Informatie over de opname kinderen in het Dagcentrum van Amsterdam UMC, locatie AMC. In het Dagcentrum kan uw kind voor één dag worden opgenomen voor een ingreep of onderzoek onder narcose. Als alles goed is, gaat uw kind aan het einde van de dag weer naar huis.
Hoe bereid ik mijn kind voor?
Het is belangrijk dat u uw kind voorbereidt op een dag in het ziekenhuis door te vertellen wat hij of zij bewust mee gaat maken. Door uitleg kunt u uw kind geruststellen. Wat u aan uw kind kunt vertellen, is afhankelijk van de leeftijd.
Voor jonge kinderen is een korte, eenvoudige uitleg meestal voldoende. U kunt bijvoorbeeld vertellen waarom opname in het ziekenhuis nodig is, hoe een ziekenhuis er van binnen uitziet en dat u als ouder bij hem of haar mag blijven op de momenten dat hij of zij niet in slaap (narcose) is. Er is een speciaal boekje voor uw kind om in te kleuren: Dagcentrum; informatie voor kinderen.
Het is raadzaam al die onderwerpen meer dan eens ter sprake te brengen. Zo kan uw kind alvast wennen en krijgt het de tijd om vragen te stellen. U komt er bovendien achter waar herhaling of aanvulling van de informatie nodig is.
Wij raden u aan om de website www.emmakids.nl raad te plegen om uw kind voor te bereiden. Hier kunt u veel informatie vinden over hoe het gaat bij een operatie en de nazorg daarvan en kunt u vinden hoe het er aan toe gaat op het Dagcentrum. Ook op YouTube zijn informatieve filmpjes te vinden als u zoekt op:
- Voorbereiding operatie kind
- Kinderen voorbereiden op narcose met een kapje
- Voorbereiding op een medische ingreep- narcose met infuus
Neem voor uw kind iets vertrouwds mee naar het ziekenhuis: een voorleesboek, een knuffel, speeltje of bijvoorbeeld eigen drinkbeker of fles voor na de operatie.
Het is handig als u uw kind voor de opname op het Dagcentrum weegt. Ook raden we u aan voor de opname van uw kind alvast paracetamol en ibuprofen in huis te halen voor het geval dat uw kind dit als pijnstilling mag gebruiken na de operatie.
Wat kan ik verwachten?
U heeft op de polikliniek een brief meegekregen waarin de dag van de behandeling van uw kind vermeld staat. Vooraf aan de opname op het Dagcentrum wordt uw kind gezien door een anesthesioloog, of wordt u gebeld om te bespreken welke vorm van anesthesie voor uw kind het meest geschikt is. Hier is uiteraard ook ruimte om vragen te stellen. De dag voor de opname wordt u door een verpleegkundige van het Dagcentrum gebeld tussen 14:00 en 16:00 uur. U hoort dan hoe laat u de volgende dag verwacht wordt en krijgt wat instructies mee over onder andere het nuchter beleid (zie eind document) en dingen die u moet meenemen. Op het Dagcentrum wordt met een operatieschema gewerkt, dus u moet op tijd aanwezig zijn. Het kan voorkomen dat u moet wachten als het operatieschema uitloopt. Ook kan er een operatie uitvallen waardoor u eerder aan de beurt bent.
U kunt zich op de afgesproken dag en tijd bij het Dagcentrum melden, op D0. Dit ligt niet ver van de hoofdingang bij A0. U komt uit de draaideuren of van de roltrap u moet dan rechtsaf, voor de balie langs, de gang in. U komt dan bij het polikliniekengebouw waar u linksaf kunt slaan richting het Voetenplein (Albert Heijn, Starbucks etc.). Vlak voor het plein vindt u aan de rechterzijde de ingang van het Dagcentrum. Vanaf de hoofdingang kunt u ook de borden volgen waarop Dagcentrum staat aangegeven. U moet zich dan melden bij de balie, het kan zijn dat u even moet wachten tot een verpleegkundige u komt ophalen uit de wachtkamer.
Uw kind mag onder begeleiding van een volwassene met eigen vervoer of taxi naar huis. In het eerste geval is naast een bestuurder nog een tweede begeleider nodig die op uw kind let tijdens de reis. Het is niet toegestaan om met het openbaar vervoer naar huis te gaan.
Opnamegesprek
Op het Dagcentrum worden u en uw kind wegwijs gemaakt door een verpleegkundige. Uw kind zal op een speciale zaal voor kinderen opgenomen worden. We beginnen met een opname-gesprek waarin onderwerpen aan bod komen die van belang zijn voor alle medewerkers die uw kind vandaag zullen verzorgen en behandelen. Uw kind krijgt van ons een operatiejasje, het is wel makkelijk als u uw kind makkelijke kleding aan doet. Op de afdeling krijgt uw kind een zalfje op de handen, EMLA-zalf. Dit verdooft de handjes van uw kind zodat ze de prik voor het infuus op de operatiekamer minder voelen.
Naar de operatiekamer
Als uw kind naar de operatiekamer gaat mag er één ouder mee en later ook één ouder mee naar de Verkoeverkamer. De verpleegkundige brengt u en uw kind naar de operatiekamer. De operatiekamer is een grote ruimte met veel apparatuur en mensen waaronder de collega’s van de anesthesie, de operateur(s) en operatieassistenten. Het kind mag daar op uw schoot blijven zitten of op bed liggen tijdens het in slaap brengen. Voor uw kind in slaap wordt gebracht wordt hij of zij aangesloten aan de bewakingsmonitor waarop wij de bloeddruk, hartslag en ademhaling in de gaten kunnen houden.
Op de operatiekamer wordt uw kind in slaap gemaakt met een prik, zoals besproken met de anesthesioloog. Lukt het niet met een prik dan kan het zijn dat uw kind met een kapje onder narcose wordt gebracht. Dit kan voor u beiden een emotionele gebeurtenis zijn. Tijdens het inslapen, kan uw kind onrustige bewegingen maken en draaien de ogen weg. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken, het hoort erbij. Als uw kind slaapt, brengt de verpleegkundige u terug naar de afdeling. Soms krijgt uw kind onder anesthesie ook nog een plaatselijke verdoving, bijvoorbeeld bij een liesbreukoperatie. Eenmaal wakker kan het kind een prikkelend en/of wiebelend gevoel in de benen hebben.
Na de operatie
Zodra de operatie klaar is wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht, ook wel de verkoever genoemd. Hier mag één ouder naartoe. Een belangrijke doelstelling op de uitslaapkamer is comfort en een belangrijk onderdeel hiervan is pijnstilling. Uw kind wordt door een verpleegkundige van de verkoever in de gaten gehouden. Op de uitslaapkamer ligt uw kind ook nog aan de bewakingsmonitor.
In de meeste gevallen komt de dokter op de uitslaapkamer al langs om aan u te vertellen hoe de operatie gegaan is. Ook worden de leefregels besproken voor na de operatie en krijgt u een recept mee voor eventuele medicijnen en pijnstillers. Later krijgt u van de verpleegkundige van het Dagcentrum informatie over het gebruik van de medicijnen.
Bij de meeste operaties is een kort verblijf op de uitslaapkamer voldoende. Wanneer de verpleegkundige van de verkoever uw kind voldoende wakker vindt en de pijn onder controle is komen u en uw kind terug naar het Dagcentrum. Hier mag uw kind weer wat eten, u kunt wat eten van het ziekenhuis krijgen of zelf iets meenemen wat uw kind lekker vindt.
Zodra uw kind naar huis mag zal de verpleegkundige het infuus eruit halen en krijgt u een ontslagsamenvatting mee met o.a. telefoonnummers die u kunt bellen bij vragen en/of problemen en in geval van spoed, de leefregels en hoe de eventuele voorgeschreven pijnstillers en medicijnen gebruikt moeten worden. Voordat uw kind naar huis mag moet hij/zij geplast hebben.
Eenmaal thuis is het verstandig uw kind de rest van de dag licht verteerbaar voedsel te geven. Dus geen vet of gekruid eten. Laat uw kind ook regelmatig drinken. Omdat reactie en evenwicht misschien nog niet helemaal optimaal zijn na de narcose, moet u uw kind wel in de gaten houden en niet buiten laten spelen of bijvoorbeeld alleen de trap op laten gaan. Misschien is uw kind hangerig: leg het dan op de bank of in bed. Na enkele dagen zal het weer in gewone doen zijn.
Dag na de operatie
De dag na de opname van uw kind op het Dagcentrum wordt u gebeld door een verpleegkundige van het Dagcentrum om te vragen hoe het met uw kind gaat en hoe u en uw kind de opname hebben ervaren. Als u eerder vragen heeft kunt u natuurlijk altijd zelf bellen.
Belangrijk om te weten
Als uw kind medicijnen gebruikt vagen wij u de medicijnen van uw kind mee te nemen naar het ziekenhuis. Eigen medicijnen, met uitzondering van bloed verdunnende medicijnen, kunnen gewoon door gebruikt worden.
LET OP, het kan zijn dat de anesthesioloog voor de opname andere afspraken met u heeft gemaakt wat betreft de medicijnen van uw kind. Houdt u zich dan aan deze afspraken.
Als uw kind kortgeleden is ingeënt, moet er een bepaalde tijd liggen tussen de vaccinatie en de ingreep. Hierbij gelden de volgende regels:
- D(K)TP, HIB: twee dagen (voor de leeftijd van 2 maanden tot 4 jaar).
- BMR: twee weken (voor de leeftijd van 14 maanden tot 9 jaar).
- Meningitisprik (tegen hersenvliesontsteking), aK, hepatitis A en B en pneumokokken: twee dagen.
In de periode van 3 weken tot de operatie mag uw kind geen kinderziekte hebben doorgemaakt of in contact zijn geweest met een kinderziekte (op school of met andere kinderen).
Indien uw kind een temperatuur heeft hoger dan 38°C, dan kan de ingreep niet doorgaan. De operatie wordt dan uitgesteld tot uw kind weer koortsvrij is.
Is uw kind jonger dan 1 jaar en verkouden, dan wordt de ingreep uitgesteld tot de verkoudheid over is.
Is uw kind 1 jaar of ouder en verkouden, dan wordt de ingreep uitgesteld indien daarbij sprake is van: algemene malaise en/of hoesten met veel sputum (slijm).
Voorwaarden
Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan een behandeling in het Dagcentrum:
- uw kind heeft begeleiding van een meerderjarige (max. 2);
- er komen geen broertjes of zusjes mee;
- als u met de auto gaat, is naast de bestuurder een tweede begeleider nodig voor uw kind;
- uw kind gaat niet met het openbaar vervoer naar huis;
- uw kind heeft goede opvang na de operatie, gedurende 24 uur;
- uw kind of de begeleider kan zich in het Nederlands of Engels verstaanbaar maken;
- u of uw kind is telefonisch bereikbaar;
- nagellak en make-up dienen voor de ingreep verwijderd te zijn;
- uw kind is nuchter, zoals hieronder beschreven.
Soms kunnen opnames niet doorgaan omdat uw kind verkouden is, griep heeft of mogelijk Corona positief is. Neem bij twijfel vóórdat u naar het AMC gaat de temperatuur van uw kind op. Hetzelfde geldt als uw kind in aanraking is geweest met een kinderziekte, bijvoorbeeld rode hond, roodvonk of waterpokken. In deze gevallen dient u het Dagcentrum te bellen.
Nuchter zijn voor de ingreep kinderen
In voorbereiding op de ingreep is het van belang dat de patiënt nuchter is en met een nagenoeg lege maag naar de operatiekamer gaat. De besteltijd is de afgesproken tijd waarop u op het Dagcentrum moet zijn. Let op, dit is niet de tijd waarop uw kind geopereerd wordt.
Nuchter zijn houdt in:
- Tot 1 uur voor de besteltijd: alleen heldere vloeistoffen, zoals: water, limonade en thee. Let op: absoluut géén melk of melkproducten (dit betreft ook Taksi).
- Tot 4 uur voor de besteltijd: moedermelk (borstvoeding) mag.
- Tot 6 uur voor de besteltijd: alle andere melk (ook zuigelingenvoeding) en een lichte maaltijd (bv. cracker).
- Tot 8 uur voor de besteltijd: eigenlijk alles, ook zware maaltijden met vette en gefrituurde bestanddelen. Sommige kinderen moeten een uur voor de ingreep medicijnen innemen. Het drinken van een paar slokjes water is dan toegestaan. Uw kind mag ook tanden poetsen als het daarbij geen water inslikt.
Bezoek/Informatie
Uw kind kan geen bezoek ontvangen op het Dagcentrum.
Meer informatie vindt u op de webpagina Dagcentrum Kinderen.
Dagcentrum AMC: 020 – 566 4458 (voor vragen vooraf over de opname).