Uw behandelend cardioloog heeft voor u een Holter-elektrocardiografie onderzoek in Amsterdam UMC, locatie AMC aangevraagd. Dit is een 24-uurs of 48-uurs hartfilmpje. Het onderzoek wordt ook wel Holter-ECG, Holter-monitor of een Holter genoemd. Om u goed voor te bereiden op het onderzoek, raden wij u aan om deze folder door te nemen. Deze folder maakt deel uit van de informatie die u krijgt over uw behandeling en zorg. Heeft u vragen en/of opmerkingen, dan kunt u deze stellen aan de betrokken zorgverleners (bijvoorbeeld uw behandelend cardioloog of doktersassistent). Deze informatiefolder is uw persoonlijke eigendom, u kunt hierin zelf aantekeningen maken.

Waarom wordt een Holter onderzoek uitgevoerd?

Het doel van het onderzoek is om de hartritmestoornissen te registreren. Dit doen we door continu de elektrische activiteit van het hart te meten. Aangezien een Holter geen momentopname is, kan het gebruikt worden om hartritme stoornissen die aanvalsgewijs optreden, op te sporen. Hart gerelateerde oorzaken van klachten als hartkloppingen, duizeligheid, wegrakingen die u ervaart tijdens uw dagelijkse bezigheden thuis of op het werk, kunnen zo in kaart worden gebracht. Daarnaast wordt ook bepaald of medicatie waarop u bent ingesteld, effectief is, en of de instellingen van uw pacemaker adequaat zijn.

Wat houdt een Holter onderzoek in?

Net als een standaard ECG, registreert de Holter recorder elektrische signalen van het hart, maar dan voor 24 of 48 uur. Er worden hiervoor vier elektroden op uw borst geplakt, een schematisch voorbeeld van de elektroden en hun positie is weergegeven in het figuur hier onder. Deze elektroden zijn verbonden met een klein plastic kastje, dit is de recorder. De recorder zult u de hele dag bij u dragen in een schoudertasje.

Hoe gaat een Holter onderzoek?

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de polikliniek Hartcentrum, haalt de doktersassistent u op voor het aansluiten van de Holter recorder. De doktersassistent zal u begeleiden naar een aparte ruimte waar de Holter recorder zal worden aangesloten. Na een korte introductie zal u worden gevraagd uw bovenlichaam te ontbloten voor het aanbrengen van de elektroden. De elektroden zullen dan op uw borst worden geplakt en het kastje zal worden aangesloten en aangezet. Nadat het kastje is aangezet zal deze u om worden gehangen in een klein schoudertasje.

Uitleg over het onderzoek en het aansluiten van de Holter recorder zullen ongeveer 15-20 minuten duren, u kunt dan ook eventuele vragen stellen. Hierna zult u de Holter 24 of 48 uur dragen, afhankelijk van de aanvraag van uw behandelend cardioloog. De doktersassistent zal u vertellen hoe lang u de Holter recorder moet dragen. Nadat de Holter is aangesloten, gaat u weer naar uw huis, uw werk of andere bezigheden. Het is belangrijk, dat u uw dagelijkse bezigheden gewoon uitvoert als u gewend bent te doen. Sporten mag ook gewoon zoals u gewend bent. Wanneer een elektrode los zit, is het belangrijk dat u deze zo snel mogelijk weer opplakt met een stukje extra tape. Zo krijgt uw behandelend cardioloog de beste registratie van uw hartritme over de dag.

Het Holter onderzoek is een pijnloos onderzoek waar geen risico’s aan verbonden zijn.

Het Holter dagboekje

Om bepaalde klachten of bezigheden te relateren aan de Holter registratie, krijgt u een dagboekje mee, dat u invult wanneer u klachten ondervindt, of wanneer u inspannende of ontspannende activiteiten uitvoert. Voorbeelden van klachten zijn: hartkloppingen, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, wegraking, pijn op de borstklachten, misselijkheid, hartritmestoornis, vermoeidheid, kortademigheid en of benauwdheid.

Het is belangrijk dat wanneer er klachten ontstaan waarbij u pijn op de borst heeft of het gevoel heeft dat u wegraakt, u 112 belt, ondanks dat u de Holter draagt. Wij bekijken uw hartritme niet op afstand en kunnen u dan niet adequaat helpen.

Hoe kunt u zich zo goed mogelijk voorbereiden op een Holter onderzoek?

Een Holter onderzoek wordt zo goed mogelijk uitgevoerd wanneer u voorafgaand aan het aansluiten, de volgende punten in acht neemt:

  • Gebruik voor het aansluiten geen bodymilk, bodylotion, olie of zonnebrandcrème, de elektroden blijven dan minder goed zitten.
  • Tijdens zowel het aansluiten van de Holter, als tijdens de Holter registratie is het prettig om een ruime trui of blouse te dragen.
  • Kom op tijd, het liefst een kwartier van te voren.

Wat is belangrijk tijdens een Holter onderzoek?

Een Holter onderzoek wordt zo goed mogelijk uitgevoerd wanneer u de volgende punten in acht neemt tijdens het onderzoek:

  • Gebruik geen elektrische dekens tijdens de registratie. Deze geven erg veel storing. Winkelpoortjes kunt u rustig passeren, deze beïnvloeden de registratie niet.
  • U mag niet douchen tijdens de Holter registratie, het kastje kan niet tegen water en u moet de recorder constant om houden.
  • Ga voorzichtig om met de recorder en maak deze niet open.

Wat is het einde van het onderzoek?

Nadat u de Holter minstens 20 uur heeft gedragen, mag u thuis de elektroden verwijderen van uw lichaam. U kunt het snoertje van het kastje loskoppelen en de electroden worden na het verwijderen van uw lichaam, weggegooid. Er kunnen plakresten op uw lichaam achterblijven na het verwijderen van de elektroden, deze plakresten zijn het beste weg te poetsen met olie, bijvoorbeeld slaolie of baby olie. Wanneer de huid onder de plakker een beetje rood is, kunt u deze insmeren met een vette crème zoals bijvoorbeeld vaseline.

Lever de Holter recorder in!

De Holter recorder is een zeer kostbaar apparaat en Amsterdam UMC heeft een beperkt aantal Holter recorders beschikbaar. Daarom verzoeken wij u de Holter recorder in te leveren op de dag dat u de recorder afkoppelt. Het is van belang dat u dit dezelfde dag doet, omdat de recorder dan direct kan worden uitgelezen en kan worden aangesloten bij een andere patiënt. Lever uw Holter recorder en uw ingevulde dagboekje in volgens het onderstaande schema bij polikliniek Hartcentrum. U kunt de Holter recorder achterlaten in de brievenbus naast de balie.

Inleverschema van de Holter recorder en het dagboekje

Aangesloten

Inleveren

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag in de ochtend voor 12.00 uur.

De volgende dag voor 11.00 uur in het bakje links van de meldbalie van de polikliniek Hartcentrum C2 met daarop “Holter terug”

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag in de middag na 13.00 uur.

De volgende dag tussen 15.00 en 16.00 uur in het bakje links van de meldbalie van de polikliniek Hartcentrum C2 met daarop “Holter terug”.

Vrijdag

In een plastic tasje op zaterdag of zondag bij de receptie hoofdingang tussen 08.00 – 20.00 uur

Waar moet u zich melden?

Voorafgaand aan het aansluiten van de Holter recorder, meldt u zich bij de polikliniek Hartcentrum, route 68.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Uw behandelend cardioloog bespreekt de uitslag van het onderzoek tijdens de eerstvolgende controle afspraak of belafspraak.

Kunt u niet op de afgesproken tijd komen?

Als u verhinderd bent op de afgesproken tijd, is het belangrijk dat u dit meldt aan de polikliniek Hartcentrum. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:45-16:30 uur. Het telefoonnummer is 020 566 37 94. U kunt ook mailen naar polihartcentrum@amc.nl of aangeven dat u verhinderd bent via Mijn Dossier.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan gerust aan de behandelend arts of aan de doktersassistent die de Holter bij u aansluit.