Binnenkort kom je naar het ziekenhuis voor een leverbiopsie. Bij een leverbiopsie wordt een klein stukje weefsel uit de lever weggenomen voor onderzoek. Je krijgt dit onderzoek om te kijken of er in de lever littekenvorming en/of ontsteking is. In deze folder lees je hier meer over.
Wat is een leverbiopsie?
Bij een leverbiopsie nemen wij met een prik een klein stukje uit jouw lever. Dit stukje gaan wij onder een microscoop onderzoeken.
Waarom krijg ik een leverbiopsie?
Je krijgt dit onderzoek om te kijken of er in de lever littekenvorming en/of ontsteking is. Als we dat nog niet weten kan de leverbiopsie mogelijk ook duidelijk maken van welke ziekte de lever last heeft.
Waar moet ik zijn voor de leverbiopsie?
Je wordt gebeld over de datum en de afdeling waar het onderzoek plaatsvindt. Meestal is dit op de Intensive Care voor Kinderen (ICK) of op het operatiedagcentrum.
Hoe moet je je voorbereiden voor een leverbiopsie?
Het is belangrijk dat je voor het onderzoek niets gegeten of gedronken hebt. Dit wordt ook telefonisch met je besproken. Ook moet je minstens 10 dagen voor het onderzoek gestopt zijn met antistollingsmedicijnen (bloedverdunners), zoals Aspirine® of Ascal®. Je mag geen pijnstillers gebruiken behalve paracetamol. Hiermee wordt de kans op een nabloeding verkleind.
De opname
Op de dag van het onderzoek kom je op de afgesproken afdeling. Daar heb je een kort opnamegesprek met de verpleegkundige. De verpleegkundige begeleid je tijdens het onderzoek.
Het onderzoek
Door de intensive care-dokter of anesthesist word je onder narcose gebracht. Met een echoapparaat bekijkt de dokter waar hij de leverbiopsie kan uitvoeren. De dokter markeert de prikplaats en ontsmet het met ontsmettingsmiddel. Hierna wordt de prikplaats plaatselijk verdoofd. Als de verdoving is ingewerkt, maakt de dokter een sneetje van twee tot drie millimeter in je huid. Daarna prikt de dokter door het prikgaatje met een speciale biopsienaald in je lever. Dit doet geen pijn, want je bent onder narcose. Zo wordt een heel dun stukje leverweefsel verkregen van ongeveer 3 cm lang. Het weggenomen leverweefsel wordt in het laboratorium onderzocht door een patholoog.
Na het onderzoek
Na het onderzoek krijg je een pleister op de wond. Je moet nu twee uur op je rechterzij blijven liggen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de wond gaat nabloeden. Na die twee uur mag je op je rug liggen en een klein stukje rechtop zitten. Nu moet je nog twee uur in bed blijven.
Wanneer de verpleegkundige het aangeeft, mag je wat eten. Dit is ongeveer twee uur na de biopsie. Moet je naar het toilet, dan kun je van een po of fles gebruik maken.
Tijdens de vier uur die je op bed moet doorbrengen, sluit de verpleegkundige je aan op een bloeddrukmeter. Daarmee zal jouw bloeddruk en pols regelmatig gemeten worden. Soms heb je last van wat pijn bij de prikplek van de leverbiopsie, de verpleegkundige zal je hiervoor pijnmedicijnen geven als je daar behoefte aan hebt. Na vier uur mag je rustig aan proberen te lopen.
De dokter komt nog langs
De dokter komt aan het einde van de middag bij je langs om te kijken hoe het met je gaat. Daarnaast krijg je een afspraak mee voor de uitslag. Als alles is goed gegaan, mag je naar huis.
Weer thuis
Je mag de eerste paar dagen niet zwaar tillen. Als je pijn hebt bij de prikplaats kun je paracetamol nemen.
Heb je nog vragen?
Als je nog vragen hebt na het lezen van deze folder? Dan kun je die stellen aan de verpleegkundige of dokter op de poli of op de dag van opname. Je kan ook bellen naar het secretariaat kinder-maag, darm en leverziekten. Het telefoonnummer is 020-5663053.