In deze folder leggen we je uit wat hemodialyse is en waarom het nodig is. Een beetje ingewikkeld is dat wel. Lees het rustig door, dan wordt het vanzelf duidelijk!

Eerst nog iets over je nieren

Heb je de folder ‘Als je nieren ziek zijn’ al gelezen? Dan weet je dat de nieren een belangrijke taak hebben: het schoonmaken van het bloed. Als je nieren ziek zijn, kunnen zij dit vaak niet meer zo goed doen. Soms is het dan nodig om op een andere manier het bloed te schoon te maken. Deze manier noemen wij hemodialyse.

Wat is hemodialyse?

Hemodialyse is een behandeling die het bloed schoonmaakt. Dit gaat via een dialyse-machine. Via een soort infuuslijn stroomt je bloed naar de dialysemachine en wordt daar door de kunstnier gefilterd. Zo haalt de dialysemachine het teveel aan vocht en afvalstoffen uit je bloed. Het schone bloed stroomt dan vanuit de dialysemachine weer terug maar je lichaam. Dit schoonmaken kan niet in één keer, je bloed stroomt meerdere keren door de kunstnier heen. Daarom duurt de dialyse altijd een paar uur. Om te kijken of de kunstnier je bloed goed heeft schoongemaakt, nemen wij voor de dialyse en na de dialyse bloed af.

Tijdens de dialyse kun je gewoon lezen, of spelen of zelfs school krijgen.

Aansluiten aan de machine

Om te kunnen hemodialyseren is er een toegang tot je bloed nodig, dit betekent dat er op een makkelijke manier bloed van je lichaam naar de kunstnier kan stromen. Dit kan op twee manieren: via een dialyselijn of via een shunt.

Dialyselijn

Bij een dialyselijn plaatst de dokter een lijn (een soort groot infuus) in een van je grote bloedvaten. Dit gebeurt op de operatiekamer terwijl je slaapt (narcose). Vaak zit deze lijn in je hals, vlakbij je sleutelbeen. Tijdens de dialyse wordt de infuuslijn aangesloten op je dialyselijn. Na de dialyse wordt dit weer losgekoppeld. Je dialyselijn blijft wel zitten, ook als je weer naar huis toe gaat. Het is belangrijk dat je dialyselijn goed schoon blijft. Je mag daarom niet zwemmen. De dialyseverpleegkundigen legt je nog uit hoe je kunt douchen. Ook bij het sporten en spelen moet je er altijd goed opletten dat je niet achter de lijn blijft haken of dat iemand er per ongeluk aan trekt. Je mag daarom ook niet aan alle sporten meedoen. Contactsporten zoals bijv. karate en judo mogen niet, andere sporten mogen alleen in overleg met de dialyseverpleegkundige of dokter.

Shunt

Een andere manier om makkelijk bij je bloed te kunnen komen is een shunt. Om een shunt aan te leggen, koppelt de dokter een slagader aan een ader in je arm (dit gebeurt tijdens een operatie terwijl je slaapt, dit heet: narcose). Hierdoor wordt de ader groter en steviger en is hij makkelijk aan te prikken.

Wanneer je bij de dialyse komt wordt je shunt dan met één of twee naalden aangeprikt en worden de infuuslijnen op deze naalden aangesloten. Na de dialyse worden deze naalden weer weg gehaald.

Als je weer naar huis gaat “hangen” er dus geen slangen meer aan je lijf. Je kan met een shunt gewoon douchen en zwemmen. Wel moet je altijd opletten dat je geen zware of strakke dingen met je “shuntarm” draagt en dat je er geen harde klappen op krijgt bij het spelen of sporten.

Hoe vaak moet je dialyseren?

Bij hemodialyse moet je een paar keer per week naar het ziekenhuis om te dialyseren. Hoe vaak verschilt per kind, maar meestal is dit 3-4 keer per week. Je kan met (een van) je ouders naar de dialyse komen of je wordt met de taxi opgehaald. Soms is het bij tieners die al wat langer dialyseren ook mogelijk om thuis te gaan dialyseren.

Hoe lang duurt dialyseren?

De dialyse zelf duurt 1-4 uur, dit verschilt per kind. Tijdens de dialyse hoef je je niet te vervelen: je kan een spelletje doen, computeren of televisie kijken. Ook komt er op schooldagen iemand van de ziekenhuisschool langs om je les te geven.

Waar moet je dialyseren?

In het ziekenhuis is een speciale dialyse-afdeling. Op deze afdeling is er voor de kinderen die dialyseren een aparte ruimte. Je ligt dus alleen met andere kinderen op een kamer.

Eten en drinken

Omdat je maar een paar keer per week naar het ziekenhuis komt om te dialyseren is het belangrijk dat je tussen de dialyses door niet teveel vocht en afvalstoffen in je bloed krijgt. Je mag daarom niet alles eten en drinken wat je eigenlijk zou willen. De dokter en diëtiste (iemand die alles weet van eten) leggen je precies uit hoeveel én wat je per dag mag eten en drinken.

Wil je meer weten?

Heb je nog vragen? Stel ze aan de verpleegkundige op de afdeling Hemodialyse voor kinderen, telefoonnummer 020-5662066

Op onderstaande websites vind je meer informatie

www.amsterdamumc.nl.nl : Op de website van Amsterdam UMC kan je meer folders vinden die over nieren en nierziekten gaan.

Emma infotheek - Emma kinderziekenhuis (amsterdamumc.nl) : bij de Emma Infotheek kun je terecht met vragen

www.emmakids.nl : de website voor kinderen van Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC.

Verder kun je ook eens kijken bij de website van de Nierstichting: www.nierstichting.nl of bij de website van de Nierpatiënten Vereniging Nederland: www.nvn.nl of www.cyberpoli.nl en www.nieren.nl.

Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC voert de dialyses uit samen met Dianet. Op www.dianet.nl vind je ook meer informatie over hemodialyse.