Deze folder geeft informatie over de mixed meal test. Uw behandelend arts vermoedt bij u een afwijking in de glucosehuishouding. Om dit nader te onderzoeken is de mixed meal test aangevraagd.U krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat houdt deze test in? Waarom wordt het gedaan? Welke voorbereidingen zijn nodig? Hoe verloopt de test? Hoe lang duurt de test? Wanneer krijg ik de uitslag?

Wat is de mixed meal test?

De glucosehuishouding in het lichaam wordt door meerdere stoffen geregeld. Verschijnselen die wijzen op een tekort of teveel aan glucose in het bloed kunnen dus door meerdere stoffen zijn ontstaan. Bij de mixed meal test wordt het ontstaan van de verschijnselen nagebootst en tegelijkertijd worden deze verschillende stoffen gemeten. Vooraf wordt er voor gezorgd dat de glucose opslag in het lichaam voldoende is, zodat dat geen reden kan zijn voor glucose tekort.

De test moet onder gecontroleerde omstandigheden worden afgenomen en gebeurt daarom op de functiekamer endocrinologie.

Stap 1: Voorbereiding

  • Medicijngebruik

Op de ochtend van uw bezoek aan de functiekamer mag u géén medicijnen innemen. Behalve als u dit anders met uw arts heeft afgesproken. Op de functiekamer wordt uw medicijngebruik van de afgelopen tijd met u doorgenomen en opgeschreven.

  • Nuchter

Voor de bloedtest is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat u de avond voor de bloedtest na 24.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken. Ook kauwgom is niet toegestaan, omdat dit de test kan beïnvloeden.

  • Dieetmaatregel

Drie dagen voor de bloedtest op de functiekamer start u met een dieet. U moet gedurende drie dagen minimaal 200 gram koolhydraten per dag binnen krijgen. De bijgevoegde lijst kunt u als richtlijn gebruiken. Wel moet u het zo regelen dat u per dag zeker 200 gram aan koolhydraten eet.

Stap 2: Bezoek aan de functiekamer

  • Op de ochtend van het bloedonderzoek meldt u zich op de functiekamer op afdeling G2.
  • Voor deze bloedtest is het belangrijk dat u nuchter bent (zie stap 1: Voorbereiding)
  • Voor de bloedafnames krijgt u een infuus in de linker of rechter arm. Uit dit infuus wordt op vaste tijden twaalf keer bloed afgenomen. U hoeft dus maar één keer geprikt te worden. Na de tweede bloedafname krijgt u een beker Nutridrank te drinken. Na de laatste bloedafname wordt het infuus verwijderd.
  • Daarna kunt u naar huis. U bent ongeveer 5 uur op de functiekamer.

Uitslag van het onderzoek

Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken. U krijgt hiervoor een afspraak enkele weken na het onderzoek.

Bijwerkingen en risico’s

Als reactie op de test kunt u de klachten krijgen zoals transpireren, trillen en verward worden. De plaats waar het infuus heeft gezeten kan nog enkele dagen gevoelig blijven.

Verder zijn er geen bijwerkingen of risico’s aan dit onderzoek verbonden.

Waar vindt u de functiekamer Endocrinologie?

De functiekamer van de afdeling Endocrinologie en Metabolisme bevindt zich op G2-118. U neemt de hoofdingang van het ziekenhuis en loopt rechtdoor naar de G-toren. Hier neemt u de lift naar de 2e etage. Wanneer u uit de lift komt ziet u links kamer 118, de functiekamer Endocrinologie.

Vragen?

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 13.30-15.30 uur. U kunt ook inspreken op het antwoordapparaat; u wordt door ons teruggebeld.

Telefoon: 020-5662990.