Veel vrouwen en meisjes hebben problemen bij de ongesteldheid.
Niet ongesteld
Soms worden meisjes (nog) niet ongesteld, terwijl je dat eigenlijk wel zou verwachten (primaire amenorroe). Dit kan zijn omdat het bij jou iets langer duurt dan gemiddeld, maar er kan ook een onderliggend probleem zijn. Dit kan komen door een probleem met de hormonen (endocrinologie) of probleem in de aanleg van de geslachtsorganen of erfelijk materiaal.
Afhankelijk van de oorzaak zullen we het vervolgplan met je bespreken.Als je bij de arts komt in verband met het uitblijven van de menstruatie dan zal er bloed worden geprikt om naar de hormoonwaarden te kijken. Om de aanleg van de baarmoeder en eierstokken te beoordelen wordt een echo gemaakt. Vaak zal het hiervoor nodig zijn om met een volle blaas te komen. Door middel van geluidsgolven wordt geprobeerd naar de baarmoeder en eierstokken te kijken. Dit onderzoek is niet pijnlijk. Ook kan het zijn dat er een MRI-scan wordt gemaakt om de aanleg van je baarmoeder en vagina te beoordelen. Om de aanwezigheid van de vagina te beoordelen kan een lichamelijk onderzoek worden gedaan om de toegang naar de vagina te beoordelen. Het onderzoek wordt natuurlijk goed van tevoren met je besproken en vindt in overleg met jou plaats.
Het kan ook gebeuren dat je ongesteld bent geworden, maar dat dit weer gestopt is (secundaire amenorroe). Ook dan zullen we naar de hormonen kijken. Als het nodig is zal de kinderendocrinoloog er bij betrokken worden.
Heftig en/of langdurig ongesteld
Hiervoor kunnen meerdere oorzaken zijn. In de eerste paar jaar vanaf de eerste menstruatie komt dit vaak voor. Soms kunnen we dit met medicijnen behandelen. Misschien gebruik je medicijnen die ervoor zorgen dat je heviger ongesteld wordt. Dan zullen we met je behandelaar bekijken hoe dat verbeterd kan worden.
Als je bij de arts komt in verband met hevige menstruaties dan kan er bloed worden geprikt. Om de baarmoeder en eierstokken te beoordelen wordt een echo gemaakt. Vaak zal het hiervoor nodig zijn om met een volle blaas te komen. Door middel van geluidsgolven wordt geprobeerd naar de baarmoeder en eierstokken te kijken. Dit onderzoek is niet pijnlijk. Ook kan het zijn dat er een MRI-scan wordt gemaakt om de aanleg van je baarmoeder en vagina te beoordelen.
Buikpijn tijdens en/of buiten de menstruatie (dysmenorroe)
Veel meisjes en vrouwen hebben pijn tijdens de menstruatie. Als dit hevig is, zijn er meerdere oorzaken mogelijk.. Hier zullen we onderzoek naar doen.
Als je bij de arts komt in verband met pijnlijke menstruaties dan kan er bloed worden geprikt. Om de baarmoeder en eierstokken te beoordelen wordt een echo gemaakt. Vaak zal het hiervoor nodig zijn om met een volle blaas te komen. Door middel van geluidsgolven wordt geprobeerd naar de baarmoeder en eierstokken te kijken. Dit onderzoek is niet pijnlijk. Ook kan het zijn dat er een MRI-scan wordt gemaakt om de aanleg van je baarmoeder en vagina te beoordelen.
Informatie over menstruatie op de NOVG website