De Nederlandse Moedermelkbank in Amsterdam UMC, locatie AMC, verzamelt gedoneerde moedermelk om dit aan te vroeg geboren baby's te geven. Hiermee kunnen deze kwetsbare kinderen voorzien worden van moedermelk wanneer het hun eigen moeder niet lukt om (voldoende) moedermelk te produceren. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de moeder ziek is, medicijnen slikt waardoor haar kind deze melk niet mag krijgen, of wanneer de melkproductie moeilijk of niet op gang komt.Waar wordt uw melk voor gebruikt?
Uw afgestane donormelk wordt aan te vroeg geboren baby's (prematuren) gegeven die zijn opgenomen op een van de intensive care of high care afdelingen voor pasgeborenen in Nederland. Donormelk wordt dan in plaats van kunstvoeding gegeven als er onvoldoende of geen eigen moedermelk beschikbaar is.
Het is bekend dat moedermelk de groei en ontwikkeling van baby’s optimaal ondersteunt. Dit geldt nog meer voor te vroeg geboren baby’s op de intensive care neonatologie. In verband met de veiligheid moet donormelk gepasteuriseerd worden om eventuele bacteriën en virussen te verwijderen. Ondanks dat hierbij een deel van de goede stoffen verloren gaat, blijkt uit onderzoek dat donormelk toch nog meer voordelen biedt boven het geven van kunstvoeding.
Ontvangers van de donormelk zullen nooit te weten komen van wie de melk afkomstig is; verstrekking van de donormelk gebeurt volledig anoniem.
Melkdonor worden
Gezien de kwetsbaarheid van de baby's waaraan de donormelk gegeven wordt, moet uw melk aan strenge eisen voldoen. Wanneer u zich aanmeldt als donor wordt tijdens een telefonisch intakegesprek uw leefstijl, gezondheid en medicatiegebruik besproken. Wanneer er tijdens dit gesprek geen bezwaren gevonden worden, wordt u doorverwezen naar Sanquin Bloedvoorziening. U krijgt daar een keuring waarbij u een aantal vragen dient
te beantwoorden. Tevens wordt er bloed afgenomen waarin er gekeken wordt naar vijf
ziektes die via bloed en moedermelk overgedragen kunnen worden. Mocht u langer dan 3 maanden willen blijven doneren, dan dient de keuring na 3 maanden herhaald te worden.
Kolven voor de Nederlandse Moedermelkbank
Aangezien de melk schoon en hygiënisch verzameld moet worden, hebben we op de website van de Nederlandse Moedermelkbank enkele
instructiefilmpjes gezet waar stap voor stap getoond wordt hoe u het gemakkelijkst kunt kolven. De melk dient gekolfd en opgeslagen te worden in de
speciale gesteriliseerde bewaarflessen die u ontvangt van de moedermelkbank.
Wij vragen u de melk direct na afkolven in te vriezen. De moedermelk die u kolft voor
de moedermelkbank bewaart u in een losse vriezer en dus niet in het vriesvak van uw
koelkast. De temperatuur van de vriezer dient -18 graden of kouder te zijn. U krijgt van ons een
thermometer om dit (wekelijks) te controleren. Naast de bewaarflessen krijgt u etiketten die op de flessen geplakt moeten worden.
Transport van de melk
U kunt op de website zien of u in het gebied woont waar uw melk door een koerier wordt
opgehaald. Wanneer dit het geval is, komt de koerier uw melk ophalen. Indien u niet in
het gebied woont waar de melk wordt opgehaald, kunt u ervoor kiezen om de melk te
komen brengen. De melk moet bij aankomst nog steeds goed bevroren zijn. Dit kan door
een koeltas of koelbox met bevroren koelelementen te gebruiken. U dient hiervoor een
afspraak te maken met de moedermelkbank, zodat wij uw melk in ontvangst kunnen
nemen.
Praktische informatie
Geïnteresseerd in melkdonorschap? Meer informatie, bijvoorbeeld over hoe u zich kunt
aanmelden, onze contactgegevens, 'meest-gestelde-vragen' en filmpjes, vindt u op onze
website www.moedermelkbank.nl .