Uw kind komt naar de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde voor een röntgenonderzoek van de endeldarm: een defaecografie. Een radioloog voert samen met laboranten het onderzoek uit. De tekst hieronder beschrijft hoe het onderzoek verloopt.

Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie), wat is dat?

Met een röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie) onderzoeken wij hoe het ontlasten (defaecatie) gaat. Om dit goed in beeld te brengen gebruiken wij een contrastmiddel.

Hoe is de voorbereiding?

  • Uw kind mag vóór het onderzoek normaal eten en drinken. Medicijnen mag uw kind innemen zoals altijd.
  • U mag bij het onderzoek aanwezig zijn, tenzij u zwanger bent. Zorg in dat laatste geval dat een ander, voor uw kind vertrouwd, persoon meekomt.

Hoe gaat het onderzoek?

Een laborant haalt u en uw kind op uit de wachtkamer en vertelt wat er gaat gebeuren. U kunt uw kind helpen zich van onderen uit te kleden. Hierbij moet de broek of rok en onderbroek uitgetrokken worden. Uw kind krijgt een ziekenhuisjasje van ons aan. Daarna mag uw kind op de linkerzij op de onderzoekstafel gaan liggen.

Wij brengen hierna een dun slangetje langs de anus in de endeldarm. Langs dit slangetje spuiten wij langzaam een dikke witte pasta (het contrastmiddel) tot uw kind aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Dan plakken wij een draadje in de bilnaad zodat we die op de röntgenfoto’s kunnen herkennen.

Daarna mag uw kind op een soort toilet gaan zitten en maken we röntgenfoto’s van de darm. Wij leggen dan vast wanneer uw kind niks doet, wanneer het aanspant en wanneer het perst.

Hoe krijgt u de uitslag van het onderzoek?

Na het onderzoek beoordeelt de radioloog de röntgenopnamen en maakt een verslag. Dit komt in het dossier van uw kind. U krijgt de uitslag van het onderzoek van de behandelend arts.

Hoe gaat het na het onderzoek?

Laat uw kind de dagen na het onderzoek extra veel drinken om verstopping te voorkomen. De ontlasting kan de eerste dagen na het onderzoek nog wit zijn door het contrastmiddel. Dat is normaal. Mocht uw kind niet al het contrast uitgeperst hebben tijdens het onderzoek, dan kan het nodig zijn een laxeermiddel te gebruiken. Dit hoort u na het onderzoek.

Kunt u niet op de afspraak komen?

Kunt u niet op de afspraak komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Op de plaats van uw kind kunnen we dan iemand anders helpen.

Wilt u meer weten?

Wij hopen dat u zo genoeg informatie heeft gekregen over het onderzoek. Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde.

Telefoon: 020-444 4200 (tijdens werkdagen tussen 8.30 - 16.30 uur).

Vergeet niet de Amsterdam UMC-patiëntenpas van uw kind mee te nemen naar het onderzoek.