U bent verwezen naar Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC, locatie VUmc. Ons centrum is gespecialiseerd in jongere patiënten met veelal complexe diagnostiek. Om deze reden bieden wij op één dag meerdere onderzoeken aan die nodig zijn om de diagnose te stellen.
Belangrijk
- Wilt u de vragenlijsten ingevuld aan ons retourneren in de bijgesloten envelop?
- Vult u op het formulier het mobiele telefoonnummer van u of uw contactpersoon in. Dan kunnen wij een tekstbericht ter herinnering aan de afspraak sturen.
- Om zo goed mogelijk informatie te verkrijgen, verzoeken wij om uw partner, kind of goede bekende mee te nemen.
- Voor een goed verloop van de dag is het belangrijk dat u om 7.30 uur aanwezig bent.
Hoe verloopt de dag?
Na aanmelding bij de balie van Alzheimercentrum Amsterdam begeleidt de vrijwilliger u naar de wachtruimte. De vrijwilliger legt u uit hoe de dag zal verlopen, wie u allemaal ziet en in welke volgorde de onderzoeken worden verricht. Hieronder geven wij alvast een korte beschrijving.
Neuroloog
De neuroloog onderzoekt de werking van het zenuwstelsel. De neuroloog stelt vragen over uw klachten en voert een lichamelijk en cognitief onderzoek uit. Dit duurt ongeveer 90 minuten.
Zorgconsulent
Uw partner of familielid heeft een kennismakingsgesprek met de zorgconsulent. Deze stelt vragen over de situatie thuis, wie er al betrokken zijn bij de zorg en tegen welke problemen u nu aanloopt. Gedurende uw behandeling op de polikliniek kunt u voor zowel praktische als emotionele begeleiding een beroep doen op de zorgconsulent. Eén van hun taken is het adviseren van mensen in de directe omgeving van de patiënt, zoals partner en kinderen. Het gesprek duurt ongeveer 30 minuten.
Neuropsycholoog
De neuropsycholoog neemt een neuropsychologisch onderzoek af. Dit bestaat uit diverse testen om het geheugen en andere functies van de hersenen te onderzoeken. Dit onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.
Beeldvormend onderzoek
Er wordt een MRI-scan gemaakt om uw hersenen in beeld te brengen. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. In sommige gevallen is het niet nodig om een MRI-scan te maken omdat er elders recent een MRI-scan is gemaakt. Ook kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om een MRI-scan te maken. In dat geval kan er vaak wel een CT-scan gemaakt worden. Bijgesloten vindt u een vragenlijst voor het MRI-onderzoek. Wilt u dit formulier ingevuld aan ons retourneren in de bijgesloten envelop (een postzegel is niet nodig)?
Bloedonderzoek
De doktersassistent zal enkele buisjes bloed bij u afnemen om ernstige lichamelijk aandoeningen uit te sluiten. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Lumbaalpunctie
De lumbaalpunctie (ruggenprik) wordt verricht om in het hersenvocht eiwitconcentraties te meten die kunnen helpen bij het stellen van de diagnose. De ruggenprik wordt verricht ter hoogte van het onderste deel van de wervelkolom. Hierbij wordt in zijligging met een zeer dunne naald hersenvocht (liquor) afgenomen. De ruggenprik duurt ongeveer 20 minuten.
EEG
Het EEG (electro-encephalogram) geeft een afspiegeling van het functioneren van uw hersenen. Voor het onderzoek is het van belang dat u uw haren wast op de dag voorafgaande aan het onderzoek en dat u geen gel of haarlak in uw haren doet. Het EEG duurt ongeveer 50 minuten.
Uitslag van het onderzoek
U krijgt na ongeveer 2-3 weken de uitslag van alle onderzoeken. Hiervoor wordt aan het einde van de screeningsdag een afspraak gemaakt. Ook voor deze afspraak is het belangrijk dat u uw partner, kind of goede bekende meeneemt. Wij brengen uw huisarts of specialist snel op de hoogte van de bevindingen. Soms is het ondanks uitgebreid onderzoek op de screeningsdag niet mogelijk om een sluitende diagnose te stellen. In dat geval kan het zijn dat extra onderzoek wordt aangevraagd.
Verder lezen?
Meer informatie over de onderzoeken die aangeboden worden op de screeningsdag kunt u vinden op de website: www.alzheimercentrum.nl/screeningsdag. Hier vindt u ook een korte film over het verloop van de screeningsdag.
Gastenverblijf
Als u van ver moet komen, bestaat de mogelijkheid tot overnachting in het Gastenverblijf van Amsterdam UMC, locatie VUmc. U kunt rechtstreeks een kamer aanvragen via telefoonnummer
(020) 444 0555.
Nog even dit…
Alzheimercentrum Amsterdam besteedt veel aandacht aan wetenschappelijk onderzoek van geheugenproblemen. Dit met het doel om steeds meer kennis te vergaren over de werking van de hersenen en de werking van medicijnen op de hersenen. Uw neuroloog kan informatie geven
over lopende onderzoeken en de mogelijkheden om hieraan mee te doen. Kijk op onze website www.alzheimercentrum.nl voor een actueel overzicht van lopende onderzoeken. Zie ook de bijgevoegde informatiebrochure Biobank Alzheimercentrum Amsterdam.
Wij doen er alles aan uw bezoek aan het Alzheimercentrum Amsterdam zo prettig mogelijk te laten verlopen. Mocht het onverhoopt voorkomen dat u niet geheel tevreden bent over het uw behandeling, dan kunt u dit het beste direct bespreken met de betrokken personen.
Ook kunt u dit bespreken met de teamleider van de polikliniek neurologie. Komt u er na overleg niet uit, dan kunt u advies vragen bij de balie patiëntenvoorlichting in de polikliniek op de begane grond, telefoon (020) 444 0700.
Contact Alzheimercentrum Amsterdam
Telefoonnummer (020) 444 8548 www.alzheimercentrum.nl