Bekijk de animatievideo
De penisinversie vaginaplastiek kan worden uitgevoerd als de penishuid voldoende lengte en omvang heeft (meestal volstaat een penis van gemiddelde lengte en breedte). Bij deze operatietechniek wordt de vagina gemaakt van de huid en onderliggend weefsel van de penis.
De operatie wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg met een assistent. Allereerst wordt een urinekatheter geplaatst, dat is een afvoerslangetje dat via de plasbuis wordt ingebracht
Vervolgens wordt een snede gemaakt in de lengterichting van de balzak, zie de stippellijn op afbeelding.
Nu er een snede is gemaakt kan de chirurg ruimte maken voor de vagina, tussen de blaas en de darm.
De testikels worden verwijderd.
Daarna wordt de penishuid van de schacht van de penis afgehaald, maar het blijft vastzitten aan de schaamheuvelkant. Deze huid is nog steeds doorbloed en gevoelig en zal uiteindelijk in de nieuwe vagina worden vastgehecht.
De clitoris wordt gemaakt van de top van de penis (de eikel). De kleine schaamlippen worden gemaakt van de voorhuid of penishuid. Het zwellichaam wordt verwijderd. De plasbuis wordt ingekort tot aan de nieuwe uitgang.
De clitoris, binnenste schaamlippen en plasbuis worden op hun nieuwe plek gehecht. De penishuid wordt binnenstebuiten gekeerd, naar beneden getrokken en in de vaginaholte gelegd.
Om de huid in de vaginaholte rustig en in de juiste positie te laten genezen wordt er een tampon ingebracht die bestaat uit een condoom gevuld met gazen.
Na 5 dagen wordt de tampon door de arts verwijderd. (De buisjes aan de buitenkant van de schaamlippen/liezen, zoals op de afbeelding, worden tegenwoordig meestal niet meer geplaatst.)
De vaginaplastiek met huidtransplantaten wordt uitgevoerd als de penis te klein is om een vagina met voldoende diepte te maken. Bij deze operatietechniek wordt er gebruikgemaakt van huidtransplantaten, zoals een stukje huid van de balzak, liezen of onderbuik. Deze huid is meestal in ruime mate aanwezig.
De operatietechniek met huidtransplantaten is bijna hetzelfde als die van de penisinversie. Het verschil is dat de penisinversie als het ware wordt verlengd met het huidtransplantaat om de vagina te creëren.
De darmvaginaplastiek wordt uitgevoerd wanneer er onvoldoende huid is voor de penisinversie- en huidtransplantaat-techniek. Bijvoorbeeld als vanwege de puberteitsremmers de penis onderontwikkeld is of de penis erg klein is. Bij deze operatietechniek wordt de vagina gemaakt met een stukje van de darm.
Het eindresultaat zal hetzelfde zijn als bij de penisinversie-techniek. Het enige verschil is het weefsel dat gebruikt wordt voor de vaginaholte. Wanneer de penishuid heel kort is, is het stukje darm aan de buitenkant van de vulva te zien rond de ingang van de vagina. Met een kijkoperatie wordt een stukje van de darm gebruikt om de binnenbekleding van de vagina te maken. De plastisch chirurg voert de operatie daarom uit in samenwerking met een maag-darmchirurg die is gespecialiseerd in kijkoperaties.
Allereerst worden er drie kleine sneden gemaakt onder de navel: één om een camera in te brengen en twee om te kunnen opereren. Vervolgens wordt de buikholte via een snede gevuld met gas. Hierdoor ontstaat er ruimte in de buikholte om te kunnen opereren.
Tegelijkertijd begint de plastisch chirurg met het plaatsen van een urinekatheter (een afvoerslangetje dat via de plasbuis wordt ingebracht). De plastisch chirurg maakt de buitenkant van de vagina op dezelfde manier als bij de penis-inversietechniek.
De maag-darmchirurg maakt vervolgens een gedeelte van de darm los, inclusief de bloedvaten en zenuwen. Dit is ongeveer 15 centimeter lang.
Het losgemaakte stukje darm wordt naar de vaginaholte gebracht en aan de penishuid vastgehecht. De twee uiteinden van de achtergebleven darm worden aan elkaar vastgemaakt.
Bij deze operatie wordt geen tampon in de vaginaholte achtergelaten.
Als u na ontslag vragen heeft die te maken hebben met uw operatie, kunt u bellen met de polikliniek plastische chirurgie (overdag) of het centrale nummer van locatie VUmc: (020) 444 4444. De telefonist kan dan contact leggen met de physician assistant of dienstdoende plastisch chirurg.
Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie
Telefoon: 020 - 444 05 42 (op werkdagen van 09.00-12.00 en 13.00-16.00)
Fax: 020-444 52 54
E-mail: genderteam-poli@amsterdamumc.nl
Plastische, reconstructieve en handchirurgie
Telefoon polikliniek: 020-444 98 00 (werkdagen 08.30-12.15 en 12.45-16.30)
Telefoon opnameplanning gender: 020-444 23 10 (werkdagen 09.00-10.30)
Bent u bij ons in behandeling dan kunt u ook een bericht sturen via het patiëntenportaal Mijn Dossier.