Binnenkort ondergaat u in Amsterdam UMC, locatie AMC een vervanging van uw neurostimulator. Dit gaat plaats vinden onder sedatie.
Wat is sedatie?
Sedatie is het verlagen van het bewustzijn met medicijnen die ervoor zorgen dat u in slaap valt. Bovendien voelt u tijdens de sedatie geen pijn door toediening van pijnstillers.
De sedatie wordt uitgevoerd door een sedatiespecialist. Dit is een anesthesiemedewerker, die hiervoor speciaal is opgeleid en onder verantwoordelijkheid van een anesthesioloog werkt.
Waarom sedatie met Propofol?
Sedatie maakt het mogelijk om een onaangename en/of pijnlijke behandeling/onderzoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen zonder pijn, angst of stress. Omdat u slaapt merkt u heel weinig tot niets van de vervanging van uw neurostimulator. Heel soms wordt u een beetje wakker, maar u voelt dan geen pijn. Het middel Propofol verlaagt het bewustzijn. Het werkt snel in en is ook snel uitgewerkt. Propofol is een middel dat goed stuurbaar is, wat betekent dat u slaapt tijdens de gehele operatie en wakker wordt als deze beëindigd is.
Voorbereiding op de sedatie
Gezondheidsvragenlijst
Voor de sedatie ontvangt u een vragenlijst. Vul deze volledig in. U stuurt deze naar het planbureau Neurocentrum; bij voorkeur via mail naar planningneurocentrum@amsterdamumc.nl of via de post. Mochten er naar aanleiding van uw ingevulde formulier nog vragen zijn, dan wordt er contact met u opgenomen door de anesthesie. Als u bepaalde ziektes of lichamelijke klachten heeft is het soms nodig dat u vóór de sedatie uitgenodigd wordt voor een bezoek aan de polikliniek van de Anesthesiologie.
Begeleiding na sedatie
U mag na de operatie niet zonder begeleiding naar huis. Zorg dat iemand met u mee komt naar het ziekenhuis of dat iemand u ophaalt na de operatie. Daarnaast is het verplicht dat er de eerste 24 uur na de operatie begeleiding bij u thuis is, in ieder geval voor de nacht na de operatie. Als dit niet geregeld is kan de vervanging van de neurostimulator helaas niet doorgaan.
U laat het telefoonnummer van uw contactpersoon achter bij de verpleegkundige van het Dagcentrum, zodat deze gebeld kan worden zodra de operatie klaar is.
U mag tot 12 uur na de sedatie niet werken of deelnemen aan het verkeer. Het wordt ontraden om alcohol te drinken.
Neem deze dag geen belangrijke beslissingen. U kunt slaperig en/of vergeetachtig zijn.
Eten, drinken en medicijnen voor de sedatie
Sedatie bij de vervanging van de neurostimulator kan alleen worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn.
Bij vervanging van de neurostimulator in de ochtend: - u mag vanaf 24:00 uur ’s nachts voor de operatie niets meer eten. U mag nog voor 6:00 uur ’s ochtends een beker (rond 200 ml inhoud) of kopje heldere drank drinken zoals water, heldere vruchtensap, koffie of thee zonder melk, met eventueel suiker.
Bij vervanging van de neurostimulator in de middag: – u mag om 6:00 uur een licht ontbijt nuttigen; een kopje thee of koffie zonder melk met eventueel suiker met een beschuitje. Daarna mag u niets meer eten, maar wel tot 10:00 uur een beker (rond 200 ml inhoud) of kopje heldere drank drinken zoals water, heldere vruchtensap, koffie en thee zonder melk met eventueel suiker.
Bij een gestoorde maaglediging gelden andere regels. Is dat bij u het geval, laat het ons weten!
Gebruikt u medicijnen? Neem deze in zoals u gewend bent, behalve als uw arts het anders met u heeft afgesproken. U mag hierbij een slokje water nemen.
Sieraden, make-up en andere zaken
- Uw sieraden moet u af doen voor de operatie.
- Uw contactlenzen moet u uit doen voor de operatie.
- Uw bril en gehoorapparaat kunt u zo lang mogelijk dragen tot kort voor het begin van de operatie.
- Make-up en nagellak dient u te verwijderen, omdat het sedatieteam de natuurlijke kleur van uw huid en nagels wil zien.
- Voor de operatie moet u uw eventuele gebitsprothese te verwijderen.
De Sedatieprocedure
Wat gebeurt er tijdens de sedatie?
U krijgt het slaapmiddel Propofol via het infuus in uw hand of elleboog toegediend. Vóór en tijdens pijnlijke momenten van de behandeling krijgt u de pijnstiller Alfentanil via het infuus toegediend.
U krijgt extra zuurstof toegediend via de neus. Tijdens de sedatie controleert de sedatiespecialist de diepte van de sedatie, uw bloeddruk, ademhaling en hartslag. U blijft spontaan ademhalen en uw reflexen blijven intact.
Na de vervanging
Na de operatie stopt de sedatiespecialist met het toedienen van de Propofol, waarna u snel wakker wordt. U wordt dan naar de uitslaapkamer gebracht, waar uw toestand in de gaten gehouden wordt. Als uw lichamelijke conditie in orde is en u bent goed wakker, wordt het infuus verwijderd en wordt de neurostimulator weer aan gezet. U mag de afdeling in overleg met de sedatiespecialist en de neurochirurg één uur na het beëindigen van de sedatie verlaten. Dit kan langer zijn afhankelijk van hoe de ingreep verloopt.
Complicaties
Misselijkheid kan optreden. Als het nodig is krijgt u een medicijn tegen de misselijkheid. Soms kunt u wat suf zijn tot enkele uren na de sedatie. Problemen met de ademhaling of de hartfunctie tijdens de ingreep komen zelden voor en kunnen goed behandeld worden met medicijnen door de sedatiespecialist.
Bij ernstige klachten thuis kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek Neurologie/Neurochirurgie: 020-566 2500. U kunt dan vragen naar de verpleegkundig specialist van het DBS-team of de dienstdoende neurochirurg.
In de avonduren en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp: 020-566 3333 of het algemene nummer van Amsterdam UMC, locatie AMC: 020-566 9111. U kunt dan vragen naar de dienstdoende neurochirurg.
Heeft u nog vragen?
Dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist van het DBS team via 020-566 2500 of via DBS@amsterdamumc.nl. Met vragen over de planning kunt u terecht bij het planbureau van het Neurocentrum: 020-566 3542.
Contactgegevens Planbureau Neurocentrum
Telefoonnummer: 020-5663542
E-mail adres: planningneurocentrum@amsterdamumc.nl
Adres: Amsterdam UMC, locatie AMC
Planbureau Neurocentrum, H2-239
Antwoordnummer 191
1100 WC Amsterdam