In deze folder leggen wij uit op welke manier u kunt zien dat uw baby kan beginnen met zelf drinken van voeding.
Eten en drinken zijn heel belangrijk in ons leven. Bij een pasgeboren baby draait het leven in het begin vooral om het drinken van voeding.
Dit is nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen.
Wanneer een baby te vroeg geboren is (prematuur), een te laag geboortegewicht heeft (dysmatuur), of er zijn andere problemen, dan kan voeden soms moeilijk zijn.
Soms is daarom een neusmaagsonde nodig om te zorgen dat uw baby op een veilige manier voldoende voeding binnen krijgt.
Positieve ervaring
Het belangrijkste is dat uw baby veilig leert drinken, zonder zich te verslikken en zonder er benauwd van te worden. Voeden moet geen stressmoment voor uw baby (en voor uzelf) zijn. Het veilig en ontspannen drinken is zelfs belangrijker dan de hoeveelheid die uw baby drinkt!
Als ouder/verzorger kunt u uw baby helpen bij het aanleren van goede voedingsvaardigheden.
Signalen van voedingsbereidheid
Bij elk voedingsmoment is het belangrijk om te kijken of uw baby toe is om gevoed te worden. Wanneer uw baby zo jong is, is het normaal dat het drinken nog wisselend verloopt.
Hoe kunt u dat zien:
- Uw baby is wakker
- Uw baby zoekt de speen/tepel of opent de mond direct als via de wang naar de lippen wordt gestreken (=zoekreflex)
- Uw baby heeft voldoende energie voor de voeding en kan een ontspannen, gebogen houding volhouden
Als alle bovenstaande punten met Ja zijn beantwoord, kan uw baby starten met zuigen. Uw baby kan borst-, fles en vingervoeding (voeding via de mond) aangeboden krijgen.
Wanneer niet alle bovenstaande punten met Ja beantwoord zijn, is uw baby op dit moment niet klaar voor voeding via de mond. Uw baby krijgt dan voeding via de neusmaagsonde.
Voedingsvaardigheid
Tijdens het voeden is het belangrijk om te blijven kijken naar de signalen van uw baby en hier naar te handelen. Het is belangrijk dat uw baby een ontspannen houding en een rustig zuig-slik-adempatroon behoudt tijdens het drinken.
Bij één van onderstaande signalen mag het voeden worden onderbroken, omdat dit signalen zijn dat uw baby niet comfortabel is.
Uw baby leert er niets van als het drinken niet fijn is en hij helemaal buiten adem raakt van vermoeidheid.
- Stress signalen: zoals fronsen, gapen, wegstrekken beentjes of armen, spreiden vingertjes, motorische onrust
- raakt vermoeid en valt in slaap
- melk knoeien langs mond
- verslikt zich, hoest
- Een hoorbare ademing. Denk hierbij aan slijmvorming (pruttelen), klokken, piepende ademhaling, klakken
- De huidskleur van uw baby verandert (grauw, bleek, blauw)
Logopedie
Blijven er problemen bestaan tijdens het drinken van uw baby, dan is het raadzaam om in overleg met de arts en verpleegkundige een preverbaal logopedist en/of lactatiekundige in te schakelen. Zij kunnen u verder helpen met het oplossen van deze drinkproblemen bij uw baby.
Voedingsplan
Met hulp van de verpleegkundige en de logopedist wordt er een plan gemaakt om het zelf leren drinken goed te laten verlopen.