In deze folder krijgt u informatie over de aandoening en de behandeling van de Open Ductus Botalli.
Wat is een Open Ductus Botalli?
Voor de geboorte krijgt uw kind zuurstof via de navelstreng en nog niet via de longen. Daarom gaat niet al het circulerend bloed naar de longen. Er is een open verbinding (bloedvat) tussen de longslagader en de grote lichaamsslagader (aorta). Deze verbinding, de Ductus Botalli genoemd, sluit binnen enkele dagen na de geboorte. In een aantal gevallen gebeurt dit niet en blijft deze verbinding bestaan.
Wat voor symptomen geeft een Open Ductus Botalli?
Soms hebben kinderen geen symptomen en zullen de artsen afwachten tot deze vanzelf sluit. In andere gevallen kunnen er symptomen optreden als: een hoge / wisselende zuurstofbehoefte, moeilijkheden met de ademhaling, gewichtstoename door het vasthouden van vocht en een overbelasting van het hart. De diagnose wordt gesteld door middel van een echo van het hart.
Zijn er mogelijkheden om de open Ductus Botalli te sluiten?
Wanneer de symptomen duidelijk aanwezig zijn en de diagnose is gesteld zijn er verschillende opties er kan besloten worden tot afwachten, de ductus sluit dan uiteindelijk meestal spontaan, of het geven van medicijnen. Wanneer afwachten of het geven van medicijnen niet het gewenste effect heeft, kan er besloten worden tot een operatieve ingreep. Dit is een operatie die we regelmatig uitvoeren en waar ruime ervaring mee is opgedaan.
Wat houdt de operatie in?
De operatie gebeurt via een snee aan de linkerkant van de borstkas onder de oksel. De linkerlong wordt opzij gehouden om de Ductus Botalli te bereiken. Op de Ductus Botalli wordt een clipje gezet zodat deze direct is afgesloten. Tijdens de operatie blijft het hart gewoon kloppen, er is dus geen sprake van een “open hart operatie”. De gehele procedure neemt vaak niet meer dan een uur in beslag.
Waar wordt de operatie uitgevoerd?
De operatie wordt op de eigen kamer van uw kind op de IC Neonatologie uitgevoerd. Er komt een volledig operatieteam op de afdeling. Het voordeel van het opereren op de eigen kamer is dat uw kind niet vervoerd hoeft te worden naar de operatiekamer.
Wat kunt u verwachten direct na de operatie?
Zodra de operatie klaar is mag u weer naar uw kind toe. Uw kind ligt aan de beademing en er zijn diverse infuuspompen aangesloten. De operatiewond is afgedekt met verband en er kan eventueel een wonddrain zijn. Een wonddrain is een slangetje waar wondvocht door kan aflopen. Er wordt direct met pijnstilling gestart welke wordt afgebouwd zodra uw kind het niet meer nodig heeft. Met een zogenaamde “pijnscore” meten we hoeveel pijn uw kind heeft.
De dagen erna
Hoe lang uw kind aan de beademing ligt is afhankelijk van de conditie van uw kind. De eventuele wonddrain en het verband wordt na 24 uur verwijderd. De wond wordt niet opnieuw verbonden u ziet alleen nog pleisterstrips zitten. Wanneer uw kind comfortabel is bij aanraking en verzorging en niet meer wordt beademd kunt u de kangoeroemethode weer toepassen. De operatiewond is hiervoor geen belemmering.
Zijn er risico’s aan de operatie verbonden?
Het sluiten van de Open Ductus Botalli door middel van clipping is een veilige en effectieve methode, maar in enkele gevallen kunnen er echter complicaties optreden.
- Pneumothorax: ingeklapte long: Wanneer dit gebeurt wordt er een drain ingebracht om de long weer te laten ontplooien.
- Bloeding in de long: Hierbij bestaat de behandeling uit het toedienen van bloed, medicijnen en vocht.
- Bloeding in het hartzakje: Dit is een acute complicatie waarbij het hart moeite krijgt met kloppen door een bloedophoping rond het hart, direct ingrijpen is hier noodzakelijk.
- Nabloeding: Wanneer dit gebeurt, kan het mogelijk zijn dat uw kind nog een keer geopereerd moet worden.
- Verlamming van de stembanden: Dit kan een blijvende heesheid tot gevolg hebben, en in uitzonderlijke gevallen een verminderd functioneren van de bovenste luchtwegen.
Vragen?
Als u nog vragen heeft over het operatief sluiten van de Open Ductus Botalli, kunt u deze vragen altijd stellen aan een van de behandelend artsen van de afdeling Neonatologie, of aan de aanwezige verpleegkundige. Wilt u meer informatie dan kunt u ook terecht bij de Emma Infotheek (www.amc.nl/emmainfotheek).