Deze tekst informeert u over de behandeling van uw kind op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Binnenkort krijgt uw kind een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van locatie AMC. Als uw kind 12 jaar of jonger is moet u eerst samen met u kind naar de kinderdagbehandeling op F8Zuid. Hier zal uw kind een infuusje krijgen. Wanneer hiervoor geen afspraak is gemaakt, kunt u dit controleren bij onze afdeling of de afdeling die het onderzoek heeft aangevraagd.
De hier aangeboden informatie is er ook in een vereenvoudigde folder met plaatjes, voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar, of voor de kleintjes: "Linda bij de nucleaire geneeskunde". Het laat aan de hand van eenvoudige tekst met plaatjes zien wat uw kind meemaakt bij het onderzoek. Geef dit boekje aan uw kind en bekijk het eventueel samen. Zo weet uw kind goed wat hem of haar te wachten staat. In het boekje kunt u het begrip fotowater tegenkomen, dit is de radioactieve stof die gebruikt wordt tijdens het onderzoek.
De afdeling Nucleaire Geneeskunde
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt de functie van organen onderzocht. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de functie van de nieren of de doorbloeding van de longen. De organen brengen we in beeld met behulp van een radioactieve stof. Deze stof wordt bij de meeste patiënten in een bloedvat in de arm toegediend. Kinderen onder de twaalf jaar krijgen meestal vooraf een infuus op de kinderdagbehandeling, aangezien de afdeling Nucleaire Geneeskunde weinig ervaring heeft met het prikken van kinderen. Via dit infuus wordt de radioactieve stof toegediend.
De radioactieve stof die wij toedienen zendt straling uit. Deze straling kan met een speciale camera worden opgevangen. Zo wordt gekeken waar de stof zich in het lichaam bevindt en hoe het orgaan werkt. De stoffen die gebruikt worden hebben geen bijwerkingen. De straling is minimaal en vergelijkbaar met een röntgenonderzoek. U hoeft daarom niet bang te zijn voor de gezondheid van uw kind of van degene die mee is bij het onderzoek.
U kunt uw kind wat meer te drinken geven dan normaal. Hierdoor verlaat een deel van de stof dat niet in de organen is opgenomen, door plassen, eerder het lichaam. Ook verdwijnt de radioactieve stof na verloop van tijd. Dit gebeurt door radioactief verval. De uitslag krijgt u van de behandelend arts. U mag bij het onderzoek aanwezig zijn.
De radioactieve stof die wij gebruiken voor het onderzoek wordt speciaal voor uw kind gemaakt. Het is daarom belangrijk dat u bij verhindering tijdig afbelt.
Vergeet niet het legitimatie- en verzekeringsbewijs van uw kind mee te nemen.
Tip: neem een voorlees boekje of een favoriete cd of DVD mee.
Heeft u vragen?
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die gerust stellen als u op de afdeling komt, voordat uw kind aan het onderzoek begint.
Heeft u vragen die verband houden met de voorbereiding van het onderzoek, bijvoorbeeld betreffende het gebruik van medicijnen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoon: 020- 444 4200.