Als uw kind geen Intensive Care zorg meer nodig heeft, is het moment gekomen dat uw kind kan worden overgeplaatst naar een ziekenhuis dichter bij huis. Een leuke, maar spannende gebeurtenis. In deze folder leest u over het transport van uw kind met de ambulance, zodat u een beeld krijgt over hoe het transport gaat.
Hoe gaat het transport in zijn werk?
De ambulance
Uw kind wordt opgehaald door een ambulanceverpleegkundige en chauffeur. Uw kind wordt, als de situatie het toelaat, door uzelf in de transportcouveuse gelegd. Als de situatie dit niet toe laat, doet de verpleegkundige van de Intensive Care dit. De bewaking en ondersteuning die uw kind op de afdeling krijgt, wordt in de ambulance voortgezet en de transportcouveuse houdt uw kind lekker warm.
In de transportcouveuse wordt uw kind ondersteund met een rolletje, veiligheidsbanden, lakentje, speentje, etc. Over de transportcouveuse wordt een afdekdoek gelegd, die uw kind beschermd tegen licht en geluid, maar ook privacy biedt voor onderweg.
De transportcouveuse wordt de ambulance ingereden en op de rem gezet. De ambulance verpleegkundige blijft bij uw kind tijdens het transport zodat uw kind goed in de gaten gehouden kan worden.
Moedermelk
Op de transportcouveuse is een koelkastje aanwezig, waarin een aantal flesjes moedermelk kan worden meegenomen. Echter, u dient de rest van de moedermelk met een koeltas zelf mee te nemen of later op (laten) halen.
Meerijden met de ambulance
Het is niet mogelijk met de ambulance mee te rijden, u dient zelf vervoer te regelen naar het andere ziekenhuis. Als u als moeder zelf nog bent opgenomen in het ziekenhuis, wordt u met een aparte ambulance naar het desbetreffende ziekenhuis vervoerd.
Ambulance aan het rijden
De ambulance rijdt rustig maar ondanks de normale snelheid gaat de couveuse erg heen en weer en is daarnaast lawaaiig. Het kan zijn dat uw kind hierdoor wakker blijft, maar hij/zij kan ook in slaap vallen gedurende de rit.
Aankomst in het andere ziekenhuis
De ambulance verpleegkundige en chauffeur rijdt de transportcouveuse met uw kind naar de desbetreffende afdeling van het andere ziekenhuis. Daar wordt uw kind overgeplaatst in een couveuse of een wiegje. Soms ligt uw kind op de Intensive Care Neonatologie al in een wiegje en wordt hij/zij na overplaatsing in een couveuse gelegd. De verpleegkundige van het andere ziekenhuis kan op die manier uw kind observeren na transport. Het is dus niet omdat uw kind een stap achteruit gaat. Waarschijnlijk zal hij/zij na een paar dagen alsnog in een wiegje worden gelegd.
Zijn er risico’s aan het transport verbonden?
Er zijn enkele risico’s verbonden aan de overplaatsing van uw kind, omdat het transport uw kind veel energie kost.
Het kan zijn dat uw kind de dag van het transport en de dag erna veel slaapt en minder wakker is dan u gewend bent. Ook kan het voorkomen dat uw kind iets vaker stopt met ademhalen dan u van uw kind gewend bent. Over het algemeen neemt dit met een paar dagen weer af.
Ondanks dat de transportcouveuse uw kind warm houdt, kan het zijn dat uw kind is afgekoeld door de reis. Mocht dit het geval zijn, dan wordt uw kind lekker toegedekt zodat uw kind weer op temperatuur kan komen.
Wat zijn de gevoelens van ouders ten aanzien van het transport?
Veel ouders hebben gemengde gevoelens over het transport. Enerzijds zijn ze blij en opgelucht dat hun kind kan worden overgeplaatst. Het is erg fijn om uw kind dichter bij huis te hebben. Anderzijds vinden ouders het ook spannend dat hun kind met de ambulance mee gaat.
Ouders vragen zich bijvoorbeeld de volgende dingen af:
- Is mijn kind veilig in de ambulance?
- Wie rijdt er met mijn kind mee?
- Zal mijn kind het koud hebben?
Heeft u vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? . U kunt deze altijd stellen aan de artsen en/of verpleegkundigen van de afdeling Intensive Care Neonatologie.
Wilt u meer informatie? Kijkt u dan op de website van Emma Infotheek https://www.amsterdamumc.nl/nl/ekz/emma-infotheek.htm