Je dokter en/of IBD verpleegkundig(e) (specialist) heeft met je gesproken over het gebruik van mesalazine. In deze folder lees je de belangrijkste zaken over dit medicijn. Namelijk de werking, maar ook hoe je dit medicijn het beste kunt innemen. Elk medicijn heeft naast de werking ook altijd kans op bijwerkingen. In deze folder lees je hoe je om kunt gaan met deze mogelijke bijwerkingen. Deze folder is géén vervanging van de bijsluiter die je bij de apotheek krijgt. Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, dan kan je daarmee terecht bij je dokter of IBD verpleegkundig(e) (specialist).
Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is tot nu toe niet bekend. Daarom is de behandeling met medicijnen gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verslechtering van je ziekte. Medicijnen kunnen gegeven worden om de ziekte rustig te maken (vaak een korte behandeling) maar ook om de ziekte rustig te houden (onderhoudsbehandeling voor jarenlang). Daardoor kan het zijn dat je verschillende medicijnen tegelijk moet gebruiken. De ziekte geneest dus niet door de behandeling met medicijnen, maar als het goed is verbeteren je klachten wel. Na het minderen of stoppen met (onderhouds)medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.
Wat is de werking van mesalazine?
Mesalazine wordt voorgeschreven als eerste stap in de behandeling van colitis ulcerosa. Voor de ziekte van Crohn is uit onderzoek gebleken dat de werking onvoldoende is.
Hoe mesalazine precies werkt is niet helemaal bekend. Mogelijk remt mesalazine de productie van een hormoonachtige stof, prostaglandine genaamd. Deze stof regelt in je darmwand alles rondom wondjes/ontstekingen. Bij colitis ulcerosa heb je allemaal kleine wondjes zitten op de darmwand van je dikke darm. Deze wondjes zijn een gevolg van een darmontsteking. Mesalazine werkt waarschijnlijk als een soort beschermlaagje op je darmwand, waardoor de wondjes/ ontstekingen rustig worden en er geen nieuwe kunnen ontstaan.
Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa®, Salofalk®, Mezavant®, Claversal®, Dipentum®, Asacol®. Het verschil tussen deze middelen zit in de beschermlaag (het jasje) dat om het medicijn heen zit. Deze beschermlaag heeft invloed op waar het medicijn moet gaan werken in je lichaam. Let dus bij het ophalen van dit medicijn dat je het juiste merk krijgt van de apotheek of overleg zo nodig met je arts/ verpleegkundig(e) (specialist).
Hoe vaak moet ik mesalazine gebruiken?
Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten en is ook als zetpil, klysma en granulaat (korrels) verkrijgbaar. De hoeveelheid mesalazine is afhankelijk van je gewicht en hoeveel last je hebt van je ziekte. Bij een opvlamming van je ziekte kan het soms nodig zijn om een meer pillen mesalazine in te nemen. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg met je dokter of verpleegkundig(e) (specialist).
Wanneer moet ik mesalazine gebruiken?
Elke medicijn geeft, naast het verminderen van klachten ook altijd kans op bijwerkingen. Om deze kans zo klein mogelijk te maken kan je het beste de pillen tijdens het eten innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door. Granulaat (korrels) kan je met een lepel met vla, yoghurt, kwark of appelmoes innemen. Drink daarna nog een paar slokken water om alle korrels uit je mond te verwijderen. Het is belangrijk dat je de korrels niet kapot bijt. Mogelijk zie je na het gebruik van de granulaat (korrels) variant wat korrels in je ontlasting zitten. Dit normaal en hoef je geen zorgen om te maken.
Wat zijn de bijwerkingen van mesalazine?
Mesalazine geeft meestal weinig tot geen bijwerkingen. Heb je echter last van (mogelijke) bijwerkingen, raadpleeg dan altijd je dokter of IBD verpleegkundig(e) (specialist). De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- Huiduitslag, jeuk
- Misselijkheid, slechte eetlust
- Buikkrampen
- Haaruitval
- Duizeligheid, hoofdpijn
- Leverontsteking, nierfunctiestoornis (zeldzaam)
Je hoeft zelf niets te merken bij een leverontsteking/ nierfunctiestoornis. Daarom zal je bloed regelmatig gecontroleerd worden.
Aanvullende informatie
Alcohol, drugs en andere stoffen
Voor je algemene gezondheid wordt geadviseerd het gebruik van alcohol en drugs te matigen en niet te gebruiken voor je 18e verjaardag. Drugs kan mogelijk de werking van mesalazine beïnvloeden.
Reizen
Tijdens het gebruik van mesalazine kan je prima op reis.
Tip: Haal voordat je op reis gaat een medicijnpaspoort bij de apotheek. Vraag je dokter/ IBD-verpleegkundig(e) (specialist) om een Engelstalige brief met je ziektegeschiedenis, huidige medicatie en telefoonnummers voor nood.
Vaccinaties (inentingen)
In tegenstelling tot veel andere medicatie voor colitis ulcerosa, heeft mesalazine geen nadelig effect op vaccinaties.
Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Mesalazine is niet van invloed op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Mesalazine kan tijdens de zwangerschap veilig worden gebruikt. Overleg wel altijd met je dokter als je graag zwanger wilt worden. Mesalazine kan worden gebruikt tijdens de periode van borstvoeding.
Vragen?
Heb je nog vragen? Als je na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met je behandelend specialist of IBD-verpleegkundige.
Kinderpolikliniek MDL (maag-darm-lever), wachtkamer 3, telefoon: 020-5660300
Bij problemen buiten kantoortijden en in het weekend kan je bellen naar Amsterdam UMC, locatie AMC: telefoon: 020-5669111. Vraag dan naar de dienstdoende kinderarts.
Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen binnen het NNIC en ontwikkeld conform NNIC richtlijnen om uniformiteit binnen de voorlichting ten aanzien van IBD patiënten in Nederlandse zorginstellingen na te streven en aangepast aan de werkwijze van het Emma Kinderziekenhuis/AMC. Onder bepaalde omstandigheden kan van de inhoud worden afgeweken. De inhoud van de folders kan wijzigen in de loop van de tijd. Het NNIC en het K-iCC wijzen er op dat aan de inhoud van deze uitgave geen rechten of plichten worden ontleend.