In overleg met uw behandelend arts is er besloten een insuline tolerantie test bij u uit te voeren. Bij een insuline tolerantie test wordt nagegaan of het lichaam in staat is te reageren op het tijdelijk verlagen van het suikergehalte in het bloed. Dit gebeurt door toedienen van insuline. Onder normale omstandigheden reageert het lichaam hierop met een stijging van het cortisol en groeihormoon.

Doel van de test

Het doel van de insuline tolerantie test is het vaststellen van een tekort aan het bijnierschorshormoon cortisol en aan groeihormoon. Groeihormoon wordt aangemaakt in

de hypofyse. Deze twee hormonen worden aangemaakt in stress situaties. Door een laag

bloedsuikergehalte op te wekken wordt er een stress situatie gecreëerd.

Voorbereiding

Voor een insuline tolerantie test moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken. Uw behandelend arts overlegt met u of u tijdelijk met medicijnen moet stoppen voor de test.

Dag van de test

U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de balie van de dagbehandeling. Deze vindt u in het ziekenhuis op afdeling 4C.

Insuline tolerantie test

Gedurende de test ligt u op een bed. De verpleegkundige zal een infuus in uw arm inbrengen. Via het infuus zal door een arts van de endocrinologie insuline worden toegediend.Door de insuline zal uw bloedsuikergehalte dalen totdat er een hypoglykemie (te lage bloedsuiker) ontstaat. Hierdoor zal de hypofyse ACTH en groei- hormoon afgeven en de bijnieren vervolgens cortisol. Om uw bloedsuiker goed in de gaten te houden zal er elke 5 minuten door middel van een vingerprik uw bloedsuiker worden bepaalt. Ook zal er verschillende keren bloed afgenomen worden . De bloedafname gebeurt via een apart kraantje dat aan de infuusslang is gekoppeld. U voelt hier niets van. Omdat we een hypoglykemie opwekken is het belangrijk om direct daarna suikers te eten en drinken. Wij verzoeken u om eten en drinken mee te nemen waar veel suikers

inzitten. Denk hierbij aan cola, chocolademelk, suikerwafels e.d. Het is af te raden om light

producten te nemen omdat hier onvoldoende suikers inzitten!

Bijwerkingen

Het tijdelijk verlagen van het bloedsuikergehalte veroorzaakt onaangename gevoelens zoals slaperigheid, gapen, overmatig zweten, hongergevoel. Zodra u heeft gegeten en gedronken zal dit weer verdwijnen. Wel kunt u na de test wat slaperig zijn. Het is dan ook raadzaam om niet alleen naar huis te gaan.

Duur van de test

De test duurt ongeveer 4 uur.

Uitslag

Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van de test. Dit zal ongeveer twee weken

na de test plaatsvinden.

Vragen

Voor verdere vragen kunt u bellen met de dagbehandeling. Deze is bereikbaar van

Maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 16.30 uur. Op vrijdag zijn wij

gesloten.

T (020) 444 0647