Alvast aanschaffen
Als voorbereiding op (de periode na) de operatie kunt u alvast een aantal dingen aanschaffen:
- Dilatatieset. U kunt deze aanschaffen via de Genderpoli, via de plastische chirurgie of via internet. U moet uw dilatatieset meenemen tijdens uw ziekenhuisopname.
- Glijmiddel op waterbasis of amandelolie (voor tijdens het dilateren). U kunt dit verkrijgen bij de drogist.
- Spiegel met standaard of op een voet, van minimaal 10 cm in doorsnede.
- Katoenen maandverband, zonder chemicaliën. Bij voorkeur een huismerk of van bijvoorbeeld het merk Kotex. Wijd (loszittend) ondergoed of een netbroekje.
- Extra handdoeken en schoon beddengoed voor thuis. Wij adviseren oud beddengoed, i.v.m. eventuele vlekken door vocht- en bloedverlies.
- Extra kussens om uw benen te ondersteunen tijdens het dilateren.
- Paracetamol. Eventueel ibuprofen (in dat geval heeft u ook een maagbeschermers nodig).
- Desinfecterende handzeep.
Hormoongebruik
U kunt gewoon doorgaan met het gebruik van uw hormonen. Ook de dosering hoeft u niet aan te passen. De combinatie van oestradiol (vrouwelijk geslachtshormoon) en de testosteronremmer geeft een licht verhoogd risico op een bloedpropje (trombose) tijdens de operatie; echter is de operatie van korte duur en kan het stoppen met hormonen ook belastend voor u zijn. U mag dus uw hormonen gebruiken tot aan de operatie. Wel krijgt u ter voorkoming van trombose voor de operatie een injectie met bloedverdunners.
Na de operatie stopt u met de testosteronremmer. Ongeveer drie maanden na de operatie worden uw hormoonspiegels gecontroleerd door de endocrinoloog (hormoonarts).
Voor een veilige operatie en het beste resultaat is het belangrijk om te voldoen aan een aantal voorwaarden. Wij opereren voor een (darm)vaginaplastiek wanneer:
- uw genitale gebied permanent is onthaard ;
- u bent gestopt met roken;
- u een gezond gewicht (BMI-waarde > 18 en ≤ 30) heeft;
- uw testosteronwaarden voldoende zijn gedaald (<2 nmol/L);
- u de informatiebijeenkomst over genitale chirurgie (digitaal) heeft bijgewoond;
- u een consult seksuologie heeft gehad;
- (u eventueel een consult bij de bekkenfysiotherapeut heeft gehad).
Voorwaarde 1: Permanente ontharing genitale gebied
De huid in het genitale gebied moet onthaard zijn, zodat er straks geen haren groeien aan de binnenkant van de nieuwgevormde vagina. Zodra de huid inwendig zit, is ontharen niet meer mogelijk. Permanent ontharen is een langdurig traject, daarom adviseren we u er tijdig mee te beginnen. Tijdens de sociale en hormonale fase kunt u dit bespreken met de verpleegkundig consulent van het Genderteam.
Permanente ontharing genitaal gebied
Voorwaarde 2: Niet roken
Voor een veilige operatie en het beste resultaat opereren wij mensen die niet roken. U kunt op de wachtlijst worden geplaatst als u niet rookt. Bij twijfel wordt met behulp van een urinetest bepaald of u (nog) rookt. Als vlak voor de operatie blijkt dat u nog rookt, wordt de operatie geannuleerd. Roken vergroot de kans op wondinfecties, vertraagt de wondgenezing en geeft een verhoogde kans op het afsterven van weefsel. Ook geeft het meer littekens.
Voorwaarde 3: Gezond gewicht
Voor een veilige operatie en het beste resultaat opereren wij mensen met een BMI-waarde groter dan 18 en kleiner of gelijk aan 30 zijn. BMI staat voor Body Mass Index: de verhouding tussen uw gewicht en uw lengte. Aan de BMI-waarde kan de arts zien of u een geschikt gewicht voor de operatie heeft. Het is aangetoond dat mensen met overgewicht (BMI groter dan 30) tijdens en na een operatie een groter risico hebben op trombose, wondinfecties en vertraagde wondgenezing.
Zelf uw BMI berekenen? Dat kan op de website van het Voedingscentrum.
Voorwaarde 4: Lage testosteronwaarde middels testosteronremmers
Na de vaginaplastiek heeft u geen testikels meer, dat betekent dat u geen testosteron meer aanmaakt. Het is daarom belangrijk dat uw testosteronwaarden voorafgaand aan de operatie al voldoende zijn gedaald (<2 nmol/L). Uw testosteronwaarden dalen door het gebruik van testosteronremmers.
Voorwaarde 5: Informatiebijeenkomst bijwonen
U bent verplicht een informatiebijeenkomst genitale chirurgie bij te wonen. Die vinden meerdere malen per jaar (digitaal) plaats. Tijdens deze bijeenkomst leggen medewerkers van de afdeling Plastische chirurgie uit wat de mogelijkheden en de risico’s van de operatie zijn. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken.
Voorwaarde 6: Consult seksuologie
Ook een consult met een psycholoog gespecialiseerd in seksuologie is verplicht. Zo mogelijk is dat uw begeleidend psycholoog.
Voorwaarde 7: Bekkenfysiotherapie
Als u een vaginaplastiek ondergaat, is het goed om vooraf meer controle te krijgen over uw bekkenbodemspieren. Een bekkenfysiotherapeut kan u leren om actief en bewust de bekkenbodemspieren te ontspannen. Dat helpt bij het (uit)plassen, ontlasten en om na de operatie bij het dilateren. Ook komt het de wondgenezing ten goede.
Tijdens het groepsconsult voor de operatie vertelt de bekkenfysiotherapeut u meer over de rol van de bekkenbodemspieren. Na het groepsconsult gaat de bekkenfysiotherapeut in een individueel consult met u kijken of u controle heeft over uw bekkenbodemspieren. Misschien heeft u enkele behandelingen nodig voorafgaand aan de operatie. Die behandelingen kunnen dan plaatsvinden op locatie VUmc of bij een bekkenfysiotherapeut in uw eigen regio.
Als u na ontslag vragen heeft die te maken hebben met uw operatie, kunt u bellen met de polikliniek plastische chirurgie (overdag) of het centrale nummer van locatie VUmc: 020 - 444 44 44. De telefonist kan dan contact leggen met de physician assistant of dienstdoende plastisch chirurg.
Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie
Telefoon: 020 - 444 05 42 (op werkdagen van 09.00-12.00 en 13.00-16.00)
Fax: 020-444 52 54
E-mail: genderteam-poli@amsterdamumc.nl
Plastische, reconstructieve en handchirurgie
Telefoon polikliniek: 020-444 98 00 (werkdagen 08.30-12.15 en 12.45-16.30)
Telefoon opnameplanning gender: 020-444 23 10 (werkdagen 09.00-10.30)
Bent u bij ons in behandeling dan kunt u ook een bericht sturen via het patiëntenportaal Mijn Dossier.