Zwanger worden met een niche, wat moet u weten?
In deze folder leest u meer over wat een niche is en of dit een rol zou kunnen spelen bij het zwanger worden of tijdens de zwangerschap. Daarnaast vindt u informatie over de verschillende behandelmogelijkheden als er sprake is van een kinderwens.
Wat is een niche?
Vrouwen die een keizersnede hebben gehad, kunnen een afwijking hebben in de baarmoeder. Deze afwijking zit op de plek van het litteken van de oude keizersnede. De afwijking is meestal een uitsparing in de baarmoeder, ook wel een ‘niche’ genoemd. In figuur 1 staat een schematisch weergave. Een niche kunnen we zichtbaar maken met een waterecho of gelcontrastecho. Een niche komt ongeveer bij 60% van de vrouwen voor na een keizersnede. Ongeveer 20% van de vrouwen met een niche heeft klachten, zoals bloedverlies tussen menstruaties door, pijn onderin de buik of problemen met zwanger worden.
Niche en een kinderwens
Er zijn aanwijzingen dat een keizersnede kan zorgen voor problemen met zwanger worden (vruchtbaarheid). Een mogelijk verklaring hiervoor kan de niche zijn. In een grote niche kan een laagje vocht staan. Dit laagje vocht kan ervoor zorgen dat zaadcellen minder goed doordringen en bevruchte eicellen moeilijk kunnen innestelen. In het Uterine Repair Center van Amsterdam UMC doen we veel onderzoek naar het effect van een niche op de vruchtbaarheid en het verloop van zwangerschappen bij vrouwen met een niche.
Behandeling van een niche bij een kinderwens
Internationaal is veel onderzoek gedaan naar de behandeling van een niche bij vrouwen met klachten. Huidig onderzoek richt zich op de vraag of deze behandeling ook effect heeft op de vruchtbaarheidsproblemen.
Er zijn twee verschillende operaties voor de behandeling van een niche bij een kinderwens:
- Hysteroscopische niche resectie: er wordt via de vagina in de baarmoeder gekeken met een dun kijkbuisje. De bloedvaatjes in de niche kunnen dan worden dichtgebrand en de niche wordt dan iets vlakker gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bloed er makkelijker uit kan stromen. De niche wordt feitelijk iets groter gemaakt.
- Laparoscopische niche resectie: de niche wordt met een kijkoperatie via de buikholte uit de baarmoeder verwijderd. Hierna wordt de baarmoeder weer hersteld met hechtingen. De baarmoeder moet dan wel 6 maanden herstellen voordat er een nieuwe zwangerschap mag ontstaan.
Niet alle behandelingen zijn zinvol of mogelijk voor alle niches. Zo is bij een relatief ondiepe niche met een dikke spierlaag een laparoscopische niche resectie niet zo zinvol omdat we het vaak niet beter kunnen maken dan het is. Bij grote niches, met een dunne spierlaag, kan geen hysteroscopische resectie plaatsvinden omdat dan de kans op een perforatie (gaatje) groot is. Bovendien doe je dan niets aan de zwakke plek in de baarmoeder.
Een laparoscopische niche resectie vindt op dit moment alleen plaats in onderzoeksverband in de LAPRESS of NOPRESS studie.
Na beide behandelingen wordt een geplande keizersnede geadviseerd als manier om te bevallen.
Zwanger met een niche
Het is mogelijk om zwanger te worden met een niche of na een behandeling voor een niche. Hierbij adviseren wij om rond 6 weken zwangerschap een echo te maken voor de lokalisatie van de zwangerschap, in het ziekenhuis. Daarnaast maken wij graag bij 12, 20 en 30 weken zwangerschap een echo van de niche om deze te beoordelen en het verloop van het spierweefsel te zien tijdens de zwangerschap en eventueel advies te geven over de manier en timing van de bevalling.
Grote niche en geen kinderwens
Voor vrouwen met een grote niche en klachten start binnenkort de SYMPRESS studie omdat we deze vrouwen ook de mogelijkheid van een laparoscopische niche resectie willen bieden in onderzoeksverband.
Meer informatie
Voor meer informatie over het Uterine Repair Center kunt u kijken op: Amsterdam UMC Locatie AMC - Uterine Repair Center
Is er bij u sprake van een niche of ervaart u problemen met zwanger worden en heeft u een keizersnede ondergaan in het verleden, dan kunt u een afspraak maken op ons speciale niche spreekuur. Hiervoor kunt u de huisarts of uw gynaecoloog vragen een verwijsbrief te sturen.
Mochten er vragen zijn kunt u contact opnemen met: lapressstudie@amsterdamumc.nl