In deze folder informeren wij u over de wijze waarop er binnen het VU medisch centrum (VUmc) gewerkt wordt bij het maken van een MRI-scan onder narcose bij uw kind.Voor uw kind is een MRI-onderzoek afgesproken. Voor het slagen van dit onderzoek is het nodig dat uw kind gedurende dertig tot negentig minuten volledig stil blijft liggen. Dit lange stilliggen is voor jonge kinderen een te grote opgave. Om een goed resultaat van dit MRI-onderzoek te verkrijgen wordt uw kind daarom met behulp van narcose in slaap gebracht en gehouden.

Voorbereiding

Afspraak met de anesthesioloog, vooronderzoek voor de narcose.

Iedere patiënt die narcose nodig heeft, wordt vooraf onderzocht en beoordeeld door een anesthesioloog. Nadat u bij de kinderarts bent geweest, wordt u doorgestuurd naar afdeling anesthesiologie, waar het vooronderzoek voor de narcose plaatsvindt. Tijdens het bezoek aan de anesthesioloog wordt ook afgesproken op wat voor manier uw kind onder narcose wordt gebracht.

Omdat uw kind onder narcose gaat, moet de maag helemaal leeg zijn, uw kind moet nuchter zijn. De anesthesioloog maakt hierover afspraken met u. Het is voor de gezondheid van uw kind belangrijk dat u zich aan deze afspraken houdt. Gebruikt uw kind medicijnen, dan raden wij u aan een medicijnlijst mee te nemen naar de anesthesioloog. Samen met de anesthesioloog maakt u afspraken over het innemen van de medicijnen.

Voor het nuchter zijn worden de volgende regels aangehouden:

  • Voor alle kinderen geldt dat zij zes uur voor de narcose moeten stoppen met eten en drinken. Vanaf dit moment mag uw kind nog wel heldere vloeistoffen als water, thee en heldere appelsap drinken.
  • Voor alle kinderen geldt dat zij twee uur voor de narcose moeten stoppen met het drinken van heldere vloeistoffen.
  • Bij borstvoeding geldt dat er vier uur voor de narcose gestopt moet worden met het geven van borstvoeding.

Belangrijk om te weten

Mijn kind is ziek, wat nu?

Heeft uw kind koorts, is uw kind verkouden, hoest het of is het in aanraking geweest met (besmettelijk) zieke kinderen, dan dient u zodra u dit weet contact op te nemen met de anesthesioloog. Is uw kind ziek op de dag van het onderzoek, belt u dan de uitslaapkamer op de MRI-afdeling. De telefoonnummers vindt u achter in deze folder onder ‘Contact’.

Wachten

Soms neemt een onderzoek meer tijd in beslag dan verwacht. Het kan zijn dat het programma dan uitloopt.

Broertjes en zusjes

Het is niet toegestaan broertjes en /of zusjes mee te nemen naar de MRI afdeling.

Medicijnen

Gebruikt uw kind medicijnen, dan vragen wij u die mee te nemen op de dag van MRI-onderzoek.

Infuus

Uw kind krijgt bij een MRI-onderzoek onder narcose altijd een infuus. Wanneer is afgesproken om uw kind in slaap te brengen met een kapje, wordt het infuus ingebracht wanneer uw kind al slaapt. Uw kind voelt hier dus niets van. In overleg met de anesthesioloog wordt een enkele keer een infuus ingebracht voordat uw kind slaapt. In dat geval wordt ter voorbereiding een verdovingspleister aangebracht op de plaats waar het infuus ingebracht gaat worden. Uw kind wordt in dat geval via het infuus in slaap gebracht.

Eten en drinken

We willen u vragen eten en drinken mee te nemen voor uw kind voor na het MRI-onderzoek.

Begeleiders

Een patiënt mag maximaal twee begeleiders/ouders meenemen op de dag van het MRI-onderzoek.

Aandachtspunten MRI-onderzoek

Er zijn een aantal voorschriften voor kleding.

Alle materialen waar metaal in zit hebben een nadelig effect op de foto, zoals:

  • Romper met metalen drukknopen op de schouders.
  • Bedrukte T-shirts met glimmende objecten of label in het T-shirt met glimmend garen.
  • Oorbellen, ringen, haarspelden en elastieken voor in het haar.

Kleding dat wel toegestaan is:

  • Romper met metalen drukknopen aan de onderkant is toegestaan (bij MRI-scan van het hoofd)

Wij raden u tevens aan een extra, onbedrukt, T-shirt mee te nemen. Verder is het noodzakelijk de nagellak van de nagels van handen en/ of voeten te verwijderen; het nagelbed moet voor de anesthesioloog zichtbaar zijn.

Wat kunt u uw kind vertellen

De volgende informatie kan u met uw kind delen:

  • Je gaat naar het ziekenhuis voor het maken van een foto van je lichaam.
  • Papa of mama mag bij je blijven.
  • Je gaat een uurtje slapen.
  • Je wordt in slaap gemaakt door de slaapdokter.
  • Je knuffel mag mee naar de slaapdokter.

Afhankelijk van wat is afgesproken met de anesthesioloog:

  • Je krijgt een kapje om in te blazen en dan val je in slaap.
  • Je krijgt een infuus waardoor slaapmiddel wordt gegeven en dan val je in slaap.
  • Wanneer je goed wakker bent, mag je gelijk weer eten en drinken.
  • Je mag naar huis wanneer alles goed met je gaat.

Dag van het onderzoek

Melden

Op de dag van het onderzoek kunt u zich op de afgesproken tijd melden bij receptie U op de vierde etage van de polikliniek.

Ontvangst

Een verpleegkundige van de polikliniek kindergeneeskunde ontvangt u op de uitslaapkamer van de MRI-afdeling. Zij zal u nog een aantal vragen stellen en u en uw kind verder begeleiden. Voordat het MRI-onderzoek begint, is het aan te raden uw kind nog een keer te laten plassen of te verschonen.

Inleiding narcose

Een ouder/begeleider is toegestaan bij het kind te blijven totdat uw kind in slaap is gebracht door de anesthesioloog. Het in slaap brengen van uw kind kan een emotionele gebeurtenis voor u zijn. Tijdens het inslapen kan uw kind onrustige bewegingen maken. Dit is een normale reactie van het lichaam, het hoort bij het deze vorm van narcose. Wanneer uw kind slaapt, wordt u naar de wachtruimte gebracht. U kunt hier wachten totdat het onderzoek klaar is of u kunt uw tijd elders doorbrengen.

De duur van het MRI-onderzoek kan verschillend zijn. Dit hangt af van het soort foto’s dat moet worden gemaakt. Gemiddeld duurt een MRI-onderzoek tussen de dertig en negentig minuten. Het is niet toegestaan om tijdens het MRI-onderzoek bij uw kind aanwezig te zijn.

Uitslaapkamer

Na het onderzoek wordt uw kind door de anesthesioloog teruggebracht naar de uitslaapkamer. Uw kind heeft dan nog een infuus in zijn/haar hand of voet. U bent bij uw kind wanneer hij/zij weer wakker wordt. Een verpleegkundige houdt uw kind in de gaten. De verpleegkundige geeft aan wanneer uw kind weer mag drinken en eten. Kinderen zijn over het algemeen vlot wakker na de narcose en zelden misselijk. Als het drinken en eten goed gaat, mag het infuus worden verwijderd. Kort daarna mag uw kind naar huis. Is uw kind later op de dag aan de beurt, dan kan het uitslapen op een andere locatie plaatsvinden. De anesthesioloog spreekt dit met u af op de dag zelf.

CT-scan onderzoek

In enkele gevallen wordt aansluitend aan het MRI-onderzoek een CT –scan gemaakt. Ook dit gebeurt onder narcose gedurende het vervoer naar de CT-scan. Dit onderzoek duurt ongeveer een kwartier. De anesthesioloog zal met u afspreken op welke afdeling u weer bij uw kind kan zijn.

Een kind dat naast een MRI-onderzoek ook een CT-scan onderzoek moet ondergaan, wordt altijd als laatste op het programma geplaatst.

Na het onderzoek

Nazorg

Uw kind heeft geen speciale nazorg nodig. Uw kind kan en mag alles weer doen na het MRI-onderzoek. Wel kan uw kind zich vermoeid voelen van de narcose en dient uw kind soms nog ondersteund te worden met lopen. Indien er problemen zijn met uw kind binnen 24 uur na het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp, vragen naar de dienstdoende kinderarts en erbij vertellen dat uw kind onder narcose is geweest voor een MRI-onderzoek.

Uitslag

De uitslag van het MRI-onderzoek krijgt u van uw behandelend arts te horen op uw volgende afspraak. Indien u nog geen afspraak heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met de desbetreffende polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u iets doorgeven dan kunt u contact opnemen met de betreffende afdeling.

Administratie, polikliniek kindergeneeskunde

Receptie L (020) 444 11 30 08.30-16.00 uur

Anesthesiologie, polikliniek heelkunde

Receptie G (020) 444 20 70 08.00-16.00 uur

MRI uitslaapkamer

4e etage polikliniek (020) 444 54 84 07.45-16.00 uur

Het telefoonnummer van de uitslaapkamer van de MRI-afdeling is alleen bereikbaar op de dag van het MRI-onderzoek van uw kind en kunt u gebruiken in de volgende gevallen:

  • Uw kind heeft koorts, u twijfelt of het onderzoek kan doorgaan.
  • Uw kind hoest, u twijfelt of het onderzoek kan doorgaan.
  • U heeft vragen over medicijnen die uw kind slikt.
  • U heeft andere vragen of wilt iets doorgeven aan de verpleegkundige.

Spoedeisende hulp VU medisch centrum (020) 444 36 36, dag en nacht bereikbaar.

Website: www.amsterdamumc.nl locatie VUMC

Parkeren

Zie folder Wegwijzer in de bijlage

Verklaring van gebruikte woorden:

MRI-scan: Magnetic Resonance Imaging; Een MRI-scan maakt gebruik van een krachtige magneet en radiogolven om computerbeelden te maken van de binnenkant van het lichaam.

CT-scan: Computer Tomografie; Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstralen om computerbeelden te maken van de binnenkant van het lichaam.

Narcose: Vorm van verdoving waarbij een patiënt volledig in slaap wordt gemaakt; tegenwoordig spreekt men van anesthesie.

Anesthesie: Het geheel van maatregelen waardoor iemand van de eigenlijke handelingen geen hinder ondervindt; betekent letterlijk gevoelloosheid.

Anesthesioloog: Een anesthesioloog is een arts die gespecialiseerd is in het toedienen van narcose. De anesthesioloog houdt uw kind gedurende het MRI-onderzoek in slaap en houdt hem/haar in de gaten. Ook na het onderzoek zorgt hij/zij gedurende een korte tijd voor uw kind.

Infuus: Een kunstmatige toegang tot de bloedbaan waardoor vocht en medicijnen kunnen worden toegediend.

Inleiding: Het moment dat de anesthesioloog uw kind onder narcose brengt.