In deze tekst krijgt u informatie over een echogeleide punctie of echogeleide injectie op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van Amsterdam UMC. Hoe moet u zich op het onderzoek voorbereiden en hoe verloopt het? Wat gebeurt er na het onderzoek en kunnen er complicaties optreden?

De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat de onderzoeken beschreven zijn zoals ze meestal verlopen. Maar de behandelaar kan voor een andere methode kiezen als die beter aansluit bij uw situatie. Ook risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven.

Een arts-assistent in opleiding tot radioloog of radioloog voert het onderzoek uit.

Wat is een echogeleide punctie?

Een echografie (echo) is een beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven weerkaatsen op de weefsels die in het lichaam zitten. Van deze teruggekaatste geluidsgolven wordt een beeld op een beeldscherm gemaakt.

Bij een punctie wordt er met een naald een stukje weefsel of een aantal cellen weggenomen. Dit stukje weefsel wordt ook wel een biopt genoemd. De punctie heet daarom ook wel ‘biopsie’.

Bij een echogeleide punctie wordt er tijdens de punctie een echo gemaakt. Hierdoor kan de radioloog zien welk weefsel moet worden weggenomen. Met een naald wordt het weefsel dan weggenomen. Een biopt wordt meestal gedaan met plaatselijke verdoving. Krijgt u een punctie van een schildkliernodus of lymfklier? Dan krijgt u meestal geen verdoving omdat er maar weinig cellen weggenomen hoeven worden.

Het biopt dat door de radioloog is weggehaald wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht.

Wat is een echogeleide injectie?

Bij een echogeleide injectie spuit de arts medicijnen, zoals pijnstillers en/of ontstekingsremmers, in het gewricht of slijmbeurs terwijl er een echo gemaakt wordt. De arts ziet dan precies waar de injectie gegeven moet worden.

Wat is de voorbereiding op de echogeleide punctie of injectie?

Op uw afspraakbevestiging staat hoe laat u aanwezig moet zijn. Daar staat ook of er een voorbereiding nodig is voor het onderzoek.

Gebruikt u medicijnen?

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt waarvoor u bij de trombosedienst komt, overleg dan met uw arts of u met deze medicijnen moet stoppen.

Als u ascal gebruikt moet u in sommige gevallen enige tijd stoppen met dit medicijn. Overleg dit ook met uw behandelend arts.

Hebt u vragen over ander medicijngebruik of allergieën, overleg dit dan met uw behandelend arts.

Regel het vervoer terug naar huis

Na het onderzoek mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg daarom dat u vervoer heeft als u weer naar huis mag.

Hoe gaat de procedure?

Punctie / biopsie

Een doktersassistent(e) begeleidt u naar de onderzoekskamer. Eerst bekijkt de radioloog met behulp van de echografie de punctiemogelijkheden. U krijgt een plaatselijke verdoving. De radioloog neemt het biopt bij u af. Daarna wordt bekeken of er voldoende materiaal is afgenomen.

Meestal zijn twee of drie biopten voldoende voor een goede diagnose in het laboratorium.

Als er een punctie wordt gedaan van de schildklier of lymfeklier, wordt er direct onder de microscoop gekeken of de punctie gelukt is.

Alles bij elkaar duurt een echogeleide punctie/biopsie ongeveer 15 tot 30 minuten.

Injectie

Een doktersassistent(e) begeleidt u naar de onderzoekskamer. Eerst bekijkt de radioloog met behulp van de echografie de injectiemogelijkheden. Daarna worden de medicijnen, zoals pijnstillers en/of ontstekingsremmers, in het gewricht of slijmbeurs ingespoten. Tijdens het inspuiten van de medicijnen, wordt een echo gemaakt.

Hoe krijgt u de uitslag?

Het laboratorium beoordeelt de biopten. De radioloog maakt een schriftelijk verslag. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts te horen.

Nazorg

De prikplaats van de punctie wordt met een pleister afgedekt. Als het nodig is blijft u nog minimaal een uur in onze wachtkamer. Dan kunnen wij zien hoe het met u gaat.

Wat zijn de risico’s en complicaties?

Elke medische behandeling heeft risico’s en mogelijke complicaties. Deze heeft uw behandelend arts met u besproken. In zeldzame gevallen kunnen er complicaties ontstaan. Als u na het onderzoek last krijgt van pijn of andere klachten, is het verstandig om contact op te nemen met uw behandelend arts. Als u twijfelt moet u altijd uw huisarts of uw behandelend arts waarschuwen.

Kunt u niet op uw afspraak komen?

Als u niet op uw afspraak kunt komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde.

Als u na het lezen van deze tekst nog vragen heeft neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Hebt u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt kunt u ons bellen. Wij zijn op werkdagen van 08.30-13.00 uur en van 14.00-16.30 uur bereikbaar op de volgende nummers:

AMC, algemeen nummer: 020-566 9111

Radiologie afsprakenbalie: 020-444 4200