Binnenkort ondergaat u een gynaecologisch onderzoek of een behandeling in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dit gaat plaatsvinden onder sedatie. Wat is sedatie? Waarom is sedatie nodig? Welke medicijnen krijg ik toegediend voor de sedatie en hoe? Zijn er bijwerkingen? Hierover en meer leest u in deze folder.

Wat is sedatie?

Sedatie is het verlagen van het bewustzijn met medicijnen, die ervoor zorgen dat u in een soort "slaap" (roes) valt. Bovendien voelt u tijdens de sedatie minder of geen pijn door toediening van pijnstillers. De sedatie wordt uitgevoerd door een sedatiespecialist. Dit is een anesthesiemedewerker, die hiervoor speciaal is opgeleid en onder verantwoordelijkheid van een anesthesioloog werkt.

Waarom sedatie?

Door sedatie zal een onaangename en/of pijnlijke behandeling/onderzoek zo comfortabel mogelijk verlopen. U heeft dan geen pijn, angst of stress. Omdat u "slaapt" merkt u heel weinig tot niets van de behandeling of het onderzoek. Het middel propofol wordt hiervoor gebruikt. Dit verlaagt het bewustzijn. Het werkt snel in en is ook snel uitgewerkt. Na een half uur bent u meestal goed wakker.

Voorbereiding op de sedatie

Gezondheidsvragenlijst

Nadat u met uw behandelaar heeft besloten een gynaecologisch onderzoek of behandeling onder sedatie te ondergaan, vult u een (digitale) gezondheidsvragenlijst in, eventueel samen met de verpleegkundige.

Planning

Onze operatieplanners nemen telefonisch contact met u op om een beschikbare datum te bespreken. Zij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 9-10 uur op 020-566 6799.

In de week voor de afgesproken datum wordt u door het dagcentrum gebeld hoe laat u zich op het dagcentrum locatie AMC (https://www.amc.nl/web/mijn-afspraak/mijn-afspraak-in-het-amc/dagcentrum-volwassenen-verpleegafdeling-1.htm) mag melden.

Eten, drinken en medicijnen

  • De dag vóór de sedatie mag u gewoon eten en drinken en zo nodig uw eigen medicijnen innemen.
  • Op de dag van de opname in het ziekenhuis neemt u ook uw eigen medicijnen in, tenzij uw behandelaar dit anders met u heeft afgesproken.
  • Tot 6 uur voor opname in het ziekenhuis mag u gewoon eten en drinken. Tot 2 uur voor de geplande sedatie mag u heldere dranken drinken. Voorbeelden hiervan zijn water, limonade thee, (helder) appelsap. Geen melkproducten!

Sieraden, make-up en andere zaken

  • Uw sieraden moet u afdoen voor de behandeling.
  • Uw contactlenzen moet u uitdoen voor de sedatie.
  • Uw bril en gehoorapparaat kunt zo lang mogelijk dragen tot kort voor het begin van de sedatie. Als u een bril draagt willen we u vragen uw brillenkoker mee te nemen
  • Make-up en nagellak moet u verwijderen, omdat het sedatieteam de natuurlijke kleur van uw huid en nagels wil zien.
  • Voor de behandeling moet u uw eventuele gebitsprothese verwijderen. Indien u een kunstgebit heeft, graag uw gebittenbakje meenemen.
  • Trek comfortabele kleding aan en als u menstrueert of bloedverlies heeft, gebruik dan maandverband om dit op te vangen. Op het dagcentrum is ook maandverband aanwezig voor na het onderzoek/behandeling.

De Sedatieprocedure

Wat gebeurt er tijdens de sedatie?

U krijgt het slaapmiddel propofol via het infuus in uw hand of elleboog toegediend. Vóór en tijdens pijnlijke momenten van de behandeling krijgt u een pijnstiller via het infuus toegediend. U krijgt extra zuurstof toegediend via de neus. Tijdens de sedatie controleert de sedatiespecialist de diepte van de sedatie, uw bloeddruk, ademhaling en hartslag. U blijft spontaan ademhalen en uw reflexen blijven intact, zoals bijv. de slik- en braakreflex.

Na het onderzoek en of de behandeling

Na de ingreep stopt de sedatiespecialist met het toedienen van de propofol. U wordt dan snel wakker. Wij brengen u dan naar de uitslaapkamer, waar uw lichamelijke conditie in de gaten gehouden wordt. Als uw lichamelijke conditie in orde is en u goed wakker bent, dan verwijderen wij het infuus.U mag de afdeling in overleg met de sedatiespecialist en de gynaecoloog verlaten. Afhankelijk van het onderzoek of de behandeling die gedaan is, krijgt u specifieke leefregels mee. Ook plannen wij een eventuele (telefonische) nacontrole.

Complicaties sedatie

  • Misselijkheid. Als het nodig is krijgt u een medicijn tegen de misselijkheid. ­
  • Soms voelt u zich suf tot enkele uren na de sedatie.
  • Soms treden er problemen op met de ademhaling of de hartfunctie tijdens het onderzoek/behandeling. Dit komt echter zelden voor en kan goed behandeld worden met medicijnen en handelend optreden van de sedatiespecialist.

Ook kunnen er mogelijke complicaties optreden afhankelijk van de behandeling of onderzoek die bij u verricht wordt.

Bij ernstige klachten thuis kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp voor Vrouwen (SEHV) op 020-5661500.

Tot slot

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze met uw gynaecoloog bespreken

tijdens een volgende afspraak. Schrijf eventueel uw vragen op, zodat u zeker weet dat u niets

vergeet. Meer informatie vindt u op de website van de polikliniek gynaecologie en op

www.degynaecoloog.nl.

Contactgegevens polikliniek Gynaecologie: 020 - 566 1601 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag

van 09.00 uur tot 16.30 uur).

Buiten deze tijden kunt u voor spoedgevallen 24 uur per dag terecht op onze Spoedeisende Hulp

voor Vrouwen (SEHV): 020 - 566 1500.