In deze folder leest u over de onderzoeken CT-scan en MRI-scan met narcose. Voor een CT-scan of MRI-scan is het vereist dat uw kind langere tijd volledig stil blijft liggen. Omdat dit voor kinderen erg moeilijk kan zijn, wordt het onderzoek soms onder narcose gedaan.
Een MRI-scan, wat is dat?
MRI betekent "Magnetic Resonance Imaging". Een MRI maakt gebruik van een krachtige magneet en radiogolven om afbeeldingen te maken van de binnenkant van het lichaam. Van bijna elk lichaamsdeel kunnen op deze manier beelden worden gemaakt. Het onderzoek is veilig en pijnloos.
Belangrijk!
De sterke magneet van het MRI apparaat trekt metalen voorwerpen aan (zoals pacemaker, pompje, kunsthartklep, prothesemateriaal, geïmplanteerde gehoorapparaten). Hierdoor kunnen de beelden onscherp worden en de metalen voorwerpen kunnen los of ontregeld raken. Heeft uw kind één van deze voorwerpen in of op het lichaam, neem dan minstens één week voor het onderzoek, contact op met de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde ( 020-444 4200) of met de arts die dit onderzoek heeft aangevraagd. Op basis van dit gesprek besluiten we of het onderzoek door kan gaan.
Duur van het onderzoek
De MRI-scan duurt 60 tot 90 minuten.
Een CT-scan, wat is dat?
Een CT is een apparaat dat met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden maakt van het lichaam. Organen en weefsels kunnen hiermee worden afgebeeld op een manier die met röntgenfoto’s niet mogelijk is.
Duur van het onderzoek
Een CT-scan duurt tussen de 15 en 30 minuten.
Belangrijk voor beide onderzoeken
Sommige delen van het lichaam worden beter zichtbaar na het inspuiten van een contrastvloeistof. Als uw kind overgevoelig is voor contrastvloeistof of jodiumhoudende stoffen, neem dan contact op met de afdeling Radiologie (020-444 4200) of met de arts die dit onderzoek heeft aangevraagd.
Narcose
Voordat de CT- of MRI-scan onder narcose kan worden ingepland, moet uw kind op de polikliniek Anesthesiologie (A0) worden onderzocht door de anesthesioloog. U kunt aan de anesthesioloog alle vragen stellen met betrekking tot de narcose. Op de website kunt u ook een folder vinden met belangrijke informatie voor ouders met betrekking tot de narcose: "Dagcentrum, uw kind komt voor dagopname".
Enkele dagen later krijgt u van de afdeling Radiologie de uitnodigingsbrief met de datum van het onderzoek toegestuurd.
De dag vóór het onderzoek belt u tussen 14.00 en 16.00 uur met het Dagcentrum (020-566 4458). U hoort dan hoe laat u daar de volgende dag verwacht wordt (dit is niet het tijdstip van het onderzoek).Op de dag van het onderzoek gaat u op de aangegeven tijd naar het Dagcentrum, dat zich bevindt op D0.
Belangrijke informatie bij dagopname
- De dag vóór het onderzoek belt u tussen 14.00 en 16.00 uur met het Dagcentrum (020-566 4458). U hoort dan hoe laat u daar de volgende dag verwacht wordt (dit is niet het tijdstip van het onderzoek). Verder krijgt u dan informatie over het nuchter beleid en het plakken van EMLA zalf op de handen.
- Uw kind wordt voor meerdere uren opgenomen op het Dagcentrum. De verpleegkundigen van het Dagcentrum gaan daar voor uw kind zorgen.
- Het schema van de CT- en MRI-scan is zeer strak en het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent op de dagopname. Als u te laat komt, is de kans groot dat het onderzoek niet zal kunnen plaatsvinden.
- Daarnaast moet u er rekening mee houden, dat het onderzoek altijd kan uitlopen.
- Er mogen maximaal twee personen (ouders/verzorgers) meekomen naar het ziekenhuis. Broertjes, zusjes of andere kinderen worden niet toegelaten.
- Laat waardevolle spullen thuis, bij verlies is het AMC niet aansprakelijk.
- Vergeet niet legitimatie en de patiëntenpas van uw kind mee te nemen evenals de afsprakenkaart.
- Neem voor uw kind iets vertrouwds mee naar het ziekenhuis: een voorleesboek, een knuffel, een speeltje, een eigen drinkbeker of flesje.
De opname
U meldt uw kind aan op het Dagcentrum. Daar wordt u opgevangen door een verpleegkundige die uw kind zal voorbereiden op het onderzoek.
Kinderen die we met een prik in slaap brengen, krijgen van tevoren zalf (EMLA) op de plaats van de prik, meestal op beide handen. Hierdoor voelen ze de prik minder.
Er mogen twee ouders/verzorgers mee naar de onderzoekskamer van de MRI of CT. Daar wordt uw kind in slaap gebracht met een prik, zoals besproken met de anesthesioloog. Dit kan voor u beiden een emotionele gebeurtenis zijn. Tijdens het in slaap vallen kan uw kind onrustige bewegingen maken en draaien de ogen weg. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken, het hoort erbij.
Als uw kind slaapt, brengt de verpleegkundige u terug naar de wachtkamer. Hier kunt u wachten totdat het onderzoek is afgelopen.
Uw kind wordt na het onderzoek door de anesthesioloog teruggebracht naar de uitslaapkamer. Vanaf dat moment mag u bij uw kind zijn. Uw kind kan dan nog slapen of erg slaperig zijn en misschien heeft het nog wat zuurstof nodig via een kapje. Het is de bedoeling dat uw kind zich zoveel mogelijk op zijn of haar gemak voelt door uw aanwezigheid bij het in slaap vallen en bij het wakker worden. De verpleegkundige houdt toezicht, terwijl uw kind bijkomt van de narcose.
Weer naar huis
Als alles verder goed verloopt, mag uw kind meestal binnen een uur naar huis. U krijgt instructies over de nazorg.
U moet bij voorkeur met eigen vervoer of met een taxi reizen. Als u met eigen vervoer reist, is een extra begeleider nodig voor de veiligheid van uw kind (uw kind kan bijvoorbeeld misselijk worden). Eenmaal thuis is het verstandig uw kind de rest van de dag licht verteerbaar voedsel te geven. Dus geen vet of gekruid eten. Laat uw kind ook regelmatig drinken.
Na een narcose kan uw kind ook wat hangerig zijn: na enkele dagen zal het weer in zijn gewone doen zijn.
Als u nog geen afspraak heeft om de uitslag van het onderzoek te bespreken, kunt u die nog maken bij de polikliniek.
De route naar het Dagcentrum
Het Dagcentrum bevindt zich op D0. U bereikt het via de polikliniekingang. U gaat door de draaideuren meteen linksaf door klapdeuren en door de lange gang. Vlak voor het grote plein vindt u aan uw rechterhand de ingang van het Dagcentrum.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, belt u dan met het Dagcentrum of de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde.
- Informatie over de opname (Dagcentrum):
(020) 566 4458 - Informatie over de MRI-scan:
(020) 444 4200 op werkdagen tussen 9 - 11 uur en tussen 14 - 16 uur. - Informatie over de CT-scan:
(020) 444 4200 op werkdagen tussen 9 - 12 uur en tussen 14 - 16 uur.