Deze informatiefolder is bedoeld om u voor te lichten over de voedselprovocatietest.Uw kind heeft mogelijk een voedselallergie. Om dit met zekerheid vast te stellen zal uw kind dit onderzoek ondergaan. Andere redenen voor dit onderzoek kunnen zijn; het vaststellen van de hoeveelheid van het betreffende voedingsmiddel waarop uw kind reageert, de ernst van de reactie die optreedt bepalen of te bepalen of uw kind langer verhit kippenei of koemelk kan verdragen. Hiervoor komt uw kind op een afgesproken dag naar het Amsterdam UMC, locatie AMC, Meibergdreef 9 te Amsterdam.

Voedselallergie

Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als bv stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten tot gevolg. In het geval van een voedselallergie maakt het afweersysteem allergische antistoffen die specifiek reageren met bepaalde eiwitten in de voeding, allergenen geheten. Deze antistoffen kunnen bij inname van voeding acuut (binnen max. 2 uur) stoffen vrij maken in huid, luchtwegen en maag-darmkanaal die klachten veroorzaken als galbulten, zwellingen, dichte keel, kortademigheid, misselijkheid en braken.

De allergische afweerstoffen kan men aantonen met allergologisch onderzoek in de vorm van bloedonderzoek of huidtesten. Als een huidtest of bloedonderzoek met bijvoorbeeld pinda positief is dan betekent dit dat er allergische afweerstoffen aangetoond zijn tegen pinda allergenen. Een positieve allergie test betekent niet altijd dat de patiënt allergisch is; van een allergie is pas sprake als de patiënt bij inname van pinda klachten krijgt. Pas als een patiënt meerdere keren na inname van pinda of pindaproducten allergische klachten kreeg en een allergie test is positief dan is er duidelijk sprake van een pinda allergie en hoeft verder onderzoek niet altijd plaats te vinden.

Voedselprovocatie test

Bij een voedselprovocatie test zal uw kind in meestal 4 tot 8 stappen iedere 20-30 min een steeds toenemende hoeveelheid van het te testen voedingsmiddel innemen. Deze test wordt alleen in de kliniek gedaan en mag niet in de thuissituatie uitgevoerd worden.

Een dubbelblinde provocatie is een provocatie waarbij uw kind twee keer iets te eten of te drinken krijgt op twee verschillende dagen met tenminste een week er tussen. Bij een dubbelblinde provocatie wordt het verdachte allergeen verstopt in bijvoorbeeld een koek of een drankje. De ene keer krijgt de patiënt bijvoorbeeld een koek met pinda (verum) en de andere keer een koek zonder pinda maar met een pindasmaak (placebo). Zowel u als de dokter weten niet wanneer uw kind de het koek met pinda krijgt.

Bij een open provocatie krijgt uw kind direct het te testen voedingsmiddel.

Waarom een voedselprovocatiestest?

De redenen waarom een provocatie test gedaan kan worden zijn de volgende:

  • Het verhaal van de patiënt stemt niet overeen met de uitslag van de allergietest.
  • Het is niet duidelijk welk ingrediënt in een maaltijd de klachten heeft veroorzaakt.
  • Om vast te stellen bij welke hoeveelheid allergische klachten kunnen optreden.
  • Om na te gaan wat de ernst van de allergische reactie is.
  • Om na te gaan of een patiënt over een allergie is heen gegroeid.
  • Als er een verdenking is op een niet-allergische voedselovergevoeligheid (intolerantie)

Wat zijn de risico’s van een voedselprovocatie?

Tijdens een provocatie kunnen er forse allergische reacties optreden waarvoor medicatie noodzakelijk kan zijn, waaronder ook het toedienen van een injectie in het been met adrenaline. Omdat deze test alleen in een ziekenhuis met ervaren personeel onder de juiste omstandigheden plaats vindt met voorzorgsmaatregelen om optredende klachten zo snel en goed mogelijk op te vangen is de provocatie echter wel een veilige test.

Wanneer kan een provocatie niet doorgaan.

Als uw kind ziek is, luchtwegklachten of allergische klachten heeft op het moment van de provocatie is de kans op ernstiger reageren tijdens de test verhoogd. Daarnaast zijn op dat moment de klachten die optreden tijdens een test moeilijker te beoordelen, omdat het niet duidelijk is of een allergische reactie de klachten verklaart of dat deze klachten het gevolg zijn van de al bestaande klachten. Ook moet bepaalde medicatie vooraf aan de test gestopt worden.

Om deze redenen kunnen er geen provocaties gedaan worden als uw kind:

  • voorafgaande aan de test ziek is (bv. koorts, diarree, verkoudheid, antibiotica gebruik)
  • forse allergische klachten heeft (bv. forse hooikoorts klachten, galbulten)
  • luchtwegklachten heeft, zeker wanneer hiervoor ventolin gebruikt moet worden
  • een forse opvlamming van eczeem heeft
  • van te voren klachten heeft die ook zouden kunnen optreden tijdens de provocatie test (b.v. buikpijn, hoofdpijn, huiduitslag)
  • bepaalde medicijnen gebruikt: antihistaminica, bètablokkers, antibiotica, salbutamol (ventolin) of prednison. Anti allergie tabletten of drankjes dienen minimaal 72 uur voor de provocatietest gestopt te worden

Wij verzoeken u contact op te nemen met ons vooraf aan de provocatietest wanneer uw kind een van bovenstaande klachten heeft of genoemde medicatie voorgeschreven heeft gekregen. Mocht u twijfelen over klachten die u hebt of die uw kind heeft, belt u dan een dag van te voren met de polikliniek om te overleggen of de test door kan gaan.

Te stoppen medicatie vooraf aan de provocatietest

  • Anti allergie tabletten of drankjes dienen minimaal 72 uur voor de provocatietest gestopt te worden.
  • Op de dag van het onderzoek mag uw kind thuis geen hormoonzalf of andere zalf/olie gebruiken.
  • U dient contact op te nemen als uw kind in de dagen voor de test salbutamol (ventolin) nodig heeft.
  • U dient contact op te nemen als uw kind de volgende medicijnen voorgeschreven heeft gekregen
    • Antibiotica 3 dagen voor de test
    • Prednison gebruik 5 dagen voor de test
  • Onderhoudsmedicatie voor astma, neusspray en oogdruppels voor allergische neus en oogklachten mag uw kind door blijven gebruiken.

Toelichting te stoppen medicatie

Hieronder wordt de naam van de werkzame stof van het medicijn genoemd. Deze naam kunt u vinden op de bijsluiter. Op de doos kan een andere (merk) naam staan. Deze medicijnen moeten 3 dagen van te voren worden gestopt. Als uw kind medicijnen gebruikt die hier niet vermeld zijn, vragen wij u contact op te nemen voor u stopt.

Cetirizine

Dimetindeen

Levocetirizine

Cinnarizine

Ebastine

Loratadine

Clemastine

Fexofenadine

Omalizumab

Cromoglicinezuur (drank)

Hydroxyzine

Prednisolon (tablet of drank)

Desloratadine

Ketotifen

Promethazine

Rupatadine

Hoe verloopt de dag van de provocatietest?

  • U moet er rekening mee houden dat het onderzoek de gehele dag duurt. Als uw kind reageert, kan het zijn dat uw kind langer moet blijven voor observatie.
  • Wij vragen u uw kind de dag van de test thuis een normaal ontbijt te geven.
  • Als u op de afdeling komt zal de verpleegkundige controles doen, waaronder gewicht en bloeddruk.
  • De arts of verpleegkundig specialist zal aan de hand van een aantal vragen en lichamelijk onderzoek bepalen of de provocatie door kan gaan.
  • De voeding wordt in 4 tot 8 stappen met tussenpozen van 20 tot 30 minuten, in oplopende hoeveelheid, toegediend.
  • Bij klachten tijdens de provocatietest moet u dit meteen doorgeven aan het aanwezige personeel. De arts of verpleegkundig specialist zal vervolgens bepalen of de provocatie voortgezet kan worden.
  • Na toediening van de laatste voeding volgt een observatie periode van minimaal twee uur, waarin eventuele allergische reacties nog kunnen worden waargenomen.
  • Voor u naar huis gaat zal de arts of verpleegkundig specialist uw kind nakijken, en krijgt u vervolg afspraken mee.
  • De uitslag van de provocatietest krijgt u niet dezelfde dag, maar zal in de week erna telefonisch met u besproken worden.

Belangrijk op de testdag:

  • Indien het een open provocatie test betreft vragen wij u het te testen voedingsmiddel zelf mee zoals u het thuis altijd gebruikt/kookt of bakt. Dit product moet u meenemen in een goed af te sluiten bakje.
  • uw kind mag thuis normaal ontbijten, dit is zelfs aan te raden
  • Indien uw kind flesvoeding krijgt, neem een eigen fles met speen mee.
  • Tijdens de provocatie mag uw kind in principe geen andere voedingsmiddelen eten of drinken behalve water en thee zonder suiker. Indien dit niet mogelijk is dient u met de het aanwezige personeel te overleggen of uw kind iets anders mag eten of drinken
  • Als de test goed is verlopen mag uw kind na de test weer eten wat uw kind normaal ook eet, verstandig is om wat mee te nemen wat uw kind na de test kan eten.
  • Wij raden af hier in het restaurant (onverpakte) voedingsmiddelen voor uw kind te kopen.
  • Tijdens de test mag uw kind de afdeling niet verlaten.

Wat gebeurt er na de provocatietest?

U krijgt 1-2 dagen na de provocatie een belafspraak met de verpleegkundige/arts om te bespreken hoe het na de provocatie met uw kind is gegaan. Binnen 1 week na de provocatie zal uw eigen arts of verpleegkundig specialist u bellen met de uitslag van de provocatietest en welk beleid hierna gevolgd zal worden.

Meestal is het zo dat als na een open of dubbelblinde provocatie geen klachten zijn opgetreden uw kind dit thuis weer mag gaan eten. Als er duidelijk allergische klachten zijn opgetreden bij inname van het voedingsmiddel dan moet dit voedingsmiddel vermeden worden. Dan moet uw kind ook noodmedicatie bij zich dragen. Bij milde reacties zal dit gaan om een tablet of drankje, bij meer ernstige reacties is het nodig een adrenaline auto-injector bij u te dragen. De arts en diëtist zullen u begeleiden bij het thuis introduceren of vermijden van voeding en zullen u informeren over het gebruik van noodmedicatie.

Contact

Belangrijk is dat u bij vragen, onduidelijkheden of ziekte tijdig contact op neemt met de polikliniek zodat de provocatie door kan op de geplande datum of tijdig verzet kan worden.

Heeft u nog vragen na het lezen van de folder kunt u contact opnemen met:

Amsterdam UMC, locatie AMC, Meibergdreef, Kinderallergologie (A0 route 71)

T: 020 566 8000

E: allergiekinderen@amsterdamumc.nl