ook mogelijk om te verwijzen binnen het netwerkplatform ‘cBoards’. Vul in het board van de patiënt het verwijsformulier in (linker menu). Voeg vervolgens ‘Praktijk Ouderengeneeskunde’ toe aan het board. De secretaresse ontvangt een melding en neemt contact op met de patiënt.
De praktijk is elke werkdag bereikbaar tussen 9:00 - 17:00 uur.
Heeft u vragen of wilt u iets overleggen, neem dan contact met ons op via tel. 020-4448201.
Zie voor meer informatie de website: www.vumc.nl/upo
"De praktijk ouderengeneeskunde is een geïntegreerde werkwijze. Het biedt veel meer dan een eenmalig consult en heeft daardoor meer toegevoegde waarde. Het neemt meer werk uit handen van de huisarts.” (huisarts)
“Het is een continuüm, je kan op weg en later weer terugkomen met een vraag. De continuïteit is prettig voor de patiënt en de huisartspraktijk.” (huisarts)