Koortsstuipen bij kinderen zijn voor ouders heel beangstigend. Dan is het goed er wat meer over te weten. U leest hier wat koorts is, en wat koortsstuipen zijn. Op welke leeftijd komen koortsstuipen voor? Hoe kunt u koortsstuipen herkennen? Wat moet u doen als uw kind een aanval heeft? Is er kans op herhaling? Houdt uw kind er iets aan over? Wanneer moet u contact opnemen met een arts?
Wat is koorts?
Koorts is een reactie van het lichaam op ziekte of infectie. We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C. De normale lichaamstemperatuur van kinderen ligt ongeveer tussen 36,8 en 37,2 °C.
Wat zijn koortsstuipen?
Een koortsstuip is een aanval met trekkingen aan armen en benen. Koortsstuipen zijn leeftijdsgebonden. Een aanval van koortsstuipen wordt in de regel uitgelokt doordat de lichaamstemperatuur bij kinderen zeer snel stijgt.
Op welke leeftijd komen koortsstuipen voor?
Koortsstuipen treden het meest op tussen de zes maanden en twee jaar. Ze kunnen vanaf drie maanden tot vijf jaar voorkomen.
Hoe herkent u koortsstuipen?
Een aanval van koortsstuipen herkent u doordat het lichaam van uw kind eerst in een strekkramp raakt. Vervolgens gaat het schokken. Uw kind draait de ogen weg en reageert niet op aanspreken. In circa 5% van de gevallen kenmerkt de aanval zich door verslapping van het hele lichaam met bewustzijnsverlies. Ook komen aanvallen voor met halfzijdige schokken en bewustzijnsverlies. De schokken kunnen dan eindigen met een tijdelijke verlamming aan de zijde waarin zich de schokken voordoen. Een aanval van stuipen bij koorts duurt meestal enkele minuten tot een kwartier.
Wat moet u doen als uw kind een aanval van koortsstuipen heeft?
- Probeer rustig te blijven.
- Leg uw kind op de zij met het hoofd naar beneden, zodat het zich niet verslikt.
- Zorg dat uw kind niet valt en zich niet stoot of bezeert.
- Bel vervolgens uw huisarts.
Is er kans op herhaling van een aanval van koortsstuipen?
Meestal blijft het, per koortsperiode, bij één aanval en krijgt een kind er niet meerdere achter elkaar. Meestal treedt tijdens een volgende koortsperiode, geen tweede aanval op. Ongeveer één op de drie kinderen krijgt in een volgende koortsperiode nog een aanval.
Houdt uw kind er iets aan over?
Veel ouders maken zich ongerust over de gevolgen van koortsstuipen. Dat is begrijpelijk, maar in 95% van de gevallen houdt een kind er niets aan over. In de overige 5% wordt er soms een onderliggende ziekte gevonden. Bij een vermoeden van een onderliggende ziekte verricht de (kinder)arts verder onderzoek.
Wanneer moet u contact opnemen met een arts?
Bij koortsstuipen moet u in alle gevallen direct contact opnemen met uw huisarts. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw huisarts.