U heeft een afspraak bij het Multidisciplinaire Diabetische Voetenspreekuur van het Amsterdam UMC. Multidisciplinair betekent dat er (bij dit spreekuur) verschillende soorten professionals betrokken zijn. Het spreekuur is bedoeld voor mensen met een diabetische voet met wonden. In deze folder vertellen wij meer over dit spreekuur.

Wat is een diabetische voetwond?

Als mensen suikerziekte (diabetes) hebben kunnen zij te maken krijgen met complicaties van deze ziekte. Door de verhoogde bloedsuikers van de diabetes kunnen de huid, spieren, zenuwen en bloedvaten van de voet aangedaan zijn. Dit wordt een diabetische voet genoemd.

De mate waarin de voet is aangedaan kan verschillen van patiënt tot patiënt. De diabetische voet leidt tot verschillende klachten. Het kan bijvoorbeeld eeltvorming, wonden en pijn geven. Om deze klachten te voorkomen en/of goed te behandelen, bestaat dit speciale voetenspreekuur. Het team onderzoekt de oorzaak van uw klacht en daarna wordt een passend behandelplan opgesteld.

Wie zijn de medewerkers van het multidisciplinaire Diabetische voetenteam?

Binnen het multidisciplinaire voetenteam werken de volgende disciplines samen:

  • De doktersassistente
  • De doktersassistente is de centrale persoon bij de polikliniek. Zij is het aanspreekpunt bij al uw vragen. Zij haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekskamer. Zij pakt wonden uit en zal de voet in overleg met andere teamleden aan het eind van het consult weer verbinden. Bij haar kunt u ook terecht voor het bestellen van verbandmiddelen. Ook bij vragen over afspraken kan u bij haar terecht.
  • De wondverpleegkundige
  • De wondverpleegkundige beoordeelt samen met de artsen en de podotherapeut uw wond en zal deze als dat nodig is schoonmaken (debridement). Samen spreken zij het wondbeleid af. Als het nodig is regelt de wondverpleegkundige thuiszorg en bestelt de nodige verbandmiddelen bij een medische speciaal zaak. Dit doet zij samen met de doktersassistente. De wondverpleegkundigen zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur. U kunt bij hun terecht voor vragen of het sturen van foto’s van de wond. Ook kunnen zij beoordelen of u eerder gezien moet worden dan de geplande afspraak die u heeft.
  • De podotherapeut
  • De podotherapeut behandelt direct een aantal verschillende voetproblemen. Dit kunnen zijn: verwijderen van teveel eelt, nagels knippen, wonden behandelen en het maken van hulpmiddelen. Zoals bijvoorbeeld het maken van een teenorthese om overmatige drukplekken te ontlasten. Soms wordt de teenorthese direct gemaakt, maar meestal krijgt u een aparte afspraak met de podotherapeut. Tijdens die afspraak wordt de teenorthese gemaakt, gepast en afgewerkt.
  • De internist
  • De internist richt zich op het behandelen van een wondinfectie. En deze stelt samen met de wondverpleegkundige het wondbeleid vast. De internist vraagt ook na hoe uw diabetes behandeld wordt en geeft eventueel advies hierover. Als uw bloedsuikerwaarden niet goed onder controle blijven, zal de internist dit aan uw behandelend arts doorgeven.
  • De revalidatiearts
  • De revalidatiearts onderzoekt uw voet uitgebreid en kan eventueel voetstandsafwijkingen vaststellen. Als het nodig is kan, in overleg met de orthopedische schoenmaker, gekeken worden welke schoenaanpassingen of voorzieningen nodig zijn. Om een indruk te krijgen van de belasting van uw voeten, krijgt u tijdens uw eerste consult een voetdrukmeting in het looplaboratorium. Hierbij zet u enkele stappen op uw blote voeten op een drukplaat.
  • De orthopedische schoenmaker
  • De orthopedische schoenmaker werkt voor de firma LIVIT Orthopedie. Deze firma biedt diensten en producten aan voor voet- en schoentechnische problemen. Tijdens het spreekuur bepalen de revalidatiearts en de orthopedische schoenmaker welke aanpassingen of voorzieningen voor u nodig zijn. Dit kunnen maatsteunzolen of aanpassingen aan confectieschoenen zijn. Het is ook mogelijk dat er maatschoenen (orthopedische schoenen) gemaakt gaan worden.
  • De vaatchirurg
  • Soms is de vaatchirurg betrokken wanneer wij vermoeden dat u bloedvatproblemen aan uw benen heeft. U krijgt dan aanvullend onderzoek bij het vaatlaboratorium. De vaatchirurg zal ook bepalen of een vaatoperatie nodig is.

Het multidisciplinaire Diabetische voetenspreekuur

Twee keer per week is er een multidisciplinair Diabetisch voetenspreekuur. Dit is op de dinsdag- en donderdagochtend.

Het eerste consult duurt gemiddeld twee uur. De vervolgconsulten duren gemiddeld een half uur. Het voetenspreekuur is ondergebracht bij de polikliniek Revalidatiegeneeskunde van Amsterdam UMC, locatie AMC (A.01).

U kunt hier komen door op de begane grond van het Polikliniekgebouw A de lift naar beneden te nemen. De lift vindt u in het midden van de hal.

Als de conditie van uw voeten verslechtert, kunt u tijdens werkuren contact opnemen met de doktersassistente of de wondverpleegkundige via de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. Tijdens de weekenden en 's avonds belt u via de Spoedeisende Hulp naar de dienstdoende internist.

Wat kost een behandeling bij het multidisciplinaire Diabetische voetenspreekuur?

Als de revalidatiearts de behandeling in het ziekenhuis bij het multidisciplinaire Diabetische voetenspreekuur voor u aanvraagt zal, de zorgverzekeraar dit vergoeden.

Wilt u uw schoenen meenemen naar het spreekuur?

Wij willen u vragen de schoenen mee te nemen naar het spreekuur waar u het grootste deel van de dag op loopt. Zijn dit meerdere paren? Neemt u ze dan allemaal mee.

Hoe zit het met wetenschappelijk onderzoek?

De onderzoekers van de afdeling Revalidatiegeneeskunde doen wetenschappelijk onderzoek. Dit is om de kwaliteit van de behandeling verder te verbeteren en nieuwe behandeltechnieken te ontwikkelen. Uw arts kan vragen of u hieraan wilt meewerken. Als u dit wilt, ontvangt u vooraf aanvullende informatie. Verder hebben wij uw uitdrukkelijke toestemming nodig. Als u niet wilt deelnemen, heeft dat natuurlijk geen gevolgen voor uw behandeling.

Onderwijs en opleiding: wat merkt u daarvan?

In Amsterdam UMC worden artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in de gezondheidszorg opgeleid. U kunt daarom met verschillende medewerkers te maken krijgen. Bijvoorbeeld: revalidatieartsen in opleiding, coassistenten en stagiaires. Voor u betekent dit dat u een wisselende arts in opleiding kan spreken. Maar die staat altijd onder supervisie van een vaste revalidatiearts.

Amsterdam UMC-patiëntenpas: uw legitimatie!

Bij het eerste bezoek aan de polikliniek moet u een patiëntenpas laten maken bij de Patiëntenregistratie op A0. Daar wordt uw identiteit gecontroleerd aan de hand van uw paspoort of rijbewijs. Er wordt ook een foto van u gemaakt. Deze pas is nu uw identificatie binnen het Amsterdam UMC. U hoeft daarom niet elke keer uw paspoort of rijbewijs mee te nemen.

Vergeet uw patiëntenpas dus niet mee te nemen bij ieder bezoek aan Amsterdam UMC.

Hoe krijgt u een afspraak bij het multidisciplinaire Diabetische voetenspreekuur?

U kunt zelf geen afspraak maken bij het multidisciplinaire Diabetische voetenspreekuur. Uw behandelend arts stuurt uw aanmelding naar de revalidatiearts of internist in het AMC. U krijgt hierop vervolgafspraken van ons voorgesteld, die kunt u zelf maken met de baliemedewerker van de polikliniek Revalidatie.

Heeft u een klacht of compliment?

Wij doen er alles aan om de revalidatiebehandeling naar tevredenheid te laten verlopen. Toch kan het gebeuren dat u ontevreden bent over de gang van zaken of een klacht heeft over de behandeling. Ook als u juist erg tevreden bent of suggesties heeft om onze zorg te verbeteren horen wij dit graag. Bij voorkeur neemt u contact op met de betrokken behandelaars. Ook kunt u op de afdeling een klacht of compliment indienen via het MEPAT (Meldingen door PATienten)- formulier, dat in de wachtkamer ligt. Deze wordt vervolgens door de afdeling behandeld. Daarnaast kunt u uw klacht doorgeven bij de Patiëntenvoorlichting. De klachtenfunctionaris kan in overleg met u een bemiddelende rol spelen in het contact van u met de betreffende werkplek.

Wat zijn uw ‘Rechten en plichten’?

In het ‘In het Patiëntenmanifest’ kunt u lezen waar u als patiënt op mag rekenen, vóór, tijdens en na uw onderzoek en behandeling in Amsterdam UMC. Op de website van Amsterdam UMC kunt u hier meer over lezen https://www.amc.nl/web/ik-heb-een-afspraak-1/rechten-enplichten/patientenvoorlichting/patientenmanifest.htm

Kunt u niet op uw afspraak komen?

Als een afspraak niet door kan gaan, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan het secretariaat Polikliniek Revalidatiegeneeskunde? Tel: 020 - 566 33 45 of per e-mail poli.revalidatie@amc.nl

Heeft u nog vragen?

Bij vragen over uw afspraken, wondmaterialen en organisatie van de DVCA

Polikliniek Revalidatie A-01 telefoonnummer 020 - 566 33 45 of direct met de doktersassistente via telefoonnummer 020 - 566 76 01 of per e-mail poli.revalidatie@amc.nl

Bij vragen over de wond, wondproducten of thuiszorg

Wondconsulenten telefoonnummer 020 - 566 82 34 of sein 28890 of per e-mail

wond-decubitus@amc.nl

Bij vragen over verslechtering van de wond en antibiotica binnen kantooruren

Contact opnemen met de behandelend internist via AMC-telefooncentrale (tel. 020 - 566 91 11). Is deze afwezig dan vragen naar fellow vasculaire geneeskunde (sein 59459).

Bij vragen in het weekend of buiten werktijden bij verslechtering van de wond

Dienstdoende internist bellen via de AMC-telefooncentrale (tel. 020 - 566 91 11) (sein 59314) of de Spoedeisende Hulp van het AMC (tel. 020 - 566 22 22).

Bijlage:

Table 1: Dit is een voorbeeldtabel