Kinderen met spina bifida hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van overgevoeligheid voor latex (latexallergie). Nederlandse ziekenhuizen zijn al meer dan 10 jaar latexvrij. Kinderen kunnen in ons land in principe geen gevoeligheid meer ontwikkelen voor latex. Zijn kinderen in het buitenland behandeld dan kan dit natuurlijk nog wél.
Het ontstaan van een latexallergie
Een allergie bestaat niet meteen bij de geboorte, maar ontwikkelt zich gedurende het leven als iemand daar aanleg voor heeft. Een allergische reactie ontstaat pas als iemand in contact is geweest met latex. Het lichaam reageert hierop met het maken van antigenen. Dit zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken. De ernst van een allergische reactie op latex kan variëren. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren zijn bijvoorbeeld de aanleg en gevoeligheid van die persoon, de manier waarop iemand in contact komt met latex, de duur van het contact en de hoeveelheid latex. De huid is bijvoorbeeld veel minder gevoelig dan slijmvliezen.
Hoe ziet een allergische reactie eruit?
Een allergische reactie op latex kunt u herkennen aan de volgende verschijnselen:
- huid: roodheid, zwelling, jeuk, branden of prikken van de huid (brandnetelgevoel), huiduitslag zoals bij brandnetels
- neus: loopneus
- ogen: roodheid, zwelling en jeuk aan de ogen
- ademhalen: kortademigheid
Kinderen met een latexallergie zijn niet overgevoelig voor het sap van de rubberboom (waar rubberproducten zoals autobanden maar ook feestballonnen en condooms van worden gemaakt) maar voor de plantaardige eiwitten die daarin zitten. Daarom zijn ze vaak ook overgevoelig voor bepaalde vruchten waarin dezelfde eiwitten zitten, zoals banaan, kastanje, mango, passievrucht, papaya en in minder mate voor kiwi aardbei, ananas, appel, kokos, nectarine, meloen, vijg en avocado. Na het eten van deze vruchten kan bijvoorbeeld roodheid om de mond, jeuk of misselijkheid ontstaan.
Latexproducten in het ziekenhuis en thuis
Latex is een soort rubber. De stof waarmee de allergie wordt opgewekt (het antigeen) is een eiwitbestanddeel van rubber. Latex wordt niet meer gebruikt bij het maken van medische hulpmiddelen zoals handschoenen, katheters, et cetera. Voor een aantal van deze producten bestaat al een alternatief van ander materiaal. In het dagelijks leven worden nog wel producten van latex gebruikt, zoals huishoudhandschoenen, condooms, bijtringen, spenen en ballonnen. Na het opblazen van een ballon kan bijvoorbeeld roodheid om de mond en jeuk aan de lippen ontstaan.
Vermoeden van een latexallergie
Als u denkt dat uw kind allergisch is voor latex, dan bespreekt u dit met de coördinator van het spina bifida team. Als er inderdaad een latexallergie optreedt, worden er maatregelen genomen om uw kind zo weinig mogelijk met latex in contact te laten komen. Dit is met name belangrijk bij eventuele toekomstige operaties. Tevens brengt u uw huisarts hiervan op de hoogte. Uiteraard geldt dat het behandelend team al zo veel mogelijk werkt zonder latexproducten, maar dit is nog niet in alle situaties mogelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van het spina bifida team.