Uw kind krijgt binnenkort een CT-scan onderzoek. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.
Wat is een CT-scan?
CT betekent: “Computer tomografie”. Een CT-scan is een apparaat dat met behulp van röntgenstralen afbeeldingen (scans) maakt van organen en weefsels in het lichaam. De kinderradioloog en de radiodiagnostisch laborant waken erover dat de dosis röntgenstralen zo laag mogelijk blijft. De scan geeft een dwarsdoorsnede van het te onderzoeken lichaamsdeel. Het apparaat ziet eruit als een grote donut waar een smal bed doorheen schuift. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt maar enkele minuten.
Voorbereiding
U kunt uw kind op dit onderzoek voorbereiden door erover te praten. U kunt vertellen:
- Dat uw kind op een onderzoekstafel gaat liggen.
- Dat de tafel door een smal tunneltje schuift.
- Dat het onderzoek geen pijn doet en kort duurt.
- Dat u of een ander vertrouwd iemand bij uw kind kan blijven en het kan aanraken tijdens het onderzoek.
Belangrijk
- Laat uw kind gemakkelijk zittende kleren aantrekken.
- Metalen voorwerpen zoals sieraden, brillen, gehoorapparaatjes, kleding met metaal en haarspelden kunnen de beelden verstoren en moeten misschien uit voor het onderzoek.
- Misschien is het nodig dat uw kind tijdens het onderzoek een contrastvloeistof ingespoten krijgt. Vooraf zal er dan een infuusje ingebracht worden in de arm.
- Misschien is het nodig dat uw kind voorafgaand aan het onderzoek een contrastvloeistof drinkt om maag en darmen beter te zien.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
Een medewerker van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde haalt u en uw kind op uit de wachtkamer en vertelt u wat er gaat gebeuren. Uw kind wordt geholpen om in de juiste houding op de onderzoekstafel te gaan liggen. Als u bij uw kind blijft, krijgt u een beschermende loodjas aangereikt. U kunt naast uw kind staan en het aanraken. De onderzoekstafel zal tijdens het onderzoek een paar keer langzaam heen en weer schuiven in een kort tunneltje. Uw kind moet goed stilliggen en soms ook even de adem inhouden, als het dat kan. De laboranten en dokters zitten in de technische ruimte maar kunnen u en uw kind zien door een raam en via een intercomsysteem met u en uw kind praten.
Indien u zwanger bent, mag u niet in de onderzoekskamer blijven tijdens het onderzoek. Misschien kan dan een andere ouder of voor uw kind vertrouwd persoon bij uw kind blijven.
Na het onderzoek
Wanneer er voldoende foto’s zijn gemaakt, is het onderzoek klaar. De dokter (radioloog) zal deze foto’s op een later tijdstip bekijken en een verslag maken. Dit verslag wordt gestuurd naar de behandelend arts van uw kind die dit met u zal bespreken.
De route naar de afdeling Radiologie
Het aanmelden vindt plaats op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde bij balie 55. Vanuit de hoofdingang gaat u direct naar links naar 1 hoog. Daarna volgt u route 55.
Vanuit P2 volgt u de borden polikliniek tot de ETOS-drogist. Daarna volgt u route 55.
Verhindering
Bent u verhinderd, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten op telefoonnummer:
020-5665765.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatiefolder nog vragen, dan kunt u tijdens de kantooruren bellen naar telefoonnummer: 020-444 4200.