De Polikliniek Mens en Arbeid (PMA) van Amsterdam UMC is een voorziening voor patiënten met complexe gezondheidsproblemen veroorzaakt door het werk of die gevolgen hebben voor het werk.
Neuropsychologisch onderzoek
Als er klachten zijn in het denken, zoals bijvoorbeeld vergeetachtigheid of concentratie-problemen, kan een neuropsychologisch onderzoek (NPO) uitkomst bieden. Met de uitslag van dit onderzoek krijgt u een beter beeld van uw klachten.
Polikliniek Mens en Arbeid
De Polikliniek Mens en Arbeid (PMA) heeft diverse specialisten om onderzoek te doen en advies te geven ten aanzien van gezondheid en werk. De PMA staat ook open voor mensen met problemen in het denken. De PMA werkt samen met verschillende afdelingen in Amsterdam UMC zoals medische psychologie.
Verwijzing
De verwijzing vindt doorgaans plaats door uw bedrijfsarts. U kunt uw werkgever en/of uw eigen bedrijfsarts vragen contact op te nemen met het PMA over het onderzoek en de financiering. De psycholoog ontvangt, na uw toestemming, uw medische gegevens, uw werkgever niet. Verwijzen of contact opnemen gaat via www.mensenarbeid.nl.
Het neuropsychologischonderzoek bestaat uit meerdere onderdelen:
- Een gesprek met een neuropsycholoog.
- Afname van neuropsychologische testen en vragenlijsten.
- Bespreking van de uitslag.
Gesprek met een neuropsycholoog
Het onderzoek begint met een gesprek met een neuropsycholoog. Deze wil graag van u horen wat uw klachten precies zijn en uw achtergrondgegevens weten, zoals uw beroep, hobby’s en opleiding. Het gesprek duurt ongeveer een uur. De neuropsycholoog wil ook graag weten wat mensen in uw directe omgeving van uw klachten merken. Wilt u daarom, als dit mogelijk is, iemand meenemen die u goed kent zoals uw partner, een familielid, een vriend of vriendin?
Testen
Na het gesprek krijgt u een aantal testen en vragenlijsten. Deze testen houden verband met uw klachten. Wij testen de verschillende functies van de hersenen, onder andere uw geheugen, concentratie en taalvaardigheid. Dit duurt meestal twee tot drie uur. Als het testonderzoek meer tijd vraagt, wordt het soms in twee keer gedaan en krijgt u een vervolgafspraak. Het testonderzoek vindt individueel plaats, zonder de aanwezigheid van uw partner of naaste.
Belangrijk
Als u gebruik maakt van een (lees)bril en/of gehoorapparaat, moet u deze meenemen naar het onderzoek. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk kunt zien en horen.
Bespreking van de uitslag
Na het testen wordt een nieuwe (telefonische) afspraak gemaakt om de uitslag van het onderzoek met u en uw naaste te bespreken. Na deze bespreking ontvangt u per mail een conceptversie van de rapportage. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om feitelijke onjuistheden in het verslag, met uitzondering van de bevindingen en conclusies, te corrigeren. De regels ten aanzien van blokkeringsrecht worden gevolgd. Uw verwijzer krijgt een schriftelijk verslag van het onderzoek indien u toestemming hebt gegeven. In het verslag staat in vaktaal hetzelfde als wat met u is besproken. Deze uitslag bewaren wij in uw digitale dossier. U heeft het recht om dit verslag in te zien, dit kan via Mijn Dossier (Amsterdam UMC).
Kosten
In Nederland wordt onderzoek naar ziektebeelden met een oorzaak in of gevolg voor het werk niet standaard vergoed door de zorgverzekeraar. Normaliter worden deze kosten vergoed door uw werkgever. Wij adviseren u dit met de bedrijfsarts en/of werkgever te bespreken. Zij kunnen hierover contact opnemen met de PMA.
Wat u verder nog moet weten
De PMA is onderdeel van de afdeling Public and Occupational Health van Amsterdam UMC. Klinische zorg en wetenschappelijk onderzoek liggen hierdoor dicht bij elkaar. In het geval dat ook andere onderzoeken voor u bij de PMA lopen, vindt er altijd een gezamenlijk overleg plaats met alle specialisten van de PMA die uw vraag onderzoeken. Dit om te komen tot goede resultaten en adviezen.
Zorgverleners
Het neuropsychologisch onderzoek gebeurt onder verantwoordelijkheid van een gezondheids-zorgpsycholoog of klinisch neuropsycholoog, die geregistreerd staat in het register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Voor u betekent dit een kwaliteits-garantie.
De psycholoog werkt volgens wettelijke en ethische regels en heeft net als een arts een beroeps-geheim en laat nooit aan anderen buiten Amsterdam UMC uw gegevens zien, behalve als u daar schriftelijk toestemming voor geeft.
Heeft u nog vragen?
Neem dan gerust contact op met de Polikliniek Mens en Arbeid. We helpen u graag verder.
Telefoon: 020 566 3801
E-mail: mensenarbeid@amsterdamumc.nl
Website:
Amsterdam UMC, locatie AMC
Afdeling Public and Occupational Health
Polikliniek Mens en Arbeid
Meibergdreef 9, 1105 AZ AMSTERDAM