Deze folder gaat over een vleesboomverwijdering via een buiksnede. De medische term voor deze ingreep is een laparotomische myoomenucleatie.
U leest hier informatie over de meest voorkomende redenen voor het verwijderen van een vleesboom, over de operatie zelf en het herstel daarna, en over de risico’s van de operatie.
Wat is een vleesboom?
Een vleesboom is een goedaardige bal in de spierlaag van de baarmoeder. De medische term voor een vleesboom is een myoom. De grootte en vooral de plaats van de vleesboom in de baarmoeder bepalen of er klachten ontstaan. In de folder “vleesbomen” leest u uitgebreidere informatie over dit onderwerp.
Wanneer is een vleesboom verwijdering nodig?
In veel gevallen geeft een vleesboom geen klachten en is een behandeling niet nodig. Soms is een behandeling wel nodig, bijvoorbeeld in het geval van hevige menstruaties of als de vleesboom te groot is en op de blaas of darmen drukt.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: van medicijnen tot een operatie. De behandeling is afhankelijk van:
- uw klachten
- het aantal vleesbomen
- de plaats en de grootte van de vleesboom
- uw leeftijd
- uw wens om wel of niet zwanger te worden in de toekomst
Wanneer wordt er gekozen om een vleesboom te verwijderen via een buiksnede?
Er bestaan verschillende operaties voor vleesbomen. Als de vleesbomen aan de binnenzijde van de baarmoeder zitten, kunnen deze worden vaak verwijderd via een ingreep via de vagina. Sommige vrouwen kiezen er voor om de hele baarmoeder te laten verwijderen. Als u in de toekomst nog zwanger wilt worden, is dit geen optie.
Vleesbomen in de wand of aan de buitenkant van de baarmoeder, kunnen alleen verwijderd worden via een ingreep via de buikwand. Meestal betekent dit dat er een horizontale buiksnede wordt gemaakt iets boven het schaambeen van 10-15 cm lang (bikinisnede). Soms zijn de vleesbomen te groot en moet er een verticale buisnede gemaakt van het schaambeen tot aan, of voorbij, de navel. Het kan zijn dat uw gynaecoloog u adviseert om in de periode voor de operatie een medicijn te gebruiken om de vleesbomen te laten krimpen, zodat er een kleinere snede nodig is.
Alleen als er maar 1 of 2 vleesbomen zijn, en als deze vleesbomen niet te groot zijn, kan de ingreep soms met een kijkoperatie worden uitgevoerd.
Hoe wordt de operatie uitgevoerd?
Een vleesboom verwijdering via een buiksnede wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd door een gynaecoloog samen met een gynaecoloog in opleiding. Als de buik is geopend kan de gynaecoloog de vleesbomen “uitpellen”. De wand van de baarmoeder en de buikwand zelf wordt vervolgens weer zorgvuldig gesloten met hechtingen.
Wat zijn de risico’s van de operatie?
Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. De risico’s van de operatie worden door
uw arts met u besproken. Hieronder staan de meest belangrijke risico’s beschreven.
Bedenk bij het lezen dat het om mogelijke gevolgen gaat: de meeste operaties
verlopen zonder complicaties.
- Bloedverlies Soms treedt er veel bloedverlies op tijdens de operatie. In een enkel geval is dan een bloedtransfusie nodig.
- Beschadiging van de baarmoeder Heel zelden kan het door een complicatie nodig zijn de baarmoeder alsnog helemaal te verwijderen.
- Beschadiging van de blaas, urinewegen of darm Heel zelden raken andere organen in de buik beschadigd tijdens de operatie. Deze complicaties zijn meestal goed te behandelen, maar ze vragen extra zorg en het herstel duurt dan vaak langer.
- Infectie Hoewel er tijdens de operatie steriel word gewerkt, is er een klein risico op het ontstaan van een infectie in de buik. Ook is er een risico op een blaasontsteking of een infectie van de wondjes. Zo nodig krijgt u een antibioticum.
- Trombose Na een operatie bestaat er een risico op het ontstaan van een bloedprop in één van de bloedvaten. Hierdoor kan het bloed niet meer op de gewenste manier door het bloedvat heen stromen. Na de operatie krijgt u daarom in het ziekenhuis een injectie met een bloedverdunnend medicijn. Thuis is dat vaak niet meer nodig omdat u dan voldoende in beweging bent.
- Het ontstaan van verklevingen Na elke operatie bestaat er een risico op het ontstaan van verklevingen in de buik. De meeste verklevingen geven geen klachten, maar sommige vrouwen ontwikkelen pijn na een operatie. Heel soms kan het zwanger worden bemoeilijkt worden door verklevingen.
- Nieuwe vleesbomen Na de operatie kunnen opnieuw vleesbomen ontstaan. Dit gebeurt bij vijftig procent van de vrouwen. Soms betekent dit dat u in de toekomst een nieuwe ingreep zult moeten ondergaan.
Waar moet u na de operatie rekening mee houden?
De meest vrouwen kunnen na 3 of 4 dagen na de operatie weer naar huis, afhankelijk van de grootte van de buiksnede. Het herstel verschilt van persoon tot persoon, maar duurt gemiddeld tussen de 4 en 6 weken. Het helpt om na de operatie weer vroeg in beweging te komen. Onderzoek laat zien dat het stapsgewijs oppakken en uitbreiden van lichamelijke klachten uw herstel bevordert.
De ingreep kan enige napijn veroorzaken. U krijgt het advies om regelmatig pijnmedicatie te gebruiken. De pijn zal geleidelijk minder worden.
Het is normaal om na de operatie vaginaal bloedverlies te hebben. Dit kan variëren van een paar dagen tot een paar weken.
De buikwond wordt gehecht met materiaal dat oplost. Het is niet nodig om de hechtingen te laten verwijderen.
Hevige (buik-)pijn, koorts, hevig bloedverlies, zijn redenen om contact op te nemen met het ziekenhuis voor advies. Belt u ook als u zich ernstige zorgen maakt! Een aantal weken na de operatie krijgt u een nacontrole, dit kan zowel telefonisch als fysiek op de polikliniek.
Toekomstige zwangerschap
Na een vleesboom verwijdering is het mogelijk om nog zwanger te worden. In het algemeen wordt u geadviseerd in de eerste 6 maanden na de operatie niet zwanger te worden, om ervoor te zorgen dat het litteken in de baarmoeder de tijd krijgt om te genezen. Soms is het nodig om uw baby, vanwege de littekens in de baarmoeder, per keizersnede geboren te laten worden. In zeer zeldzame gevallen, is er door de operatie een verzwakking van de baarmoederwand ontstaan, wat kan leiden tot een scheur in de baarmoeder als u zwanger bent. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor het kind en vaak ook voor de moeder. Bent u van plan om in de toekomst nog een zwangerschap na te streven? Bespreek dit dan altijd met uw gynaecoloog!
Tot slot
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze met uw gynaecoloog bespreken tijdens een volgende afspraak. Schrijf eventueel uw vragen op, zodat u zeker weet dat u niets vergeet. Meer informatie vindt u op de website van polikliniek Uterine Repair Centre en op www.degynaecoloog.nl.
Contactgegevens polikliniek Gynaecologie: 020 - 566 3400 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 16.30 uur).
Buiten deze tijden kunt u voor spoedgevallen 24 uur per dag terecht op onze Spoedeisende Hulp voor Vrouwen (SEHV): 020 - 566 1500.